En Sıcak Konular

Yargıtay muhtırasına suç duyurusu

24 Mayıs 2008 11:48 tsi
MAZLUM-Der, Yargıtay Başkanlar Kurulu üyeleri hakkında Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

MAZLUM-Der, Yargıtay Başkanlar Kurulu’nun yayınladığı bildiriyle ilgili olarak, Yargıtay Başkanlar Kurulu üyeleri hakkında Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu. İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği Genel Merkezi adına, Genel Başkan Yardımcısı Emrullah Beytar’ın yaptığı suç duyusurunda, Yargıtay Başkanlar Kurulu’nun 21.05.2008 tarihinde yayınladığı bildirinin 2797 sayılı Yargıtay Kanunu’na aykırılık teşkil ettiği, açıklamadaki bazı ifadelerin yasalara göre suç niteliği taşıdığı kaydedildi.

DAVAYI ETKİLEMEYE YÖNELİK

YARGITAY Kanunu’nun 13. maddesinde Başkanlar Kurulu’nun görevlerinin sıralandığı vurgulanan suç duyurusunda, bildirinin bu maddenin açık bir ihlali olduğu belirtildi. Bildirinin AK Parti kapatma davası ve Başsavcının hazırladığı iddianame ile başörtüsüyle ilgili Anayasanın 10. ve 42. maddelerinde yapılan değişiklikler konusundaki ifadelerin, henüz karara bağlanmayan iki davayı etkilemeye yönelik olduğunu vurgulanan suç duyurusunda, şu ifadelere yer verildi: ‘Bu ve benzeri ifadelerle Anayasa Mahkemesi’ndeki adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs etmişlerdir.

GÖREVİ VE YETKİYİ İHMAL

BU ifade ve eylemleri, 5237 sayılı yasanın 288. maddesinde tanımlanmış suçun unsurlarını oluşturmuştur. Şüpheliler; 2797 sayılı Yargıtay Yasası’nın 1. ve 17. maddelerinde açık ve sınırları net olarak belirtilmiş görev ve yetki alanlarının dışına çıkarak görev ve yetkilerini kötüye kullanmışlardır. Şüphelilerin yapmış olduğu açıklamanın muhtevası incelendiğinde, halkın özgür iradesi ile oluşan Meclis ve Meclisin içinden çıkan hükümetin ve dolayısıyla demokratik devletin kendileri açısından pek bir anlam taşımadığı anlaşılmaktadır.

HALKIN İRADESİNİ KÜÇÜMSEDİLER

DİLEKÇEDE şüphelilerin bu ifadeleriyle, halkın iradesini hakarete varan derecede küçümseyerek 5237 sayılı yasanın 301. maddesinde tanımı yapılmış bulunan suçu işledikleri belirtildi. Dilekçede 5237 sayılı yasanın 257, 288 ve 301. maddelerinde tanımı yapılan suçları işledikleri gerekçesiyle şüpheliler hakkında kamu davası açılması talep edildi.

Ne yapacağımızı yakında göreceksiniz

MHP lideri Bahçeli’nin ‘Krizi Köşk çözsün’ çağrısını değerlendiren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ‘ne yapacağımızı yakında göreceksiniz’ dedi

HÜKÜMETİ ve Anayasa Mahkemesi’nde görülmekte olan AK Parti’nin kapatma davasını hedef alan Yargıtay Başkanlar Kurulu bildirisi krizin çözümü için Cumhurbaşkanı Abdulah Gül devrede. Gül kirizin çözümü için ‘Ne yapacağımızı duyacaksınız’ dedi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, KKTC Başbakanı Fethi Soyer ve beraberindeki heyeti kabul etti.

KAPALI GÖRÜŞME

Çankaya Köşkü’nde basına kapalı gerçekleşen kabulün başlangıcında gazetecilerin görüntü almasına izin verildi. Gül, bu sırada bir gazetecinin, ‘MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çağrısıyla ilgili değerlendirmenizi yaptınız mı’ sorusuna, ‘Ne yapacağımızı sonra duyacaksınız’ karşılığını verdi.

Bireysel savunmaya engel

ANAYASA Mahkemesi, kapatma davasında adı geçen iki anayasa profesöründen birisi olan AK Parti Mersin Milletvekili Zafer Üskül, ‘bireysel savunma’ isteğini geri çevirdi. Mahkeme, ‘yazılı olarak savunma verebilirsiniz ama kapatma davasında adı geçenler sözlü savunmada bulunamaz’ kararını verdi. Mahkeme kararında’Kapatma davasında adı geçen parti mensuplarının yazılı savunmalarını, Anayasa Mahkemesi’ne sunulmak üzere, davalı partiye ulaştırmalarına herhangi bir yasal engel bulunmamaktadır.’ denildi. 

Demokrasi için talihsizlik

HAK-İş Genel Başkanı Salim Uslu, ‘Yargıtay Başkanlar Kurulu bildirisinin Türk demokrasisi açısından talihsizlik olduğunu’’ söyledi. Uslu, bildirinin ‘Kendi içinde tutarsızlıklarla dolu olduğunu’’ kaydetti. Bildirinin, ‘Tüm siyaset kurumlarına yönelik bir muhtıra tonunda olduğunu’’ belirten Uslu, ‘Yargının bağımsızlığı ilkesiyle toplumun bir sorunu yoktur ama bu bildiriden sonra yargının tarafsızlığı daha çok tartışılacaktır. Kamu vicdanı, hukuka saygı ve demokratik terbiye yargının bağımsızlığı kadar tarafsızlığını da talep etmektedir’ diye konuştu.

Star



Bu haber 659 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,594 µs