En Sıcak Konular

Türkçe Olimpiyadı başladı

24 Mayıs 2008 14:53 tsi
Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından düzenlenen 6. Uluslar Arası Türkçe Olimpiyatları başladı. 110 ülkeden gelen öğrenciler 'Merhaba' dedi.

110 ülkeden 550 öğrenci zorlu elemelerden geçerek Türkiye'de ülkelerini temsil etme hakkını elde ederek Kızılcahamam'daki kampa katıldı. Olimpiyatlar Ankara Altınpark'ta açılış seremonisiyle başladı. Türkmenistan'dan, Amerika'dan Gana'ya Yunanistan'dan Azerbaycan'a kadar her kıta, dil ve renkten yüzlerce çocuk Ankaralılara sevgi dili Türkçede 'Merhaba' dedi. Geçen yıl İstanbul Feshane'de yapılan ve 80 bin kişinin izlediği Kültür Şöleni bu sene de büyük ilgi gördü. İlk olarak özel beceriler yarışması yarı finalinin sergilendiği şölende hazırlanan sahne şovları izleyenlere farklı duygular yaşattı. Ücretsiz izlenebilecek etkinlikte ikinci gün de Özel beceriler finali gerçekleşecek.

TÜRKÇEDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tuncay Öztürk, 6. Uluslar arası Türkçe olimpiyatları'na 110 ülkenin katılacağını belirterek, hedeflerinin '10. yılda tüm dünya ülkeleri' olduğunu söyledi. Olimpiyatların Avrupa Dil Ödülü'ne layık görüldüğünü ve bundan ötürü onur duyduklarını ifade eden Öztürk, ödülü 5 yıllık bir çalışmanın doğal sonucu olduğunu anlattı. Öztürk, Türkçe Olimpiyatları'nın tüm dünya ülkelerini kapsadığını hatırlatarak, bu yönüyle Nobel Ödülü'nü hak ettiklerini de ifade etti. Kültür şölenine gelen Ankaralıların dünyanın dört bir köşesindeki hayat tarzlarını ve kültürleri de daha yakından görme imkanı bulabileceğini aktaran Öztürk, stantlarda her ülkeye ait kıyafet, eşya vb. ürünlerin de yer aldığını kaydetti. Türkiye'ye gelen öğrencilerin güzel hatıralarla ülkelerine dönmelerini ve Türk insanının misafirperverliğini görmelerini de hedeflediklerini aktaran Öztürk, "Tüm dünyada Türkçeye doğal olarak da Türkiye'ye karşı bir hoşgörü ortamı oluşmaya başladı. Her geçen yıl Türkçe öğrenmek isteyen insan sayısı hızla artıyor." dedi. Finale kalan öğrenciler Ankara'daki etkinliklerin ardından 1 Haziran'da İstanbul'daki ödül törenine katılacak.

Olimpiyatlara ilgi her geçen yıl artıyor

Türkçeyi dünyada hak ettiği konuma getirmek ve daha yaygın bir şekilde kullanılmasını sağlamak, Türkçeyi en iyi öğrenenleri ödüllendirmek amacıyla 2003 yılından bu yana düzenlenen olimpiyatlara ilgi her gecen sene hızla artıyor. Uluslara arası arenada da büyük yankı uyandıran olimpiyata ilk yıl 17, 5. yıl 100 bu sene ise 110 ülke katılımı sağlandı. Dünyanın en geniş katılımlı dil olimpiyatına hazırlanan öğrenciler Türkiye'de yapılan finale katılabilmek için bir yıl boyunca Türkçe öğreniyor. Öğrenciler önce sınıf elemesinden ve okul elemelerinden, daha sonra ülke elemelerinden geçerek Türkiye'ye gelebiliyorlar. Bir yıllık süreçte yaklaşık 10.000 öğrenci Türkçe öğreniyor. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, öğrencilerin yalnızca Türkçe becerilerinin ölçüldüğü bir olimpiyat değil. Yarışmaların çeşitliliği sayesinde katılımcılar, Türk kültürünü de yakından tanıyorlar. Türkçe şiir ve şarkıların okunduğu, tiyatro, skeç, sunum gibi özel becerilerin Türkçe olarak sahnelendiği, Türkçe genel kültür ve makale yarışmalarının yer aldığı olimpiyatlarda öğrencilerin, Türkçeye ve Türk kültürüne karşı ne denli aşina oldukları da görülüyor.

Türkçe Olimpiyatları için yapılan tüm hazırlıklar tam bir şölen havasında yaşanıyor. Birçok ülkede Türkçe Olimpiyatları elemeleri, o ülkenin üst düzey yetkilileri ve Türkiye'den üst düzey katılımlarla gerçekleşiyor. Olimpiyatlar Millî Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Dil Kurumu, TİKA, Atatürk Kültür Merkezi, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Türk Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı gibi önemli kurumlar tarafından desteklenmektedir. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın beş yıl içinde gösterdiği büyük başarı, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından ödüllendirildi. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'na 2007 yılı Avrupa Dil Ödülü verildi.

Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından, 2003 yılından bu yana düzenlenen Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın amacı, Türkçenin öğretilmesi ve Türkçe öğrenenlerin ödüllendirmesi, Türkiye'nin ve Türk kültürünün dünyaya tanıtılması, Türkiye ile dünya ülkeleri arasında diyalog ve barışın sağlanmasına katkıda bulunuyor.

 
Cihan

 



Bu haber 956 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,314 µs