En Sıcak Konular

860 bin ton buğday nasıl heba oluyor

24 Mayıs 2008 10:36 tsi
Her yıl ortalama 860 bin ton buğdayın hasat sırasında tarlaya döküldüğü belirtilerek, kuraklık nedeniyle bir çok tarım ürününün rekoltesinde düşme görülürken, hasat dönemindeki kayıplarla sorunun boyutunun daha da büyüyeceği bildirildi.

Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emin Güzel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl yaşanan tarımsal kuraklığın bir çok tarım ürününde üretim düşüklüğüne neden olduğunu söyledi.

Kuraklığın üreticiye maliyetinin 5 milyar YTL civarında olduğunu belirten Güzel, Türkiye İstatistik Kurumunun ürün bazında yaptığı çalışmaya göre üretim kaybının buğdayda yüzde 13,3, arpada yüzde 22,4, kuru fasulyede yüzde 18,2, mercimekte yüzde 10,1, ayçiçeğinde yüzde 22,8, şeker pancarında yüzde 10,9, pamukta yüzde 10,5, fındıkta yüzde 19,8'i bulduğunu ifade etti.

Gelişmekte olan bazı ülkelerin ekonomilerindeki hızlı ve istikrarlı büyümelerin, Çin ve Hindistan gibi ülkelerin, tarım ürünlerine olan talebini son yıllarda hızlı bir şekilde artırdığını anlatan Güzel, şunları kaydetti:

''Ayrıca, tahıl ve yağlı tohumların hayvan yemi ve bio-dizel olarak işlenmesi bu talebi büyütmekte. Bu nedenle bir yandan kuraklık nedeniyle üretimde düşme olurken, diğer yandan talepte ciddi bir artışın devam ediyor olması ve uygulanan istikrarsız tarım politikaları, tarım ürünleri fiyatlarının yükselmesine neden olmaktadır.

Bu olumsuzluklara tahıl hasadında meydana gelebilecek tane kayıplarının eklenmesiyle sorunun daha da büyümesi kaçınılmaz olacaktır.''

Güzel, Türkiye'de kullanılan biçerdöverlerin büyük bir kısmının 20 yaşın üzerinde olduğunu ifade ederek, ''Uygun olmayan koşullarda tahıl hasadı yapıldığı takdirde dekar başına yüzde 4-6 arasında ürün kaybı olmaktadır'' dedi.

Geçen yıl ki buğday üretiminin 17,2 milyon ton civarında olduğunu anımsatan Güzel, ''Ortalama kaybın yüzde 5 olduğu var sayılırsa ürün daha tarladan kaldırılmadan, 860 bin tonu tarlada bırakılacak demektir'' diye konuştu.

Bu rakamın en iyimser tahmini içerdiğini belirten Güzel, şöyle devam etti:

''Üreticilerin operatörlük belgesi olmayan, bakım ve ayarı iyi yapılmamış, uygun olmayan nemde tarlaya giren bir biçerdöverle hasat yaptırması durumunda bu kayıp oranı yüzde 10'a kadar çıkmaktadır. Hazır hale getirilmiş milli servetin daha tarlada iken yok olmasını önlemek için üreticiler, öncelikle operatör belgesi olan, bakımı iyi yapılmış biçerdöverler, ürün nemi yüzde 10-15 arasında iken ürününü hasat ettirmeli.''

Güzel, olumsuzlukların aşılabilmesi için son 40 yılda ortalama yüzde 1,97 olan nüfus artış hızının altında kalan ve ortalama yüzde 1,3 civarında olan tarımsal üretimdeki artış hızının artırılması gerektiğini sözlerine ekledi.

haber7

 



Bu haber 661 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,004 µs