En Sıcak Konular

Yargıda çifte standart örneği: İP

24 Mayıs 2008 09:13 tsi
Yargıda çifte standart örneği: İP Yargıda tarafsızlık ve siyasete müdahele tartışmaları sürerken, yargıdaki çiftestandartın kanıtlarından biri olarak, lideri Ergenekon davası nedeniyle tutuklu olan İP gösteriliyor. Bakın neden...

Avrupa Parlamentosu'nun "Türkiye'de yargı bağımsızlığı değil yargı tarafsızlığı sorunu var" imasında bulunduğu, Yargıtay'ın hükümet karşıtı bildirisinin iktidar tarafından "taraf tutmak" olarak değerlendirildiği ortamda hâlâ İşçi Partisi hakkında kapatma davası açılmamasının gerekçeleri anlaşılamadı. Bağımsızlık ve tarafsızlık Avrupa Parlamentosu'nun önceki gün kabul ettiği Türkiye raporunda ve raporu hazırlayan Hollandalı parlamenter Ruijten'in açıklamalarında, Türkiye'deki yargı erkinin demokrasinin önceliklerini benimsemesi gerektiğine dair vurgular yer aldı.

Raportör Ruijten, Türkiye'de yargı bağımsızlığı tartışmasının yapılamayacağını, yargı tarafsızlığı tartışmasının yapılması gerektiğini söyledi. Raporla aynı gün Yargıtay tarafından hükümete karşı son derece sert bir bildiri yayınlandı. Yargı erki ve İşçi Partisi Siyaseti karıştıran bildiri, Anayasa Mahkemesi sürecine müdahale olarak değerlendirilirken, hükümet de verdiği aynı sertlikteki cevapta, Yargıtay'ı taraf olmakla eleştirdi. Taraflılık-tarafsızlık tartışması sürerken, İşçi Partisi ile ilgili yargı erkinin nasıl bir tavır sergileyeceğine yönelik meraklar da giderilemedi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, Yargıtay bildirisinde "kurumsal" olarak değerlendirilen iddianamesinde, AK Parti hakkında basında çıkmış, çoğu tekzip edilmiş, doğruluğu tartışmalı birçok haberi delil olarak değerlendirmiş ve bu delillere dayanarak partinin kapatılmasını istemişti. İddianamenin önemli bir bölümünü bu haberler oluştururken, özellikle Venedik kriterlerine örnek teşkil edebilecek bir fiil tespitine yönelik iddianamede dokümanter bir delil yer almamıştı.

Yargı ve standart davranış İP lideri Perinçek, Genel Sekreteri Nusret Senem, basın bürosu başkanı Hikmet Çiçek ile partinin yayın organlarından Ulusal Kanal'ın Yayın Yönetmeni Ferit İlsever ve Aydınlık'ın Yayın Yönetmeni Serhan Bolluk, Ergenekon soruşturması kapsamında bir süre önce tutuklandı. Parti bürolarından ve ilgili medya organlarından devlete ait bir dizi gizli evrak ve yapılacak şiddet eylemlerine ilişkin dokümanlar çıktı.

AK Parti'ye dava açma konusunda son derece net davranan Başsavcı, Ergenekon soruşturmasının odağına yerleşen İşçi Partisi konusunda ise şu ana kadar harekete geçmedi. Bazı hukukçular Ergenekon iddianamesinin hazırlanması ve İP üyelerine yönelik suçlamaların netleşmesi gerektiğini öne sürerken, AK Parti ve İşçi Partisi’ne yapılan muamele konusunda yargı erkinin standart davranış sergilemediği konusunda ise benzer kanaatler ifade edildi.

ÇiFTE STANDART UYARISI

Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Sinan Kılıçkaya “Bu konunun değerlendirme yeri Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’dır. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bu konuda çoktan harekete geçmesi gerekirdi” dedi. Ergenekon'la ilgili yapılan soruşturmada İşçi Partisi'nin genel başkanları ve diğer mensuplarının yoğun bir şekilde gözetlenip soruşturulduğunu kaydeden Kılıçkaya şunları söyledi: Tarafsızlık ilkesi nerede? “Bunun kapatma davası konusu olabileceği kanaatindeyim. Dava açılmazsa tabi ki çifte standardın olacağı kesindir. Hatta çifte standardın ötesinde tarafsızlık ilkesinin zedelendiği de ortaya çıkar. Tarafsızlık ilkesi ortadan kalkmış olur. Dava açılıp açılmayacağını da bilmiyoruz henüz. Açılması mutlaka gerekiyor. Ergenekon çetesiyle ilgili birçok iş bu partide kotarıldı.

samanyoluhaber



Bu haber 441 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,284 µs