En Sıcak Konular

Erdoğan ABD yolcusu

0 0 0000 00:00 tsi
Erdoğan ABD yolcusu Başbakan Erdoğan, Endonezya’da katılacağı D–8 zirvesinden döndükten sonra, ABD’ye hareket etmeyi düşündüğünü söyledi. Başbakan, BOP'ta eşbaşkan olan Türkiye’ye, Orta Doğu konusunda büyük görevler düştüğünü belirtti.

Başbakan Tayyip Erdoğan, Avusturya'da düzenlenen AB-Latin Amerika Zirvesi'nin ardından D–8 toplantısına katılmak için Endonezya'ya geçti. Yolculuk sırasında gazetecilerin dünya ve ülke gündemine ilişkin sorularını cevaplayan Erdoğan, Ortadoğu sorunundan cumhurbaşkanlığı seçimlerine, Fransa ile yaşanan ‘sözde Ermeni soykırımı' gerginliğinden futbola kadar pek çok konuya değindi. Genişletilmiş Ortadoğu ve Kuzey Afrika Projesi eşbaşkanı olarak Türkiye'ye büyük görevler düştüğünü belirten Başbakan, sürpriz bir ABD gezisine hazırlanıyor. İran, Filistin ve Irak meselelerini görüşmek üzere Washington'dan randevu isteyeceğini açıklayan Erdoğan, “İran'ın nükleer çalışmaları sebebiyle bölge iyice gerildi. Sıcak çatışma beklemiyorum; ama olursa Türkiye'ye faturası büyük olur. Döner dönmez ABD seyahati düşünüyorum.” dedi. İran konusunun diplomatik yolla çözülebileceğinin altını çizen Erdoğan, İran'ın nükleer güce sahip olma hakkının bulunduğunu; ancak bunun uluslararası denetime açık olması gerektiğini söyledi. Tahran yönetiminin de denetimlere karşı olmadığına dikkat çeken Erdoğan, “Meseleyi hemen kestirip atmamak lazım. İran'daki rejim değişikliği üzerinde durmamak gerekir.” ifadesini kullandı. ‘Açık hapishane' olarak tanımladığı Filistin'e mali yardımların tekrar başlatılmasını isteyen Başbakan, bu düşüncesini ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'a da iletmiş: “Ankara'ya geldiğinde ayni ve nakdi yardımların kesilmesi konusunu açtım. ‘Doğru değil' dedim. Kendisi ‘Biz ayni yardımlara devam ediyoruz' karşılığını verince ‘Mahmud Abbas'la konuştum, öyle söylemiyor' dedim. Filistin'e gıda, yağ, şeker gibi doğrudan yardım projesi üzerinde duruyoruz.” İç politikada gündemi meşgul eden Terörle Mücadele Kanun Tasarısı'nı geri çekmeyi düşünmediklerini anlatan Tayyip Erdoğan, bu düzenlemeye katkı sağlayacak herkesle çalışmaya hazır olduklarını dile getirdi. Son dönemlerde irtica ile ilgili haberlerin artış gösterdiğine de dikkat çeken Başbakan, bunu yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimlerine bağladı.

Başbakan, Endonezya’dan Türkiye’ye döndüğünde İran, Irak ve Filistin konuşlarını görüşmek üzere ABD’den randevu isteyeceğini açıkladı. “Genişletilmiş Ortadoğu ve Kuzey Afrika Projesi eşbaşkanı olarak Türkiye’ye büyük görev düşüyor.” diyen Başbakan, İran’ın nükleer çalışmaları sebebiyle bölgenin iyice gerildiğini söyledi. Erdoğan, “Bölgede sıcak bir gelişme olacağını tahmin etmiyorum. Ama olursa Türkiye’ye faturası büyük olur. Döner dönmez ABD seyahati düşünüyorum. Randevu talebinde bulunacağım. 25-26’sında Almanya’da Başbakan Angela Merkel ile buluşacağız. BM Güvenlik Konseyi için önemli. Irak’taki son durumu, İran’ı, İsrail ve Filistin’i görüşmemiz gerekir.” şeklinde konuştu.

İran konusunun diplomatik yolla çözülebileceğinin altını çizen Erdoğan, İran’ın nükleer güce sahip olmaya hakkı olduğunu; ancak çalışmalarının uluslararası denetime açık olması gerektiğini söyledi. Erdoğan, Tahran yönetiminin de denetimlere karşı olmadığını belirterek, “Meseleyi hemen kestirip atmamak lazım. İran’daki rejim değişikliği üzerinde durmamak gerekir. Saydamlık noktasında eksiklik var. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın denetimine karşı değiller. Ama bunun dünya kamuoyuna anlatılması lazım.” dedi.

Filistin’deki seçimleri Hamas’ın kazanmasının ardından uluslararası toplumun bu ülkeye yaptığı malî yardımları kesmesini doğru bulmadığını da kaydeden Erdoğan, konuyu ABD Dışişleri Bakanı Rice’a da açtığını söyledi. “Filistin açık hapishane gibi.” diyen Başbakan, şöyle devam etti: “Filistin’e aynî ve nakdî yardımların kesilmesi konusunu Rice geldiğinde açtım. ‘Doğru değil.’ dedim. Kendisi ‘Biz aynî yardımlara devam ediyoruz.’ karşılığını verince ‘Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’la konuştum, öyle söylemiyor.’ dedim. Filistin Özel Temsilcisi Vehbi Dinçerler ile Filistin’e gıda, yağ, şeker gibi aynî yardım projesi üzerinde duruyoruz. BM Genel Sekreteri Kofi Annan’la da görüştüm. Duygularımızı paylaşıyor.”

Cezayir tasarısı imâsı

Başbakan Erdoğan, Fransa’nın sözde Ermeni soykırımını inkar edenlere para ve hapis cezası vermeyi öngören yasa tasarısının tamamen iç siyasetle ilgili olduğunu kaydetti. Viyana’daki görüşmesinde Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’ın da tasarıdan duyduğu rahatsızlığı kendisine ilettiğini belirten Erdoğan, “Chirac’ın tavrı, tasarının alt komisyon kararı doğrultusunda sonuçlanması veya meclis gündemine getirilmemesi yönünde. Zaten meclis gündeminin çok yoğun olduğunu söylüyor.” dedi. Türkiye’de yatırımları bulunan Fransız şirketlerinin temsilcileriyle görüştüğünü belirten Erdoğan, onların da mevcut durumdan şikayetçi olduğunu söyledi. Erdoğan, “Türkiye’de birinci yatırımcı olan ülke, böyle durumlardan tabii ki olumsuz etkilenir.” ifadesini kullandı. Türkiye’nin karşı atağa geçerek Cezayir soykırımı ile ilgili benzer bir karar alıp alamayacağına ilişkin bir soru üzerine tasarıya karşı henüz bir girişimde bulunmadıklarını söyleyen Başbakan, “Ama sabır süreci belirli bir yere kadar devam eder. Biz uzlaşma istiyoruz, sabırlı davranıyoruz. Ancak Bu süreç devam ederse ne olur bilemem. Kin noktasında değiliz; ama kendimize ait yaptırımları uygularız.” imasında bulundu.

Müzakereler önümüzdeki ay başlar

Konuşmasında AB ile ilişkilere de temas eden Başbakan Erdoğan, tarama sürecinin yarısının tamamlandığını söyledi. Erdoğan, iki fasılda yapılacak müzakerelere Avusturya’nın haziran ayı içerisinde dolacak olan dönem başkanlığı sırasında başlanacağını belirtti. Erdoğan, sürecin devam ettiğini ve 17 Aralık öncesinde olduğu gibi Avrupa ülkelerini dolaşmalarına gerek olmadığını vurgulayarak, “Zaten zirvelerde liderlerle görüşüyoruz ve tezlerimizi anlatıyoruz. Aile fotoğraflarında yerimiz olmadığı halde bize jest yapılıyor ve davet ediliyoruz.” şeklinde konuştu. Hükümetin her toplantısında AB ile ilişkileri özel olarak değerlendirdiğini vurgulayan Erdoğan, Avrupa ile bağların güçlendirilmesi için önümüzdeki yıl bazı önemli adımların atılacağını söyledi.

Kaynak Zaman

Bu haber 188 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,136 µs