En Sıcak Konular

Neden şimdi?

22 Mayıs 2008 20:04 tsi
Neden şimdi? Yargıtay Başkanlar Kurulu’nun zamanlaması düşündürücü... Peki buna sebep olan faktörler ne? İşte ‘yargı depremi’ne giden sürecin kilometre taşları...

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Referans’a “Kapatma davası kararı demokrasi ve laikliği güçlendirecek. Bu bir temenni değil” diyerek birilerini ürküttü. Raportör Osman Can Anayasa Mahkemesi’ne raporunda Mecis’te kabul edilen ‘türban’ değişikliklerinin hiçbir gerekçeyle iptal edilemeyeceğini net biçimde ortaya koydu. Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt, AKP’den ihraç edilen Turhan Çömez’le aynı yerde yemek yemeye giderken bir araç tarafından takip edildiğini açıkladı. Ergenekon çetesi aleyhindeki ilk iddianamenin hazırlanmasında en son aşamaya gelindi. Gerek Ergenekon Davası’nın başlayacak olması, gerekse yukarıda saydığımız diğer üç gelişme AKP’nin kapatılmasını zorlaştırma potansiyeline sahip...

GERİLİM SÜRECİNİN KÖŞE TAŞLARI

Yargıtay Başkanlar Kurulu’nun beklenmedik bildirisi, gerek zamanlaması gerekse kullandığı dil nedeniyle Ankara’da siyasi bir deprem oluşturdu. Artçı dalgaların epey sürmesi beklenirken, depremi oluşturan öncü dalganın ne olduğu da ayrı bir tartışma konusu oldu.

İşte ‘yargı depremi’ne giden sürecin kilometre taşları:

HAŞİM KILIÇ’IN UMUDU: Referans Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ile üç saat süren görüşmesini “Haşim Kılıç’ın umudu” başlığı ile 20 Mayıs’ta köşesine taşıdı. Can, ayrıntılarını açıklamadığı görüşmede Kılıç’ın üç defa üst üste vurguladığı şu cümleye dikkat çekti “Eyüp Bey inanın çıkacak karar ne olursa olsun. Göreceksiniz hem demokrasimiz hem laikliğimiz hem de hukukumuz bu süreçten çok daha güçlenmiş olarak çıkacak. Ve yine inanın bu söylediğim temenni değil!”

TÜRBAN RAPORU: Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can, Anayasa Mahkeme-si’nin anayasa değişikliğini esastan değil, sadece şekil yönünden inceleyebileceğini, esasa giremeyeceğini belirterek, yapılan Anayasa değişikliklerinin de şekil yönünden herhangi bir aykırılık bulunmadığını, bu nedenle ağırlıklı olarak davanın reddi yönünde karar verilmesi gerektiğine ilişkin görüş bildirdi. Rapor, CHP ve DSP’nin anayasa değişikliğinin iptal edilmesi talebinin yetkisizlik nedeniyle reddedilmesi görüşünü içerdi.

PAKSÜT’ÜN DİNLENMESİ: Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt, izlendiği endişesi ile 14 mayısta arkasındaki aracı polise şikâyet etti. Olay, Ankara Kavaklıdere Tenis Kulübü önünde meydana geldi. Ankara Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz, Paksüt’’ün şüphelerini gidermezken, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından olay hakkında soruşturma açtı. Ancak Kulüp’te Paksüt’le birlikte eski Ak Parti milletvekili Turhan Çömez ve bazı gazetecilerle parlamenterlerin de olduğu anlaşıldı.

ERGENEKON DANIŞTAY İLİŞKİSİ: Ümraniye’de bir gecekonduda 16 Haziran 2007 tarihinde ele geçirilen el bombaları, fünye ve TNT kalıpları ile birlikte başlayan, kritik isimlere ve kurumlara uzanan, önemli suikastlarle bağlantısı ortaya çıkarılan Ergenekon soruşturmasında sona gelindi. Birinci yılını doldurmak üzere olan soruşturmada iddianamenin mayıs sonunda açıklanması bekleniyor. Öte yandan Danıştay davasında Ergenekon’la bağlantı kurulmazken tersine ‘laikliğe saldırı olduğunun altı çizildi.

YALÇINKAYA’YA ELEŞTİRİ: Ak Parti’ye kapatma davası açan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurahman Yalçınkaya’nın hazırladığı iddianame zayıf ve hukuksal kanıtlardan uzak bulundu. İddianamede delil olarak gazete haberleri, miting konuşmaları ve demeçlere yer vermesi eleştirildi. 162 sayfadan oluşan iddianameyle birlikte Anayasa Mahkemesi’ne gönderilen 17 klasörün içinde İngilizce gazete kupürleri de vardı.

YARGI REFORMU VE REHN: Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, ‘’Yargı Reformu Stratejisi Taslağı’’nı Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn’e sundu. Şahin, taslağın dört yıl içerisinde, belki dört yıldan biraz daha fazla bir zaman dilimi içerisinde gerçekleştirmeyi planladıkları reformlarla ilgili yol haritası olduğunu söyledi. Fakat, yargının yüksek üyeleri taslağın önce AB’ye verilmesini oldukça sert bir dille eleştirdiler.

KAPATMAYA AB TEPKİSİ: Kapatma davasına AB’den yoğun tepki geldi. AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, kapatma davasına ilişkin iddianamenin kabulünden dolayı kaygı duyduğunu açıkladı. Avrupa Birliği - Türkiye Karma Parlamento Eşbaşkanı Joost Lagendijk, davanın Türkiye’nin reform sürecini yavaşlatacağını vurgulayarak tepkisini dile getirdi. En çok eleştirilen de, AB Komisyonu Başkanı Barroso’nun kapatma davasına duyduğu şaşkınlığı dile getirmesi ve endişelerini açıklaması oldu.

taraf


Bu haber 1,501 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,818 µs