En Sıcak Konular

'Kanımızın yetmemesi kanımıza dokunuyor'

24 Mayıs 2008 14:40 tsi
Türk Kızılayı’nın yeni kan bağışı kampanyası manifesto niteliğindeki “Kanımızın Yetmemesi Kanımıza Dokunuyor” sloganıyla başlayıp, “1 Milyon İyi İnsan Aranıyor” kampanyasıyla Aralık ayına kadar devam edecek.

Türk Kızılayı, yıllık 1.5 milyon ünite kan ihtiyacına karşılık 2007’de 600 bin ünite gönüllü kan bağışı yapılan Türkiye’de, kaynağı sadece insan olan ve yapay olarak üretilemeyen kan ihtiyacını karşılayabilmek için kampanya başlattı. Gönüllü kan bağışını artırmayı hedefleyen kampanya, 24 Mayıs Cumartesi günü Conrad Oteli’nde düzenlenen lansman ile tanıtıldı.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Orhan Gümrükçüoğlu, Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali, Türk Kızılayı’nın kan kampanyalarına sürekli destek veren Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri ve Kızılay yöneticilerinin katıldığı toplantı, Türk Bayraklı, çarpıcı reklam filminin gösterimi ile başladı. Müsteşar Gümrükçüoğlu ilk kanı vererek kampanyayı başlatmış oldu.

Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali Türkiye’de gönüllü kan bağışının yetersizliğine dikkat çekerek, "Ülkemizde kan bağışı yeterli düzeyde değil. Hasta yatak kapasitesine göre yıllık 1.5 milyon ünite kana ihtiyaç var. Geçen yıl 600 bini Türk Kızılayı’na olmak üzere toplam 1.2 milyon ünite kan bağışı yapıldı. Gönüllü kan verme eylemi, önemli bir modern toplum olma ölçütü. Gelişmiş ülkelerde her yıl Türkiye’nin 2,5 - 3 katı kan bağışlanıyor. Ülkemizin kan bağışı konusunda modern toplumlar seviyesine gelebilmesi için öncelikle karşılıksız, gönüllü bağışların artması gerekiyor. Bir başka unsur ise düzenli ve güvenli donörlük sistemi oluşturmak. Bu da bilinçlendirme ile mümkün olacak. Türk Kızılayı olarak biz bu konuda üzerimize düşeni yapmaya tüm kararlılığımızla devam ediyoruz" dedi.
Küçükali, Türkiye’de 52 ilde 54 Kan merkezi ve donasyon merkezi şeklinde teşkilatlandıklarını belirterek, “Amacımız biran önce 12 bölgesel kan merkezi’ni hayata geçirmek ve bütün iller ile büyük ilçelerde teşkilatlanmaktır” diye konuştu. Pilot olarak seçilen 7 ilde 21 devlet hastanesi ile on-line iletişim sağlandığını da anlatan Tekin Küçükali, ulusal kan bankacılığı otomasyon sisteminin tam olarak sağlanması ve gönüllü bağışçı sayısının artırılmasıyla ilk etapta 1 milyon ünite hedefine ulaşılacağını dile getirdi. Küçükali gönüllü sayısının eksikliğinde “Nasıl olsa bağışlayan bulunur” tavrının yanı sıra hijyen, yorgunluk, zamansızlık gibi bilgisizlikten gelen çekincelerin de etkili olduğunu ifade etti.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Orhan Gümrükçüoğlu ise Sağlık Bakanlığı olarak kampanyayı desteklediklerini belirterek,  “Türk Kızılayı yeni kampanyasında 1 milyon iyi insan aranıyor demiş ama  ülkemizde 70 milyon iyi insan bulacağımıza inanıyorum. Eminim ki kampanya 1 milyonu aşacak” dedi.

Türk Kızılayı, kampanya ile ilk olarak rengini şehitlerin kanından alan Türk Bayrağı’ndaki kırmızı rengin azaldığını gösteren ve böylece kan bağışının yetersizliğine vurgu yapan “Kanımızın Yetmemesi Kanımıza Dokunuyor” sloganıyla 18-65 yaş arası tüm Türkiye’yi gönüllü kan bağışı yapmaya çağırıyor. Kampanyanın devamında “1 Milyon İyi İnsan Aranıyor” sloganıyla toplanan kan miktarını 600 bin üniteden ilk etapta yıllık 1 milyon üniteye çıkarmayı amaçlıyor.  Kan bağışı kampanyası yılsonuna kadar devam edecek.

haberturk

 



Bu haber 813 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,404 µs