En Sıcak Konular

Saadet'in bildiri krizini aşma formülü!

23 Mayıs 2008 15:21 tsi
SP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Kazan, Abdullah Gül’e krize el koyma çağrısında bulundu.

Saadet Partisi, yargı ile hükümet arasında artarak devam eden bildiri krizine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün el koyması çağrısında bulundu. SP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Kazan, Anayasa’nın 4. maddesinin Cumhurbaşkanına ‘devlet organlarının uyumlu çalışmasını gözetme’ görevini verdiğini hatırlatarak, yüksek yargı organı yöneticileri ve hükümet temsilcilerini ayrı ayrı veya birlikte Köşk’e davet ederek görüşme yapmasını istedi.

Parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında yargı ile iktidar arasında yaşanan bildiri kavgasının Türkiye’yi son derece tehlikeli bir krizin içine soktuğunu belirten Kazan, ülkenin bir an önce bu krizden çıkarılması gerektiğini söyledi.

Bu krizden tek çıkış yolunun Anayasa’nın 104. maddesinin uygulanması olduğunu kaydeden Kazan, “104. madde Cumhurbaşkanının görevlerini tanzim eder. Bu madde içerisinde, Cumhurbaşkanına; yasama, yürütme ve yargı ile ilgili bir takım görevler verilmiştir. Ancak her bir organ açısından, ‘devletin organlarının düzenli ve uyumlu çalışması’ hususunda genel bir görev verilmiştir. Dolayısıyla 104. maddede Cumhurbaşkanına verilen bu görev; önemli çıkış yollarından birisidir” diye konuştu.

Yargıtay açıklamasındaki laiklik vurgusuna da dikkat çeken Kazan, “Oysa Anayasa’nın 2. maddesinde yer alan bu kelimenin öncesinde, toplumun huzuru ve insan haklarına saygı gelmektedir. Devletin temel organları faaliyetlerini yürütürken, toplumun huzurunu ve insan haklarına saygıyı, demokratik düzeni mutlaka korumak mecburiyetindedirler” diye konuştu.

Türkiye’de 2. madde denilince hemen sadece laiklikle ilgili bir madde tanımlaması yapılmasını eleştiren Kazan, “Bu yapılan tartışmalarla, toplumun huzuru birden bire bozulmuştur. Sadece toplumun huzuru, devleti erki kullanan temel organlar yasama, yürütme ve yargı arasındaki huzursuzluk millet tarafından açıkça görülür hale gelmiştir” dedi.

Kazan şöyle konuştu: “Artık bunun en kısa zamanda ortadan kaldırılması ve havanın yumuşatılması, özellikle bir siyasi parti hakkında Anayasa Mahkemesi’nde açılan davanın görülmesi sırasında etki altına alınmaması için elbette bu hassasiyetin gösterilmesi lazım”

Yargıtay’ın açıklamasında bu davayla ilgili olarak Mahkemenin etki altına alınmak istendiği vurgusuna dikkat çeken Kazan, “Ama birisi de çıkar der ki, Yargıtay başkanları da Mahkemenin vereceği kararı etkilemek istiyorlar diyebilir. Çünkü şu sıralar Anayasa değişikliği ile ilgili açılan iptal davası görüşülüyor” şeklinde konuştu.

Yargıtay’ın bildiri gerekçesinde Avrupa Komisyonu temsilcisine Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan yargı reformu tasarısının gösterilmesini de eleştiren Kazan, “Eğer böyle bir tepkinin gösterilmesi, mutlaka gerekiyorsa, bu tepkinin o gün gösterilmesi lazımdı. Bu tepkinin o olaydan 3 gün dahi sonra gösterilmemesi bu gerekçenin yerinde olmadığını göstermektedir. Bu konu, raportörün Anayasa değişikliğinin usulüne uygun olduğunu belirtmesi, nedense bunun iptali düşüncesinde olan yargı mensupları tarafından böyle bir açıklamayı gerektirmiştir” dedi.

Kazan, şöyle konuştu:  “Onun için bu tartışmanın daha derine inmesini, doğru bulmuyoruz. Ortaya konulan gerekçeleri haklı bulmuyoruz. Şimdi yapılması şey, Anayasa’nın 104, maddesinde öngörülen toplum huzuru ve insan haklarına saygının sağlanması ilkeleri doğrultusunda Sayın Cumhurbaşkanının, bu yüksek organ yetkililerini Köşk’e ya ayrı ayrı ya da birlikte davet etmek suretiyle bir görüşme yapmalarıdır. Saadet Partisi olarak, bu şekilde krizden çıkılacağını ümit ediyorum”.

haber7



Bu haber 471 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,743 µs