En Sıcak Konular

Bakan Akdağ: Sigaradan sonra sıra obezitede!

23 Mayıs 2008 15:33 tsi
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sigara yasağından sonraki hedefin obezite ile mücadele olduğunu bildirdi.

Acil vakalarda devlet ya da özel sağlık kuruluşlarının ücret almayacağını belirten Bakan Akdağ ayrıca, tıp fakültelerinin kontenjan artırımının bu yılki ÖSS'ye yetiştirilebileceğini söyledi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Holiday Inn İstanbul North Otel'de basın toplantısı düzenledi. Türkiye genelinde 81 ilde devam ettirilen sağlıkta dönüşüm programının İstanbul ayağını gerçekleştirdiklerini hatırlatan Bakan Akdağ, çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Akdağ, çalışmalar kapsamında yanık, yeni doğan gibi merkezlerin artırılacağını belirtti. Hükümet olarak sağlık politikasına insan odaklı baktıklarını ifade eden Bakan Akdağ, 2002 yılından bu yana İstanbul genelinde 200 olan sağlık ocağını sayısını

500'e çıkardıklarını, 112 Acil İstasyon sayısını 36'dan 102'ye yükselttiklerini kaydetti. Bakan Akdağ, sağlıkta dönüşüm programının İstanbul ayağı çalışmalarının Pazar günü son ereceğini söyledi.

Bakan Akdağ, sağlık hizmeti sunum için gereken yeni düzenlemeyi anlattı. 3 önemli uygulamanın birlikte düzenlenmesi gerektiğini belirten Akdağ, bunları; Tam Gün Çalışma Yasası, yüzde 30 ilave ücret kısıtlaması ve merkezi planlama olarak açıkladı. Yeni düzenlenecek 3 uygulamanın birlikte gerçekleştirilmesinin önemine vurgu yapan Akdağ, 'Tam Gün Çalışma Yasası ile doktorların mesleklerini icra edebilecekleri yerler konusunda düzenlenme yapılmaktadır. Örneğin, İstanbul'da kamu kuruluşlarında çalışan doktor

sayısı 4 bin iken bu rakam özel sektörde de 3 bin civarındadır. Kimi zaman uygulamalarda da bazı sıkıntılar yaşanıyor. Özel bir sağlık kuruluşu yasadan yararlanarak elde ettiği kar ile kamu doktorunu transfer etmeye çalışıyor ve bu da bazı sıkıntılara yol açıyor. Bunların önüne geçeceğiz' diye konuştu.

'ACİL VAKALARDA DEVLET YA DA ÖZEL SAĞLIK KURULUŞU ÜCRET ALMAYACAK'

Son günlerde yaşanan acil müdahale skandallarına da değinen Bakan Akdağ, yeni Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) uygulaması ile bu tür istismarların önüne geçileceğini vurguladı. Akdağ, 'Acil ve yoğun vakalarda ister devlet ister üniversite isterse de özel bir sağlık kuruluşu olsun ücret alınmayacak. İlk müdahale orada yapılacak. İmkan varsa tedavisine devam edilecek, yoksa 112 ile koordineli olarak hasta tedavisinin yapılabileceği bir başka hastaneye gönderilebilecek. Bizim amacımız vatandaşı mağdur etmemek.

Zaten özel sağlık kuruluşları da Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme yapmak zorunda değil. Anlaşma yapılmışsa herkes yükümlülüklerini yerine getirmeli' şeklinde konuştu. Bu konuda oldukça hassas olduklarını belirten Akdağ, son günlerde yaşanan olaylarla ilgili soruşturmaların sürdürüldüğünü ve çalışmalar kapsamında gerekli görülen hastanelere kapatma cezası verildiğini hatırlattı. Akdağ, 'Uygulamada herhangi bir sorun yok. Gerekirse hastanelerin ruhsatları bile iptal edilebilir. Karşımızda 50 yıllık bir kültür var. Tamamen değişinceye kadar uğraş vereceğiz' dedi.

'TIP FAKÜLTELERİNİN KONTENJAN ARTIRIMI BU YILKİ ÖSS'YE YETİŞTİRİLECEK'

Türkiye'deki doktor açığına da dikkat çeken Bakan Akdağ, 'Yükseköğretim Kurumu (YÖK) ile yeni bir çalışma içindeyiz, görüşmelerimiz sürüyor. Öyle sanıyorum tıp fakültelerinin kontenjan artırımı bu yılki ÖSS'ye yetiştirilecek' açıklamasını yaptı. Türkiye'de şuanda yaklaşık 100 bin doktor açığı bulunduğuna dikkat çeken Akdağ, 'Biz sorunu çözmek için harekete geçtiğimizde anlaşılamaz eleştirilere maruz kalıyoruz. Mesela, yurt dışından doktor transfer etme konusunda sebebini anlayamadığımız eleştiriler

aldık. Fakültelerde kontenjan artırımına gidelim diyoruz, karşı çıkıyorlar. Yurt dışından doktor getirelim diyoruz, karşı çıkıyorlar. Maalesef anlamsız eleştirilerle karşı karşıyayız' ifadelerini kullandı.

'SİGARA YASAĞINDAN SONRAKİ HEDEF OBEZİTE'

Hafta başında uygulanmaya başlanan sigara yasağına da değinen Bakan Akdağ, 'Bunu hep birlikte başaracağız. Toplumun yüzde 85-90'ında kabullenme var. Fidan tuttu, bakmaya devam edeceğiz' diye konuştu. Akdağ, sigara yasağı kadar önemsedikleri obezite konusunu da önümüzdeki günlerde gündeme getireceklerini bildirdi.

Aksaray'daki zehirlenme vakalarıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Bakan Akdağ, şöyle konuştu:

'Aksaray'da içme suyu için 2 kaynak kullanılıyor; birisi gölet, diğeri bir kaynak suyu. Belediyenin hakkını teslim etmemiz gerekiyor, içme suları klorlanmış. Zaten İl Sağlık Müdürlüğü de ülke genelinde bunu sürekli olarak takip ediyor. Biz bu vakalarla ilgili olarak iki olasılığı değerlendiriyoruz; bunlardan bir tanesi içme suyu kaynaklarından birisi olan göletteki su miktarı azalmış.

Burada kirlenme ihtimali söz konusu olabilir. Diğer olasılık ise belediyenin olaydan bir hafta önce su şebekelerinde tamirat yapması. Belediye üzerine düşeni yapmış, suları klorlamış ancak bölgede tespit ettiğimiz virüs klordan etkilenmiyor. Nörovirüs, ilk kez 1998'de tespit edilmiş. Avrupa'da çok yaygın olarak görülüyor. Örneğin İngiltere'de bu virüsün geçtiğimiz yıllarda çok büyük bir salgına yol açtığını tespit ettik. Virüsü sadece suyu kaynatmakla öldürebiliyorsunuz. Bu yüzden biz de bölge halkına suyu kaynatmalarını önerdik. Konuyla ilgili bütün teşkilatlarımızı uyardık. Aksaray'da salgın büyük ölçüde kontrol altına alındı. Burada üstünde durulması gereken en önemli şey, el hijyeni. Vatandaşlarımız hijyen konusunda biraz daha fazla dikkatli olmalı. Çünkü hastalık sudan bulaşsa bile yayılması fiziki koşullardan.'

'KENEYE KARŞI ÖNERİM, VATANDAŞLARIN VÜCUTLARINI AÇIKTA BIRAKMAMALARI'

Bakan Akdağ, kene vakalarıyla ilgili olarak ise 'Şimdiye kadar öldürücü virüs taşıyan kene cinsine İç Anadolu Bölgesi'nde ve Samsun'un güney bölgelerinde rastladık. İstanbul'da şimdiye kadar tespit edilmedi. Ama tabi ki bu rastlanmayacağı anlamına gelmez. Aslında sorun sağlıktan ziyade tarım ve çevre sorunu. Biz vatandaşlarımızın ellerinden geldiğince vücutlarını açıkta bırakmamalarını tavsiye ediyoruz. Suistimale açık bir konu. Benim bu konudaki önerim, vatandaşların paçalarını çoraplarının içine sokmaları ve sprey kullanmaları. Zaten vatandaşlara şuanda başka bir öneride bulunamayız' diye konuştu.

star



Bu haber 495 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,494 µs