Barışta gücün konumu çok önemli! | " /> Barışta gücün konumu çok önemli! | "/>

En Sıcak Konular

Barak: Barışta gücün konumu çok önemli!

22 Mayıs 2008 17:56 tsi
Barak: Barışta gücün konumu çok önemli! Ankara'da İsrail ve Suriye arasında barış görüşmeleri devam ederken, İsrail gizli-açık savaş hazırlıklarını sürdürüyor.

Ankara'da hafta başından beri Türkiye'nin arabulucuğunda İsrail ve Suriye heyetleri arasında barış için dolaylı görüşmeler devam ederken, İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, savaş için İsrail toplumu ve ordusunu savaşa hazırlıyor. Barak buna gerekçe olarak da, barışın ne kadar olacağına, gücün karar vereceğini söylüyor.

Bir taraftan İsrail ordusundaki üst rütbeli subayların değişik şartlarda karar alma becerilerinin ölçüldüğü gizli bir askeri tatbikat yapılırken, diğer taraftan İsrail ordusu, ihtiyat kuvvetleri ve İsrail halkı savaş için bilinçlendirilmeye çalışılıyor.

İsrail ordusu ihtiyat askerlerinin onore edildiği bir törene katılan İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, barışa gitmek için İsrail ve Suriye'nin uzun yol kat etmesi gerektiğini söyleyerek tarafların bu uğurda acı özverilerde bulunmaları gerektiğini söyledi.

Barak, "Suriyeliler özverilerin iki yönlü yol olduğunu biliyor. Suriye'yi şer ekseninin dışına almak İsrail'in başlıca hedefidir. Gerçekçi olunmalı. Barış ancak gücün aldığı pozisyona göre elde edilebilir. İki taraf da acı özveriler vermesi gerekeceğini biliyor. Hala gidecek uzun bir yolumuz var" şeklinde konuştu.

Kudüs'te İsrail Cumhurbaşkanlığı konutunda İsrail Savunma Kuvvetleri ve Yedek Ordu'nun "mükemmelliğinin" onore edildiği bir törene katılan Barak, "İsrail kamuoyu Yedek Ordu'nun ülkenin savunması için yaptığı büyük katkının farkında değil gibi duruyor. İhtiyat görevi İsrail toplumu içinde eşit icra edilmiyor. İhtiyat görevi ulusal ve ahlaki bir görevdir. Bunlar eğitim veriyor ve ülkenin güvenliği için hayatlarını tehlikeye atıyor" dedi.

Cumhurbaşkanlığı konutundaki törene Cumhurbaşkanı Şimon Peres, İsrail Ordusu Komutanı General Gabi Eşkenazi ve ordu üst yönetimi katıldı.

Barak, "İsrail toplumu ihtiyatlara saygı göstermelidir. Hepimiz onların hayat ve çalışmalarına en az zararın gelmesini sağlamalıyız. İhtiyat Görev Eylemi bu yönde ilk adımdır" şeklinde konuştu.

Barak, 200'li yıllarda Suriye ile barış anlaşmasına bir adım kalmışken, masadan kalkan lider olarak biliniyor ve barış konusundaki fikirleri halen sert.

İSRAİL BARIŞ VE SAVAŞ HAZIRLIKLARINI BİRLİKTE YÜRÜTÜYOR

Bu arada, İsrail ordusu dün büyük bir askeri tatbikatı tamamladı. Tatbikat yüksek rütbeli subaylar arasında ve çeşitli senaryolar üzerinden gerçekleştirildi. Taş Ateşi (Avney Esh) adı verilen tatbikat, Lübnan savaşından beri yapılan ikinci büyük tatbikat.

Tatbikatta, üst düzey İsrail ordusu komutanlarının kabiliyetleri test edilirken, beklenmedik olaylar karşısında hızlı ve etkili çözüm bulma kapasiteleri ölçüldü.

Tatbikatın esas amacının yüksek rütbeli komutanların karar alma ve durumu siyasi yetkililere aktarma kabiliyetlerinin test edilmesi olduğu belirtildi.

Askeri tatbikatı yorumlayan üst düzey İsrailli bir askeri yetkili, olumlu sonuçlar elde ettiklerini fakat bazı belirli başarısızlıklar da olduğunu kaydetti. Yetkili, "Çok değerli subay ve askerlerimizin olduğunu biliyoruz. Önemli olan bir savaş sırasında açık ve çok etkili emirler alabilmeleri" vurgusunda bulundu.

Askeri yetkili, tatbikatın niçin bittikten sonra açıklandığı sorusuna ise 'Gazze ve İsrail'in kuzeyinde çatışmalar sebebiyle' cevabını verdi. Askeri yetkili, "Açıklanması bazı çevrelerde yanlış yorumlara yol açabilirdi. Bunu önlemek istedik" şeklinde konuştu.

dünya bülteni



Bu haber 224 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,046 µs