En Sıcak Konular

Akşama müsaitseniz, petrol vereceğiz!?

24 Mayıs 2008 19:57 tsi
Akşama müsaitseniz, petrol vereceğiz!? Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin kontrolüne bağlı 3 ayrı noktada yeni petrol sahası ortaya çıkarılırken, bölgesel yönetim, bölgeye yeni Türk petrol şirketinin beklendiğini duyurdu. Böylece bölgesel oyunda bir adım daha atıldı. Soru şu; gitmek mi zo

Türk petrol şirketlerinin Kuzey Irak'taki yıllık cirosunun 5 milyar dolardan 10-15 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini açıklayan Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi, bölgede 3 ayrı noktada ortaya çıkarılan yeni petrol sahasında bu firmalara ihtiyaç duyulacağını belirtti.

Bölgesel yönetimin petrol ve doğal kaynaklar yetkilisi Ashti Havrami, Kuzey Irak'ta yeni 3 petrol alanının keşfedildiğini belirtirken, söz konusu yeni petrol sahalarından yılda en az ortalama 35 milyar dolar gelir sağlanabileceğini vurguladı.

Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin sözcüsü Cemal Abdullah "Bu konu üzerine yapmış olduğumuz yasal çalışmalar devam ediyor" dedi.

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi olarak hiç bir yabancı şirketin önüne engel koymadıklarını belirten Abdullah, "Bunlara Türk firmaları da dahil. Bir süredir Tak Tak bölgesinde Kanadalı bir firma ile ortak çalışan bazı Türk firmaları mevcut. Şu an için komşumuz Türkiye'den gelen şirketlerin bölgemizdeki petrol üzerindeki cirosu 5 milyar dolar. Yönetim olarak bu firmaların cirosunu 10-15 milyar dolara çıkarmasını bekliyoruz. Biz Türkiye ile çok iyi komşuyuz. Bu pazarın her alanda daha fazla olmasını istiyoruz.

Yönetim olarak bölgeye yeni Türk firmalarını bekliyoruz. Komşumuz Türkiye'nin sermayelerini bölgede değerlendirmelerini isteriz" cevabını verdi.

Abdullah, merkezi hükümetle aralarında petrol anlaşmazlığından doğan krizin de Neçirvan Barzani'nin son Bağdat ziyaretinde aşıldığını, yasalara engel hiçbir durumun kalmadığını sözlerine ekledi.

Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin denetimi altında, gelecek 5 yıllık zaman diliminde yeni ortaya çıkarılan petrol yataklarının üretim kapasitesinin günde bir milyon varile ulaşması hedefleniyor.

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi, Bağdat'tan bağımsız olarak imzaladığı petrol anlaşmalarından yıllık 10 milyar dolar değerinde ekstra gelir sağlıyor.

 
tgrthaber



Bu haber 591 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,723 µs