En Sıcak Konular

Yargıçları rahatsız eden taslak mı?

24 Mayıs 2008 10:20 tsi
Yargıçları rahatsız eden taslak mı? Yargıtay bildirisi, hükümetin hazırlayarak AB’ye sunduğu ve kimi akademisyenlere göre ‘yargıçlar iktidarını’ sarsan Yargı Reformu Strateji Taslağı'na bir tepki mi?

YARGITAY’ın yayınladığı sert bildirinin, hükümetin hazırlayarak AB’ye sunduğu ve kimi akademisyenlere göre ‘yargıçlar iktidarını’ sarsan Yargı Reformu Strateji Taslağı ile ilgili tepkilerden kaynaklandığı belirtiliyor. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu(HSYK) üyeleri de reformun tartışıldığı Antalya’daki toplantıyı da protesto ederek katılmadı. Yüksek Yargı çevrelerini rahatsız eden Yargı Reformu Strateji Taslağı ile Türkiye’de yargı mensupları için etik ilkeleri ve davranış kuralları belirlenecek. Yargının bütün kademelerini kapsıyacak bir şekilde ‘Yargısal Etik ve Davranış Kuralları’nı içeren bir belge oluşturulacak.

HSYK KARARLARI İNTERNETTE

Yargıtay ve Danıştay’ın aldığı kararlar içtihat birliğinin daha iyi sağlanabilmesi, hakim, savcı ve avukatlar ile bilim adamlarının alınan kararları bir bütün olarak görebilmelerini sağlamak için internet ortamında yayınlanacak. Aynı şekilde HSYK’nın disipline ilişkin kararları da internette yayınlanacak. Hakimler ve savcıların disiplin suçu teşkil eden ve cezalandırılması gereken hal ve hareketleri HSYK kanunla belirlenen bu disiplin suçlarını işleyen hakim ve savcılar hakkında disiplin cezası kararları vermekte ancak bu kararlar sadece ilgilisine tebliğ edildiğinden başkalarınca görülemiyor. Taslakta bu durum şöyle açıklanıyor:

ORTAK BİR DİSİPLİN YÖNETMELİĞİ

TASLAKTA bu durumun şeffaflık sağlayacığı vurulanarak yargının tarafsızlığına eve yolsuzlukla mücadeleye de örnek teşkil edeceği belirtiliyor. Reform taslağında, yargı mensupları ile ilgili disiplin düzenlemeleri arasında birlik ve paralellik bulunmadığı ve bu konudaki düzenlemelerin de ‘muğlak ifadelerle’ kaleme alındığı belirtilerek, yeni bir düzenlemenin gerekliliğine vurgu yapılıyor. Taslakta, yüksek mahkemelerin başkan ve üyeleri dışındaki yargı mensupları için uyarma, aylıktan kesme, kınama, kademe ilerlemesini durdurma, derece yükselmesini durdurma, yer değiştirme ve meslekten çıkarma olmak üzere yedi tür ceza düzenlendiğine dikkat çekildi. Buna rağmen, Yargıtay mensupları için ‘uyarma’ ve ‘görevden çekilmeye davet’ olmak üzere iki, Danıştay mensupları için, ‘uyarma’ ve ‘hizmet süresine göre istifa etmeye veya emekliliğini istemeye davet edilme’ olmak üzere iki tür disiplin cezası öngörüldüğüne işaret edildi.

HSYK’YA TBMM’NİN ÜYE SEÇMESİ

Taslakta şöyle denildi: ‘Yolsuzlukla mücadele, yargıya güven, meslek onur ve ahlakı gibi temel değerlerin daha iyi korunabilmesi açısından yargı mensupları ile ilgili disiplin hükümlerinin açık, sınırları çizilmiş ve belirli hale getirilecek ve yüksek mahkeme başkan ve üyeleri ile ilgili paralel düzenlemeler yapılacaktır.’

Yargı reformu önerileri arasında en dikkat çekici değişiklik tekliflerinden birini de Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun yapısının değiştirilmesi oluşturuyor. Ön taslakta, HSYK’nın bina ve sekretaryasının ayrılması, Kurul’a mali özerklik verilmesi, yerel mahkemelerden de üye seçilmesi önerileri yer alıyor. Yerel mahkemelerden HSYK’ya seçilecek adayların bir kısmının TBMM tarafından seçilmesi de isteniyor. Aynı şekilde, Yargıtay’ın 250 olan üye yapısında da indirimler öneriliyor. Ön taslakta ayrıca tüm yargı hakimlerine Adalet Akedemisi’nde yargı bağımsızlığı konusunda ders, seminer ve konferanslar verilmesi de yer alıyor. Yargı reformunun bazı başlıkları şöyle:

ASKER SİVİLİ YARGILAYAMAYACAK

Askeri mahkeme binaları askeri bölgeler dışına çıkarılacak ve sivilleri yargılayamayacak.

‘Hakimler ve Savcılar Birliği’ kurulacak. İdari ve mali özerkliği olacak olan Birlik, yargı bağımsızlığı uyarınca İçişleri Bakanlığı’nın ve mülki amirlerinin denetimi dışında kalacak.

Bilirkişilik yeniden ele alınacak. Kürtçe ve benzeri yerel dilleri konuşabilen bilirkişi listeleri hazırlanacak.

Star



Bu haber 362 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,772 µs