En Sıcak Konular

'Çavuş' dosyayı top gibi çevirmiş!

24 Mayıs 2008 13:00 tsi
Kayıp müteahhidin katili olduğu iddiasıyla tutuklanan Şemdinli olaylarının faili Uzman Çavuş'un "Şemdinli davası" bakın nasıl top gibi çevrilmiş.

Isparta Eğirdir’de müteahhit Salih Uçar’ın öldürülmesi olayına karıştığı gerekçesiyle tutuklanan Jandarma Uzman Çavuş Tanju Çavuş’un ‘Şemdinli dosyası’nın 2 yıldır ilginç bir serüven izlediği ortaya çıktı.

Şemdinli’de Umut Kitabevi’ne bomba atılmasının ardından kalabalığa ateş açarak 1 kişinin ölümüne, 5 kişinin yaralanmasına neden olduğu öne sürülen Çavuş’un dosyası önce Hakkâri’ye ardından da güvenlik gerekçesiyle Malatya’ya nakledildi. Olayla ilgili tanık gösterilen 17 kamu görevlisine ulaşılamadığı için, Çavuş’la ilgili karar alınamadı.

Kamuoyu, Çavuş’un adını Umut Kitabevi’ne 9 Kasım 2005’te bomba atılmasından sonra öğrendi. Aynı gün akşam saatlerinde, kitabevine bomba attığı öne sürülen astsubaylar Ali Kaya ve Özcan İldeniz’le, itirafçı Veysel Ateş’in kullandığı araçta keşif yapılırken, bir otomobilden kalabalığın üzerine ateş açıldı.

 Savcı Harun Ayık, eski CHP Hakkâri Milletvekili Esat Canan, çok sayıda asker ve polisin de bulunduğu keşif sırasındaki ateş sonucu, çalışmaları izleyen kalabalıktan Ali Yılmaz öldü, 5 kişi yaralandı. Çıkan kargaşa, keşfin durdurulmasına ve keşif yapılan aracın korunaksız biçimde 1 gece alanda bırakılmasına yol açtı.

Polis yoktu iddiası
Ancak kalabalık, ateş açılan aracın plakasını almayı başardı. Aracın Şemdinli İlçe Jandarma Komutanlığı’nda görevli Çavuş’a ait olduğu anlaşıldı. Çavuş, tutuklandı. Şemdinli Savcılığı, olayı gören polislerin tanık sıfatıyla ifadesini almak istedi. Ancak Şemdinli İlçe Emniyet Müdürlüğü, olay yerinde polis bulunmadığı yanıtı verdi.

Savcılık, Kaya, İldeniz, itirafçı ve Çavuş’un eylemini “çete suçu” olarak niteledi ve dosyayı Van’a gönderdi. Ancak Van Başsavcılığı, Çavuş’un eyleminin “delil karartma” değil, “bireysel eylem” olduğunu belirterek dosyasını Hakkâri Başsavcılığı’na nakletti. Hakkâri Başsavcılığı ise iddianamede, Çavuş’un saldırıya uğraması nedeniyle havaya ateş açtığı iddiasında bulundu.

‘Hedef gözetmedim’
Hakkâri Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasında Çavuş’un tahliyesine karar verildi. Bir kişiyi öldürmek, 5 kişiyi yaralamakla suçlanan Çavuş, böylece 68 gün tutuklu kaldı.

Dosya Malatya’ya
Bu süreçte Çavuş Eğirdir’e tayin edildi. Dava da güvenlik gerekçesiyle Malatya’ya nakledildi. Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki yargılama Mayıs 2006’da başladı. Çavuş’un avukatları, Şemdinli’de görev yapan 7’si polis, 10’u jandarma toplam 17 kamu görevlisini tanık gösterdi.
Şemdinli İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün daha önce “Tanık polis yoktur” bilgisini vermesine rağmen, mahkeme talebi kabul etti. Ancak ifadelerinin alınması için Şemdinli’ye yazı gönderildiğinde, kamu görevlilerinin büyük bölümünün farklı illere tayin olduğu ortaya çıktı.

Mahkeme söz konusu kamu görevlilerinin tayin oldukları illere yazı gönderdi. İki yıldır süren yazışmalardan sonra 14 kamu görevlisinin ifadesi tamamlanabildi.

Daha önce olayı görmediği belirtilen polisler Çavuş lehinde ifade verdi. Mahkemenin, davayı, ancak yeni adli yılda karara bağlayabileceği belirtiliyor. Uzmanlar,  meşru müdafaa sınırını aşarak adam öldürme suçundan  2 yılın altında bir cezaya hükmetmemesi halinde Çavuş’un, hapse girmeyeceğini belirtiyor.

‘Havaya ateş açtım’ demişti

Jandarma Uzman Çavuş Tanju Çavuş olayla ilgili ifadesinde, “Olay günü eşim ve 3 çocuğumun da içinde bulunduğu, kendime ait araçla Şemdinli’ye geldik. 70 kişilik ateş yakmış bir grupla karşılaştık. Silahlı ve maskeli kişiler vardı.  Arabanın camını kırdılar. Çocuklarımı öldürmeye çalışıyorlardı. Ruhsatlı silahımı çekerek hedef gözetmeden havaya ateş açtım” dedi. Tanıklık yapan kamu görevlilerinin de Çavuş’un ifadelerini doğrulamaları, tahliye kararını sağladı. Mahkeme, kamu görevlisi olmayan tanıkların, “Hızla giden araçta şoför koltuğunun olduğu yerden önce havaya, sonra halka dönülüp ateş açıldı. Arabanın arka tarafında bir erkek daha oturuyordu” ifadesini dikkate almadı.

aktifhaber.com



Bu haber 617 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,780 µs