En Sıcak Konular

Yahudiler, ihtida hahamı için ikiye bölündü

22 Mayıs 2008 16:58 tsi
Olmert, Ortodoks'ların isteğiyle, İhtida Mahkemesi Başkanı'nı görevden aldı.

İsrail İhtida Mahkemesi Başkanı Haham Chaim Drukman, Başbakanlık insan kaynakları departmanından aldığı bir mektupla görevinden alındı. Başbakanlıktan gönderilen mektupta Haham Drukman'ın görevinin Haziran sonunda biteceği belirtildi.

İsrail Başbakanlığından yapılan açıklamada, Drukman'ın görevden alındığı doğrulanırken kararın Sivil Servis Bürosu kurallarına göre alındığı kaydedildi.
İsrail Başbakanlık ofisi açıklamasında, "Haham Drukman 75 yaşına yaklaşıyor. Sivil Servis kuralları sözleşmesini uzatmayı mümkün kılmıyor. Başbakan Ehud Olmert'in yapacağı bir şey yok. Haham Drukman'a büyük saygı duyuyor. Devlete hizmetlerinden çok memnun" denildi.

Haham Chaim Drukman, eski Başbakan Ariel Şaron tarafından 2004'te göreve getirilmiş ve kendisinden İsrail İhtida Mahkemesi'ni yeniden şekillendirmesi ve modernize etmesi istenmişti. Drukman görev geldiği sırada, yaklaşık 300 bin Yahudi olmayan İsrail'e gelmişti ve bunlar Yahudi olma şartlarını taşıyordu.

Ortodoks Yahudi toplumu, Drukman'ın İhtida Mahkemesi Başkanı olmasına karşı çıkıyordu. Drukman'ın görevden alınmasında Kabine Sekreteri Oved Yehezkel ve Sivil Servis Komiseri Shmuel Hollander'in etkili olduğu tahmin ediliyor.

İsrail Internet sitelerinin haberlerine göre, Drukman'ın görevden alınması İhtida Kurumu'nu sarstı. Karara karşı çıkan adının açıklanmasını istemeyen İsrailli bir yetkili, "Başbakan tarafından kutsal bir görevi yerine getirmek için vazifelendirilen biri, şimdi bir hükümet katibi tarafından görevden alınıyor. Bu girişim ihtida kurumundaki Ortodoksların işine yarayacak" ifadesini kullandı.

Haham Drukman son dönem dini tartışmaların ortasında idi. Kudüs'teki Yüksek Haham Mahkemesi, Drukman ve Haham Chaim Avior başkanlığında 1999'dan beri gerçekleştirilen bütün ihtidaların geçersiz ilan edilmesi gerektiği konusunda karar almıştı. Karar büyük tartışmalara yol açmış, Knesset'e kadar taşınmıştı.

Ynet'e konuşan İsrail Baş Seferad Hahamı Shlomo Amar'ın ofisinden bir yetkili, Haham Amar'ın şu anda yurt dışında olduğunu belirterek "Bu karara karşı çıkması bekleniyor. Dönünce konu ile ilgilenecek" dedi.

Ulusal Dini Parti Başkanı MK Zevulun Orlev, "Başbakanlık Ofisi Dini Siyonist kurumu kalbinden bıçakladı. Drukman'ın görevden alınması ihtida kurumunun tamamen parçalanmasına yol açacak. Bu ihtida konusuna katı yaklaşan Ortodoksların bir zaferidir. Dinini değiştirmek isteyenlere kapı kapatılıyor" şeklinde konuştu.

Haham Drukman ise Ynet'e, kararın kötü niyetli olduğunu belirterek "Sözleşmemi yenilediklerinde 75 yaşında idim. Bunu şimdi, Hahamlık Mahkemesi'nin kararı ardından yapmaları, aptalca ve kötü niyetli. Beni görevden atmak isteyenler din değiştirmelerle ilgilenmiyorlar. Kimse bana konuşmadı. Sadece bir mektup gönderdiler. Bunun birkaç aydır planlandığı anlaşılıyor. Bu bir suikastir. Çok büyük acı duydum. Karar verildikten sonra 15 yıllık din değiştirmeleri nasıl iptal edebilirler" dedi.

dunyabulteni



Bu haber 563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,436 µs