En Sıcak Konular

Rektörlerden 'muhtıra'ya tam destek

23 Mayıs 2008 13:52 tsi
Yargıtay ve Danıştay'ın muhtıralarından sonra Teziç sonrası "Alternatif YÖK" haline gelen Üniversitelerarası Kurul da kervana katıldı.

Üniversitelerarası Kurul toplantısı sona erdi. Toplantının ardından bir açıklama yapan
Üniversitelerarası Kurul Başkanı Prof. Mustafa Akaydın, yargının bağımsızlığına müdahale edilmesine karşı olduklarını belirterek, "Türk yargısını yurtiçi ve yurtdışından müdahaleye karşıyız " dedi.

Üniversiteler Arası Kurul Başkanı (ÜAK) Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Akaydın, "Üniversiteler Arası Kurulumuz, demokratik rejimimizin en önemli güvencelerinden biri olan Türk yargısına özellikle yurt dışı odaklardan ve yurt içi bilinen odaklardan yapılan yorumlarla, müdahalelerle yapılan söylemleri doğru bulmamaktadır, bunlara karşıdır" dedi. Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü’nde ÜAK Başkanı Akaydın başkanlığında gerçekleştirilen Üniversiteler Arası Kurul toplantısı sona erdi.

Toplantı sonunda basın açıklaması yapan Akaydın, kurulun ülke gündeminde olan ve üniversiteleri de yakından ilgilendiren bazı konularda açıklama yapacağını söyledi. "Türk yargısına son aylarda birtakım müdahaleler olduğunu" belirten Akaydın, şunları kaydetti:
"Üniversiteler Arası Kurulumuz, demokratik rejimimizin en önemli güvencelerinden biri olan Türk yargısına özellikle yurt dışı odaklardan ve yurt içi bilinen odaklardan yapılan yorumlarla, müdahalelerle yapılan söylemleri doğru bulmamaktadır, bunlara karşıdır. Bunu Türkiye’nin rejimi açısından, demokrasinin en önemli güvencesi olan, saygı duyulması gereken yargı kurumumuza haksızlık olarak değerlendirmektedir." Bu konudaki duyarlılıklarını kamuoyuna iletmek istediklerini ifade eden Akaydın, "Yargının saygınlığının korunmasını, yargıya güvenilmesini özellikle bu tür odaklardan rica ediyoruz" diye konuştu.

KONTENJANLARIN ARTMASI KALİTEYİ BOZAR

Toplantıda üç konu üzerinde ortak karar alındığını belirten Akaydın, üniversite kontenjanlarının artırılması ve katsayıların kaldırılması konusunda üniversitelerin görüşünün alınmamasını üniversitelerin bağımsızlığına müdahale saydıklarını kaydetti.

Akaydın, kontenjanların artırılmasını eğitimin kalitesini bozacağı endişesiyle tasvip etmediklerini, bu tür kararların rektörlerin ve üniversitelerin görüşü alınmadan gündeme getirilmesini de üniversitelerin bağımsızlığına bir müdahale olarak gördüklerini açıkladı. Katsayının kaldırılması gibi değişiklikleri de sakıncalı bulduklarını ifade etti.

Akaydın rektör seçimleri konusunda ise 23 üniversitede rektör seçimlerinin tamamlandığını geri kalan 22'sinde ise önümüzdeki ay seçimlerin tamamlanacağını bildirdi. Akaydın, rektör adaylarının YÖK'e davet edilip mülakat yapıldığını ve bu tür bir değerlendirmenin yapılmasını etik ve doğru bulmadığını açıkladı.



Bu haber 435 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,547 µs