En Sıcak Konular

Toptan 'bildiri'nin nesine incindi?

24 Mayıs 2008 12:54 tsi
TBMM Başkanı Köksal Toptan, yasama organının, Türkiye'nin en büyük organı olduğunu belirterek, Yargıtay bildirisinde neye incindiğini açıkladı. Bildirinin Toptan'ı inciten bölümü...

Toptan, Fransa'dan Türkiye'ye dönüşünde Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde düzenlediği basın toplantısında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
 
"Yargı ile hükümet arasındaki gerginliğin giderilmesi için Sayın Cumhurbaşkanı'nın aracı olması isteniyor. Siz böyle bir aracılığa sıcak bakar mısın?" sorusu üzerine Toptan, "Tamamen Sayın Cumhurbaşkanı'nın takdirleridir. Ne yapacağını bekleyip görmek gerekir" diye konuştu.
 
Toptan, hükümet ile yargı arasında varlığı öne süren gerginliğin konumu itibari ile kendisinin bir tarafı olmayacağını ifade ederek, "Ancak, yargı bildirisinde yasama organını ilgilendiren bölüm de var. Ondan incindiğimi ifade etmek istiyorum" dedi.
 
"Yasama organı, Türkiye'nin en büyük organıdır" diyen Toptan, "Yasama organından çıkan kararların dokunulmaz olması da söz konusu değildir. Yasama organı da aldığı kararlarda yanlış yapabilir. O nedenledir ki, kuvvetler ayrılığı ilkesinin hüküm sürdüğü bütün parlamentolarda anayasal denetim denilen bir mekanizma vardır" ifadesini kullandı.
 
"Meclis kararlarına saygı gösterilmeli"
 
Toptan, "Bu mekanizma Türkiye'de de vardır, çok da güzel uygulanmaktadır. Zaman zaman kimilerinin hoşuna gitmese de tarafların hoşuna gitmese de yerleşmiş, kökleşmiş bir Anayasa Mahkemesi kurumu vardır. Anayasa denetim mekanizması vardır. O bakımdan TBMM kararlarını tartışırken, Anayasa Mahkemesi sürecinin, yani anayasal denetim sürecinin dikkate alınması, bu sürece saygı gösterilmesi ve TBMM kararlarına da saygı gösterilmesi gerekir" dedi.
 
TBMM Başkanı, "Şahsen benim açımdan ilginç yanı, Türkiye, bütün bu olan biten gelişmeler içerisinde makulü bulmaya çalışırken, benim öne sürdüğüm bir düşünce etrafında bence olumlu bir tartışma yapılırken, kaleme alınmış biçimiyle çok ağır ifadelerle dolu böyle bir bildirinin ortaya çıkması, benim açımdan da şahsen incitici olmuştur. Doğru olmamıştır. Bildirinin diğer bölümlerine ben bir şey diyemem. Onu hükümetve diğer ilgililer cevaplandırdı. Ama yasama boyutuyla şahsen benim bir Türk vatandaşı olarak ortaya koyduğum fikirlerin böylesine bir tepkiyle, ağır kelimelerle karşılanmasını doğru bulmadım" diye konuştu.
 
Yargıtay bildirisi
 
Yargıtay Başkanlar Kurulu, AKP hakkındaki kapatma davasına tepkiler ve AKP’nin yeni anayasa çalışmalarını 21 Mayıs'ta yayımladığı sert bir bildiriyle eleştirdi; ''yargı erkinin bağımsızlığının hazmedilemediği”ni kaydetti.
 
Yargıtay Başkanlar Kurulu'nun bildirisinde, "Tüm gelişmeler, ısrarlı bir biçimde ve sistemli olarak yargı erkinin bağımsızlığının hazmedilemediğini, tarafsızlığı sağlama adı ve aldatmasıyla yürütmeye yandaş, onu koruyup kollayan ve onun tarafından denetlenen bir yargının oluşturulmasını amaçlandığını belgelemeye yetmektedir" denildi.

Aynı günün akşamı, hükümet sözcüsü Cemil Çiçek'ten, ''Bu siyasi bir bildiridir ve hiçbir şekilde kabul edilemez. Yargıtay kapatma davasını etkilemeye çalışıyor, tarafsızlığını yitirmiştir'' açıklaması geldi.
 
Son açıklamayı ise Danıştay Başkanlar Kurulu yaparak yargıyı doğrudan ilgilendiren konularda yargı organlarının görüşlerini kamuoyuyla paylaşmalarının siyasi bir niteliği bulunmadığını bildirdi.

cnnturk



Bu haber 493 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,143 µs