En Sıcak Konular

Zana: "PKK Kürtlerin sigortasıdır"

22 Mayıs 2008 23:46 tsi
Zana: Eski DEP milletvekili Leyla Zana İngiltere Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'nda düzenlenen panelde yaptığı konuşmada, ''PKK'nın mücadelesi Kürt halkının sigortasıdır'' dedi.

Panele katılanlar arasında Ankara doğumlu Musevi kökenli yazar Moris Farhi, Kürt yanlısı tutumuyla tanınan Lord Rea ve geçtiğimiz haftalarda Türkiye'yi ziyaret ederek DTP'nin kapatılması ile ilgili temaslarda bulunan Lord Hylton da hazır bulundu.


Toplantının giriş konuşmasını yapan Moris Farhi, Kürt sorunundan ziyade insan hakları konularıyla ilgili olduğunu söyledi.


Osmanlı döneminde birçok halk ve kültürün barış içinde bir arada yaşadığına dikkat çeken Farhi, "Türk karakterinde, Türk yapısında barış içersinde yaşamaya büyük bir arzu vardır" dedi.


Leyla Zana ise yaptığı konuşmada 'Kürtlerin tek devleti kabul ettiğini fakat tek dil, tek kültür ve tek halk olgusunu reddettiklerini' anlatırken, Türkiye Cumhuriyet'inin kuruluş döneminden bu yana demokratikleşme sürecinin çok yavaş işlediğini, 1924 yılından itibaren Kürtlerin inkar edildiğini ve Kürt sorununun Türkiye tarihi boyunca 'psikolojik bir vaka'ya dönüştüğünü savundu.


'20 milyon çocuğun kendi dilinde eğitim alamamasının bir insanlık dramı olduğunu' öne süren Zana, öte yandan bu hakların yasal temelinin şu an sağlanmasının mümkün görünmediğini iddia etti.


Leyla Zana, "Ortadoğu ülkelerinde krallıklar ya da diktatöryel rejimler var fakat Türkiye'nin içinde küçük küçük krallıklar var. Bazen siyasal partiler de diktatör görevi görüyor. Parti bünyesinde herkes liderin ağzına bakabilmekte. Sayın Erdoğan ve Sayın Baykal milletvekillerine hiç bir biçimde insiyatif ya da irade beyanı fırsatını vermemektedir. Demokrasi herkes için olmalıdır, liderler için değil" diye konuştu.


İngiliz parlementerlere Türkiye'nin 'dış yardıma ihtiyacı olduğunu' söyleyen Zana, “Mutlak suretle olumlu ya da olumsuz ülkelerin birbirlerini etkilediğini, bazı ülkelerin tek başına sorunlarını çözemeyeceklerini, mutlaka dıştan katkı alması gerektiğini ve Türkiye'nin bu ülkelerden biri olduğunu düşünüyorum" dedi.


PKK'nın silah bırakması için önce uçakların bomba atmaması gerektiğini ifade eden Zana, “Kürt halkı PKK'nın mücadelesini kendi sigortası olarak görmektedir. Bu halkın içerisinde ben de varım" diyerek 'PKK'nın, Kürt halkı ve DTP ile bir bütün olarak ele alınması gerektiğini' savundu.

cnntürk



Bu haber 390 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,783 µs