En Sıcak Konular

ABD'nin Irak'taki tüm ödemeleri kuralsız!

23 Mayıs 2008 19:48 tsi
ABD, Irak'taki harcamalarının hiç birinde yasalara göre hareket etmiyor, harcamaların çoğu belgesiz yapılıyor.

ABD'nin Irak'daki taşeronlare yaptığı 4 milyar dolar tutarında ödeme üzerinde yapılan son denetimler, hemen hemen bütün ödemelerin, yolsuzluğu engellemeye yönelik Amerikan yasalarını ihlal ettiğini ortaya çıkardı.

Amerikan Savunma Bakanlığı'nın yaptırdığı denetim sonucu hazırlanan raporda verilen örnekler arasında 11 milyon dolarlık bir ödemenin bir Amerikan şirketine, karşılığında hangi mal ve hizmetlerin alındığına dair hiç bir kayıt bulunmaksızın verilişi de var.

Irak'da el konulan mal varlıkları için yapılan iki milyar dolara yakın harcamanın da aynı şekilde kurallara uyulmaksızın gerçekleştirildiği kaydediliyor.

Savunma Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı 2001 ile 2006 yılları arasındaki harcamaları gözden geçiren raporun Kongre'de Demokratları ayağa kaldırması bekleniyor.

Demokratlar Bush yönetimini Irak'daki savaşın sürdürülmesi konusunda taşeronlara fazlasıyla bağımlı olmak ve yolsuzluk ve rüşvet sorunlarıyla pek ilgilenmemekle suçluyorlar.

"ÇOK YANLIŞ"

Amerikan Savunma Bakanlığı teftiş heyeti Amerikan ordusunun Irak, Mısır ve Kuveyt'de 2001 ile 2006 yılları arasında şirketlere 180 binden fazla ödeme yaptığını tahmin ediyor.

Amerikan vatandaşlarının ödediği vergilerle karşılanan bu harcamaların 8 milyar doları Irak'daki Amerikan askerlerine içme suyu, şilte, ve yiyecek temininden, kamyon ve telefona kadar çeşitli malzeme alımına gitmiş.

Bazı örneklerde milyonlarda doların nakit olarak hem de karşılığında ne alındığını gösteren herhangi bir belge bile olmadan ödendiği kaydediliyor.

Verilen bir başka örnekte, Savunma Bakanlığı müfettişleri Iraklı bir taşerona alınan malın ya da hizmetin ne olduğu belgelenmeden 5 milyon 600 bin dolarlık Amerikan Hazinesine ait çek verildiğini ortaya çıkarmış.

Raporda, "Gerekli belgelerle desteklenmeyen ödemeler bu fonların amaçlar doğrultusunda harcandığı konusunda güven vermiyor" sonucuna varılıyor.

Pentagon'un teftiş raporu Amerikan Temsilciler Meclisi'nin İdari Reform Komitesine Çarşamba günü sunuldu.

Komite'nin Demokrat başkanı Henry Waxman "Irak'da yaralanan askerlerimiz yemek masrafları için üç kopyalı formlar doldurmaya mecbur bırakılırken, milyarlarca doların böyle senetsiz sepetsiz dağıtılması bir şeylerin çok yanlış gittiğini gösteriyor" diye konuştu.

bbc

 




Bu haber 554 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,646 µs