En Sıcak Konular

Bildiriye Bakan Şimşek'ten cevap...

22 Mayıs 2008 14:19 tsi
Bildiriye Bakan Şimşek'ten cevap...
Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Yargıtay'ın bildirisiyle ilgili olarak "Türkiye'de yüksek cari açık varken, siyasi istikrarı etkileyen açıklamaların ülke yararına olmadığı açıktır" dedi.

Bakan Şimşek, siyasi ve ekonomik menfaatlerin korunmasının herkesin menfaatine olduğunu belirtirken, Merkez Bankası Başkanı ve Hazine Müsteşarının istifasına ilişkin iddiaları dedikodu olarak nitelendirdi.

Devlet Bakanı Şimşek, "Mahalli İdarelerin Mahalli Yönetimi" başlıklı foruma katıldı. Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı ve belediye başkanlarının katıldığı forumu iş adamları ve hazine bürokratları büyük ilgiyle izledi. Hazine Müsteşarlığı'ndaki forumda söz alan Şimşek, ekonomik göstergelerden bahsetti.

'İSTİKRARA DAYALI EKONOMİK SİYASETİ SÜRDÜRECEĞİZ'

Mehmet Şimşek, AK Parti'nin iktidara geldiği 2002 yılından bu yana makro ekonomik göstergelerin olumlu yönde seyrettiğini ifade etti. Dünyadaki gıda şoklarına rağmen enflasyon oranlarının düşük seviyelerde bulunduğuna işaret eden Bakan Şimşek, "Türkiye, dünyada yüksek enflasyonlar sıralamasında 59'uncu sırada yer alıyor, 90'lı yıllar da ilk 4'lerde bulunuyordu" diye konuştu. Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı, gelinen noktanın kendilerini memnun ettiğini belirtirken, istikrara dayalı ekonomik siyaseti sürdüreceklerini kaydetti.

MAHALLİ İDARELER
Sözü mahalli idarelere getiren Bakan Mehmet Şimşek, mahalli idareleri güçlendirmek adına türlü yasal değişiklikler yaptıklarının altını çizdi. Daha önce belediyelere gönderdikleri kaynakların personel fazlalığı nedeniyle maaşları ve giderleri karşılamaya yetmediğinden söz eden Şimşek, bu çerçevede mahalli idarelerin sadece nüfusuna bakılmayacağını gelişmişlik endeksi ve performansının gözönünde bulundurulacağını açıkladı.

KAPATILAN BELEDİYELERİN YÜZDE 60'I AK PARTİ'LİYDİ
Bakan Şimşek, son belediye kanunuyla binden fazla belediyeyi kapattıklarını vurgularken, "Bu belediyelerin yüzde 60'ı AK Parti'liydi. Konunun seçim adımı olarak değerlendirilmesi yanlış 2005 yılından bu yana çalışmalarımız sürüyordu. Söz konusu belediyelerin kapatılmasıyla hizmetin etkin artışı geçerlidir" şeklinde konuştu.

Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Şimşek, mahalli idarelere daha fazla kaynak aktaracaklarını bununla birlikte daha fazla sorumluluk ve görev vereceklerini sözlerine ekledi. Bakan Şimşek'in konuşmasının ardından forum dahilindeki panellere geçildi.

Forumdan çıkışında, gazetecilerin gündeme yönelik sorularıyla karşılaşan Şimşek, Yargıtay'ın bildirisinin ekonomiye yansımalarına ve Hazine Müsteşarı ile Merkez Bankası Başkanı'nın istifa edeceği yönündeki söylentilere cevap verdi.

"İSTİFALAR DEDİKODU"

Hazine Müsteşarı ve Merkez Bankası Başkanı Yılmaz'ın istifaları konusunda Mehmet Şimşek, "Dedikodulara inanmayın, Merkez Bankası Başkanımız da, Hazine Müsteşarımız da görevinin başında. Ülkemizin daha iyi yerlere varması adına takım ruhu halinde çalışıyoruz, bunlar dedikodu" şeklinde konuştu.

'SİYASİ VE EKONOMİK MENFAATLERİN KORUNMASI HEPİMİZİN YARARINA'
Yargıtay Başkanlar Kurulu tarafından yapılan sert bildiri ve Hükümetin karşılığının, ekonomik yankılarıyla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Bakan Şimşek, dünyada ekonomik anlamda ciddi sıkıntıların varlığına dikkat çekti. Gıda ve enerji krizlerinin dünyadaki etkilerine temas eden Şimşek, "Türkiye'de yüksek cari açık varken, siyasi istikrarı etkileyen açıklamaların ülke menfaatine olmadığı açıktır. Siyasi ve ekonomik menfaatlerin korunması hepimizin yararınadır" dedi.

"Bu yönde atılan iddialarda kasıt var mı" sorusuna Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı, "Dedikoduların yorumu açık olur. Söylentilerin gerçek olmadığı ortada. Konudan birileri menfaatleniyor mu onu milletin takdirine bırakıyorum" yanıtını verdi.

Ekonomi politikalarına ilişkin bir soru üzerine de Devlet Bakanı Şimşek, geçen sene yüzde 3.5'lik faiz dışı fazla oranının aynılığını koruduklarına işaret etti. Sıkılaştırmayı önemsediklerinin altını çizen Şimşek, yapısal reformlar lehine uygulamalara da başvurduklarını bildirdi. Şimşek, istihdamın arttırılması ve kayıt dışılığın önlenmesi adına önemli tedbirler aldıklarını vurguladı.

Gıda krizine karşı GAP ve bölgesel kalkınmayı hızlandırmak için kaynak aktarımına gittiklerine dikkat çeken Mehmet Şimşek, ileri vadede refahı arttırmayı, orta vadede enflasyonu tek hanede tutmayı hedeflediklerini belirtti. Devlet Bakanı, kamu alacaklarına yönelik affı ilke olarak doğru bulmadığını kaydederek, sorunlara karşı etkin adım atacaklarının sinyalini verdi.

"1 TEMMUZ İTİBARİYLE OTOMATİK FİYATLANDIRMAYA GEÇİLECEK"
Otomatik fiyatlandırmaya ilişkin soruya karşılık Bakan Şimşek, yeni sistemle fiyatların sürekli artacağı yönünde bir anlayışa kapılınmamasını istedi. Enerji Piyasası Reformu'nu gerçekleştirdiklerine değinen Şimşek, rasyonel fiyatlara dönük yasal altyapıyı oluşturduklarına, kendi öz kaynaklarına odaklandıklarına işaret etti. Rüzgar ve nükleer enerji için önemli adımlar attıklarına temas eden Şimşek, özelleştirmede serbestleşme sürecinin devam ettiğini vurguladı.

Şimşek, konuya fiyat artışı ya da azalışı bağlamında bakmanın reformu ihmal etme anlamına geldiğini kaydetti. Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Şimşek, 1 Temmuz itibariyle elektrikte otomatik fiyatlandırmaya geçileceğini açıkladı.

CİHAN
 



Bu haber 537 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,724 µs