Canlı bilgisayarlar: Bu kadar kurcalanmaz! | " /> Canlı bilgisayarlar: Bu kadar kurcalanmaz! | "/>

En Sıcak Konular

Canlı bilgisayarlar: Bu kadar kurcalanmaz!

23 Mayıs 2008 11:33 tsi
Canlı bilgisayarlar: Bu kadar kurcalanmaz! Bio veya bakteriyel bilgisayarlara, ‘sinir sistemleri’ ile ‘dijital sistemleri’ evlendirme çabası denebilir. Şimdiye kadar ‘gelecek teknolojisi’ denilerek biraz da ‘fantezi’ sayılan bu ‘tehlikeli oyunc

Bilim adamları “bakterilerin genleri”yle oynayarak ilk “yaşayan bilgisayarları” yapmayı başardı!  

Amerika’dan bilim adamları, bakterilerin genlerini değiştirerek “yaşayan bilgisayar” yaptı. Araştırma, bu tür bilgisayarların kullanışlı olduğu kadar, veri saklama ve genetik mühendisliği için de uygulanabilir olduğunu gösterdi.

Kuzey Carolina ve Batı Missouri Devlet Üniversitesi’nden matematikçilerin ve biyologlar, E.koli bakterisine genler ekleyerek, “yanık krep” adı verilen matematik problemini çözmeyi başardılar.

Araştırmacılar DNA parçalarını krep olarak kullandı. E-koli bakterisine başka bakterilerden gen ekleyerek, bu “krepleri” çevirmeleri sağlandı. Ayrıca bakterilere, sadece doğru sıralamada çevirme yaptıklarında, antibiyotiğe dirençli olmasını sağlayan bir gen de eklendi.

Yaşayan bilgisayarların ilk prototiplerinden olan bu bilgisayarların birçok kullanım alanı bulunuyor. Bir kavanozda onlarca milyar bakteri bulunabileceği için sağlanacak bilgi işlem gücünün devasa olacağı belirtiliyor.

Bunun anlamı ise daha az yerde daha hız anlamına geliyor. Ayrıca bakterilerin öğrenebilme ve mutasyon yetenekleri nedeniyle bilgisayar teknolojisini çok farklı bir boyut getireceği düşünülüyor.

Şakası iyi de…

Buraya kadar işin teknik yönünü okudunuz. Aslında uzmanları ve meraklıları dışında işin özünü bilmek yeterli.  O öz şu; bu “bakteriyel bilgisayarlar” kısa süre içinde pratiğe dönüştürülebilir.

Yani evinizde bir yanda chipleri bir yanda da biyolojik genleri ve sinir sistemleri bulunan bilgisayarlar kullanabiliriz. Faydaları elbette hem çok hem çeşitli.

Fakat mesele şu; bu yarı makina canlılar, “gelişebiliyor”. Robotik teknolojise de bu vektörde ilerliyor. Şimdi şaka gibi geliyor ama, bu tür bir bilgisayarı sabah açtığınızda, aslında kendinde olmayan bir yeteneği geliştirdiğini fark edebilirsiniz?

Sonrası? Sonrası işlerinizi yapmak için aldığınız bilgisayar-yaratık, kısa süre sonra size işlerini yaptırmaya başlayabilir! Böyle söyleyince bir filmimn senaryosundan bahsediliyor sanabilirsiniz ama gerçek o kadar basit değil.

Son 20 yıl içinde gelişen bilgisayar teknoloji ve sundukları, aynı zaman dilimi içinde disiplinlerarası kullanıma açık hale geldi. Bunlardan biri de bio-teknoloji. İkincisi ise nano teknoloji!

Bu ikisi bilgisayara eklemlendiğinde ortaya çıkacak “şeyin” ne olduğunu şimdiden söylemek zor olabilir.

Nano-teknoloji bu tür yapılarda ihtiyaç duyulan “minimalize”yi yarattı. Yani insanın sinir sisteminin,. Nörolojik yapısının mikronluk oyuncuları “masa üstüne” taşındı. Nano-teknoloji aynı zamanda “yenilenmeyi” gündeme getirdi ki, bu bilimsel ve ekonimik açıdan “tadından yenmez” bir buluş oldu.

Yani neredeyse gözle görülemez parçalar, eskime ve hasara karşı kendini onarma kapasitesine sahip oldu. Bio-teknoloji ise bu “aynılık” durumuna, “gelişebilmeyi” ekledi.

Bu da şaşılası bir başarı. Biyolojik malzemeyi, küçültüp, yenileyip, onarıp, bilgisayar /chip teknoloji ise birleştirtiğinizde elinizde tuttuğunuz “şey” bambaşka olur.

Adı önemli değil. Değil ama bunu elinde tutan da “başkalaşabilir”! Şimdilik, biraz daha zaman var. Ama bizim için!



Bu haber 574 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,370 µs