En Sıcak Konular

Öğretmenlere grev hakkı geliyor...

23 Mayıs 2008 10:59 tsi
Sendikalar Yasası'nı baştan aşağıya değiştiren yasa teklifi Meclis'e sunuldu. Öğretmenlere çok önemli yeni haklar geliyor.

Öğretmenler ve toplu ulaşım araçlarında çalışanlar da artık grev yapabilecek. Teklifte sendika kurucusu olmak için Türk vatandaşı olma şartı kaldırılıyor, üye olma yaşı ise 16'dan 15'e düşürülüyor. Düzenleme yasalaşırsa sendikalar yurtdışında temsilcilik açabilecek.

Buna göre sendika kurucusu olmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma şartı aranmayacak, yani yabancılar Türkiye'de sendika kurabilecek.

Üyelik yaşı 16'dan 15'e düşürülecek. En az 7 kişi sendika kurabilecek.

Sendikalara üye olmak veya üyelikten ayrılmak için gereken noter şartı da kaldırılıyor. Böylece sendikalar her bir noter onayı için 150 YTL'den yani büyük mali külfetten kurtulacak.

Sendikalar ve konfederasyonlar uluslararası faaliyette ve işbirliğinde bulunabilecek, yurtdışında temsilcilik açabilecek.

Teklif, aynı içerikteki iş kollarının sayısının azaltılmasını da amaçlıyor. Mevcut sistemde 28 olan işkolu sayısı 19'e indiriliyor.

Yetkili sendikanın belirlenmesinde yüzde 10 olan baraj kaldırılıyor. Teklife göre, sendikalar ticaretle uğraşamayacak ancak nakit gelirlerinin yüzde 40'ından fazla olmamak kaydıyla sanayi ve iktisadi kuruluşlara yatırım yapabilecek.

Teklifteki en önemli değişikliklerden biri ise eğitimcilere, toplu taşıma araçlarında çalışanlara ve bankacılara grev ve lokavt hakkının tanınması.

Özel okul ve dersanelerde görev yapan öğretmenler de grev yapabilecek. Ancak itfaiyecilere, cenaze ve defin işleri ile su, elektrik, doğalgaz sektörlerinde çalışanlara grev ve lokavt hakkı yok.
 
8sutun



Bu haber 434 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,157 µs