En Sıcak Konular

Muğla ve Antalya’da orman yangınları

22 Mayıs 2008 22:45 tsi
Muğla’nın Fethiye, Dalaman ve Bodrum ilçeleri ile Antalya’nın Akseki ilçesinde orman yangını çıktı. Bodrum’daki yangın söndürüldü, Akseki’de ise yangın kontrol altına alındı. Fethiye ve Dalaman’da ise alevler kontrol altına a

Dalaman’ın Fevzibey köprüsü mevkinde, Fethiye’nin Patlangıç mahallesinde ve Bodrum’un Konacık beldesinde aynı saatlerde orman yangını çıktı. Yangına, 1 helikopter, 8 arazözle çok sayıda orman işçisi müdahale ediyor. Bölgede etkili olan rüzgar yangına müdahale çalışmalarını güçleştiriyor. 

Fethiye’nin Patlangıç Mahallesi’nde vatandaşlara ait olduğu öğrenilen zeytinlik alanda henüz belirlenemeyen nedenle başlayan yangın, bölgede etkili olan rüzgarın da etkisiyle kısa sürede ormanlık alana sıçradı.

Yangında ilk belirlemelere göre, 1 dekar ormanlık, 1 hektar zeytinlik alan zarar gördü. Yangına, Marmaris’ten takviye olarak gelen 1 helikopter, 12 arazöz ve çok sayıda orman işçisi müdahale ediyor. Çalışmalara Fethiye Belediyesi itfaiye ekipleri de destek veriyor. 

Fethiye Orman İşletme Müdürü Reşat Tunç, yangının arazi temizliği yapılırken ormanlık alana sıçradığını düşündüklerini belirterek, “Ekiplerimiz yangının çıkış nedenini araştırıyor. Yangının kısa sürede kontrol altına alınması için yoğun çaba harcıyoruz. Vatandaşlarımız arazi temizliği yaparken dikkatli olsunlar” dedi.

Bu arada, Bodrum’un Konacık beldesinde çıkan orman yangını ise 1 arazöz ve orman işçilerinin müdahalesi ile kısa süre içinde söndürüldü.

Antalya’nın Akseki ilçesinde de Akşahap köyü yakınlarındaki Püserboğazı mevkisinde kızılçam ormanında yangın çıktı. Yangın, 70 kişilik ekibin 6 arozözle müdahalesi sonucu kontrol altına alındı.

Dağlık bölgede bulunan ormanlık alandaki yangında, yaklaşık 1 hektarlık kızılçam ağacı zarar gördü. Bölgede soğutma çalışmaları sürdürülüyor.

ORMAN YANGINLARI UYDUDAN İZLENECEK
Bu arada, Orman Genel Müdürlüğü, yeni başlatılan uygulamayla yangın çıkan alanlardaki ağaç türü, alevlerin yayılış şekli ve genişliği ile müdahalede bulunan araçları tek “tık” ile anında izleyerek uyarılarda bulunacak. Yeni sistem yapılan tatbikatla denendi.

Adana’nın Sarıçam köyünde gerçekleştirilen tatbikatta köy yakınlarındaki gözlem kulesinden ormandan yükselen dumanları gören görevlinin durumu telsizle Sarıçam Yangın İlk Müdahale Yönetim Merkezi’ne bildirmesiyle yangınla mücadele ekipleri bölgeye sevk edildi. Tatbikatta 25’i teknik personel toplam 100 kişi görev alırken, yanan alana 16 arozöz, 3 iş makinesi, 8 kamyonet ve 1 helikopterle müdahale edildi. Bu sırada tatbikat alanının tamamını gören bir tepeye yangın komuta merkezini kuran Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, bilgisayar desteğiyle müdahalelere yön verdi. Yetkililer, Coğrafi Bilgi Sistemi (GIS) ve araç takip sistemiyle yangınla mücadeleyi bir dizüstü bilgisayardan yönetti.

Orman Bölge Müdürü Seyfettin Yılmaz, yeni sistemle ilgili şunları söyledi:

“Sistem sayesinde Ankara’daki uzmanlar ve ilgililer, yangının çıktığı bölgenin büyüklüğü, alevlerin yayılışı, ağaçların türleri, yerleşim yerine uzaklığı gibi tüm bilgilere anında ulaşıyorlar. Üstelik bu bilgiler uydu aracılığıyla 30 saniyede bir güncelleniyor. Ayrıca, bu yıldan itibaren tüm araçlarımıza uydu takip sistemi yerleştirildi. Araçlarımızı da saniye saniye takip edebiliyoruz. Bizle beraber Genel Müdürlük de araçlarımızın konumlarını, hangi aracın nerede müdahalede bulunduğunu görüyorlar. Bu sistem Ankara’daki uzmanların bizlerin fark edemeyeceği hususlarda uyarılarda bulunabilmesi ve yangını takip altına
alabilmesi için çok önemli. Ayrıca, biz bu sistemle yangının çıktığı yere hangi ekibin daha yakın olduğunu görerek, müdahaleyi hızlandırabiliyoruz.”

Yapılan tatbikatla sistemin arazide de denendiğini anlatan Yılmaz, şimdiden bunun olumlu sonuçlarını aldıklarını, tatbikat bile olsa müdahale hızının arttığını vurguladı.

ntvmsnbc



Bu haber 719 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,633 µs