En Sıcak Konular

"Dinlemem dersen, dinletirler!"

24 Mayıs 2008 21:24 tsi
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, ''Bu gemi gidiyor. Bu, Atatürk'ün sevk ettiği gemidir. Rüzgarı önden de arkadan da alsa rotasından sapmaz. Rüzgarı önden aldığımız zaman pes etmeyip, her şeye rağmen devam etmeliyiz. Yeter ki birbirimizden şikayetçi

 

Demirel, Gemlik Sunğipek Asım Kocabıyık Yerleşkesi'nde kurulan Uludağ Üniversitesi (UÜ) Hukuk Fakültesinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, toplumun değişimi değil statükoyu sevdiğini belirtti.

Değişimin, çoğu kez incitici olmasına rağmen değerinin sonradan anlaşıldığını, bu nedenle yönetimin önde gitmediği toplumların, ileri gidemediğini ifade eden Demirel, bu sözlerinin alkışlarla kesilmesi üzerine, ''Sözlerim bugüne mahsus değil. Genelde söylüyorum'' dedi.

Demirel, insanların toplum hayatı meydana geldiğinden beri yöneten ve yönetilenler diye ikiye ayrıldığına işaret ederek, bir toplumun en değerli varlığı olan devletin değerinin, her şeyin birbirine karıştığı, insanların muhatap bulamadığı fetrette anlaşıldığını vurguladı.

Çağdaş dünyada, insanların ilahi emirlerle değil, aklın gereğine göre hukuk yaptığını dile getiren Demirel, ''Çünkü şartlar değiştikçe ilahi emirler değişmez. Şartlar değiştikçe, hukuk da değişmelidir'' dedi.

Süleyman Demirel, pozitif hukukta, insanların hak ve özgürlüklerinin, başkasına zarar verdiği an bittiğini belirterek, şöyle devam etti:

''Yani birisinin hakkı, elini uzattığında başkasının burnuna değiyorsa bitmiştir. Ama (Ben bunları dinlemem) dersen, dinletirler. Bu hukuk devletidir. Eğer dinletemiyorlarsa orada devletten, hukuktan bahsedilemez. Hak ve özgürlükler kişide başlar. Eğer vatandaşlar, hak ve özgürlüklerin gereklerini tam anlamıyla yapabiliyorlarsa o zaman hukukun üstünlüğüne dayanan devleti yürütürsünüz. Türkiye'nin, huzur içinde olması için, kanunların eksiksiz uygulanması gerekiyor. Eğer bir ülkede yargı dağıtılmıyorsa, o ülkede devletten bahsedemezsiniz. Dağıtılmayan yargı, en büyük adaletsizliktir.''

Bütün dünyada en büyük talebin, daha iyi bir yönetim olduğunu vurgulayan Demirel, ''Daha iyi yönetim ihtiyacı duyan ülkelerin başında, Türkiye gelmektedir'' dedi.

Türkiye'nin ekonomik büyüklüğünü, sosyal gelişmişlik düzeyine yansıtamadığını ileri süren Demirel, sadece Türkiye'nin hukukun üstünlüğü bulunan, laik, demokratik, sosyal bir devlet olduğunu söylemenin yeterli olmadığını, aynı zamanda bunları hayata geçirmek gerektiğini ifade etti.

"Reform korkağı olmamalıyız!" 

9. Cumhurbaşkanı Demirel, Türkiye'nin fevkalade iyi yetişmiş bir hakim, savcı ve avukat kadrosu bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:

''Hukukla ilgili şikayetlerin çoğu, bürokratik engellerden geliyor. Bu engelleri, bir gün hesap sorarlar diye korkarak, kaldırmıyorlar. İşinizi iyi yapın, varsın sorsunlar, o zaman (İşimizi iyi yaptık) dersiniz, vicdanınız müsterih olur. Daha iyi bir Türkiye için, reform korkağı bir Türkiye olmamalıyız. Reformu, Avrupa için değil, halkımız için yapmalıyız, çarşıdaki adama hissettirmeliyiz.''

Demirel, Türkiye'nin çok eksiği bulunmadığını fakat karamsarlık, kendine güvensizlik, geleceğe güvenmemek gibi eksiklikleri bulunduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

''Bu gemi gidiyor. Bu, Atatürk'ün sevk ettiği gemidir. Rüzgarı önden de arkadan da alsa rotasından sapmaz. Rüzgarı önden aldığımız zaman pes etmeyip, her şeye rağmen devam etmeliyiz. Yeter ki birbirimizden şikayetçi olmayalım, demokrasi ve devleti şikayet etmeyelim. Bu şu gibidir: eğer elinize sıfır kilometre olan dünyanın en güzel otomobil geçmiş olsun, kullanmasını bilmiyorsanız, biz ne yapalım.''

Törene, Borusan Holding Kurucusu ve Onursal Başkanı Asım Kocabıyık, Bursa Valisi Şahabettin Harput ve UÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran ile çok sayıda davetli katıldı.

Asım Kocabıyık Kültür Eğitim Vakfı tarafından yaptırılan UÜ Hukuk Fakültesi kompleksi, 752 metrekaresi dekanlık binası ve 3 bin 942 metrekaresi eğitim binası olmak üzere toplam 4 bin 694 metrekare alana sahip. Fakültede ''Canlı uygulama'' yapılabilecek bir mahkeme salonu da bulunuyor.

Eğitim binasında 5 sınıf, 2 kütüphane, bilgisayar laboratuvarı, seminer ve toplantı salonu ile hobi odasının yanı sıra öğretim elemanları için 3 salon yer alıyor.

Binada asansör de dahil olmak üzere engellilerin tüm ihtiyaçlarının karşılanacağı özel düzenlemeler yapılırken, dekanlık binasında ise dekan ve dekan yardımcısı odaları, 12 ofis, 2 sekreterlik, toplantı salonu ve arşiv bulunuyor.

aa



Bu haber 535 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,226 µs