En Sıcak Konular

Masada Hurmaları 2000 yıl sonra nasıl canlandı?

23 Mayıs 2008 13:11 tsi
Masada Hurmaları 2000 yıl sonra nasıl canlandı? Amerikan New York Times Gazetesi'nin haberine göre antik Masada Kalesi'nin kalıntılarında bulunan Batı Şeria hurmalarının ilginç bir öyküsü var.

Romalılar o dönemde Batı Şeria'ya düzenledikleri akınlar sırasında buradaki hurma ağaçlarını yok etmiş. Bugünkü ağaçların kökeni, diğer Ortadoğu ülkelerinden getirilen tohumlara dayanıyor. Yani Roma akınında tarihe karışan Masada Kalesi'nde bulunan tohumlar, antik dönemde Batı Şeria'daki hurma ağaçlarından günümüze ulaşan son kalıntı.

İsviçre'de yapılan radyokarbon testleri, hurma tohumlarının 1990 yaşında olduğunu gösterdi. Bu tarih Romalıların Masada Kalesi'ni kuşattıkları döneme denk düşüyor. Kalede yaşayan Yahudiler, Romalılara esir düşmek yerine intihar etmeyi tercih etmişlerdi. Söz konusu hurma çekirdekleri ise kale muhafızlarının erzak deposunda bulunmuş.

Uzun yaşamı simgeliyor

Hurmayı alternatif tıpta tedavi amacıyla kullanan Hadassah Tıp Birliği'nden Dr. Sarah Sallon, bunları yeniden yeşertmeyi başardı. 25 santimetre yüksekliğine ulaşan hurma fidanına, İncil'de 969 yıl yaşadığı belirtilen ve uzun yaşamın sembolü olan Methuselah'ın adı verildi. Fidanın tutması durumunda orijinal Batı Şeria hurmalarının yeniden yaşatma şansı olacak.

Dr. Sallon, bu tohumları alarak ilk önce sıcak suda bekletip kabuklarını yumuşatmış. Daha sonra sırasıyla asitli hormonların ve tohumun büyümesini sağlayacak enzimlerin bulunduğu sıvıların içinde bekletmiş. Tohum hayatta kalabilmek için kendi içindeki besinleri tüketiyor. Yeşermek için uygun şartları bulduğunda filizlerin gelişmesi için yeterli besin kalmamış oluyor. Antik tohumlardan elde edilen fidanları hayatta tutmak zor olduğu için Methuselah karantinada tutuluyor.



Bu haber 2,900 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,187 µs