En Sıcak Konular

Kayseri anlayışının sırrı burada

22 Mayıs 2008 11:44 tsi
22 Mayıs 2008 11:37Gül, dün Avusturya Cumhurbaşkanı Fischer ve eşini memleketi Kayseri’de ağırladı. Gezi ile ilgili ayrıntılar...

 Kültepe kazı bölgesi, Fischer’e ‘Kayserili’nin ticari dehasının kökeni’ diye tanıtıldı. Fischer ise, “Krallar geçici, tüccarlar kalıcı” yorumunu yaptı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve resmi davetlisi olarak Türkiye’de bulunan Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer ve eşi dün Kayseri’ye geldi.

Erkilet Havaalanı’ndan aynı araçla Kent Müzesi’ne gelen Gül ve Fischer’i Kayseri Valisi Mevlüt Bilici ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki karşıladı. Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül ile Fischer’in eşi Margit Fischer de başka bir araçla müzeye geldiler.

Müze ve kent hakkında yetkililerden Almanca bilgi alan Fischer ve eşi, daha sonra içeride bulunan ekranlardan Kayseri tarihi, eserleri, coğrafyası, nüfusu, mutfağı ve el sanatlarını anlatan görüntüleri izledi.

KAYSERİLİ’NİN SIRRI BURADA

Gül ve Fischer, daha sonra Asurlu tüccarların konakladığı 4 bin yıllık geçmişe sahip Kültepe Kaniş/Karum kazı bölgesine geçti.

Kazı ekibi başkanı Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fikri Kulakoğlu, Gül ve Fischer’e kazı bölgesi hakkında bilgi verdi. Anadolu’daki ilk yazılı bilgilerin bulunduğu merkezin Kültepe bölgesi olduğunu söyleyen Kulakoğlu, dönemin ticari yaşamını da anlattı. Günümüzde kullanılan ticaret araçlarının o dönemde de kullanıldığını belirten Kulakoğlu, “Kayseri’nin ticari dehasının kökeninin burası olduğu çok rahat söylenebilir’’ dedi.

Kulakoğlu’nun, tüccarların kendi arasında ve bölge halkıyla borç ilişkisi olduğunu ve faizlerin yüksek olduğunu söylemesi üzerine Fischer, gülümseyerek, ‘’Yani tefeci faizleri diyorsunuz’’ dedi.

TÜRBAN TAKIP CAMİ GEZDİ

KAZI çalışmaları hakkında sorular soran Fischer de ‘’Demek ki krallar gelip geçici, tüccarlar kalıcı diyebiliriz’’ dedi.

İki ülke cumhurbaşkanları ve eşleri daha sonra çömlek ve tabletleri inceledi. Prof. Dr. Kulakoğlu, Gül ve Fischer’e Kültepe’de çıkarılan çivi yazılı kil tabletlerin orijinaline uygun olarak yaptırılan plaketler hediye etti.

Margit Fischer ve heyette bulunan diğer kadınlar, kendileri için hazırlanan örtüleri başlarına örterek, Hunat Camii’ni ziyaret etti. Kayseri Müftüsü Şaban İşlek, Fischer’e Almanca Kur’an-ı Kerim ve seccade hediye etti.

Vali Bilici, Gül ve Fischer’e imamesi gül motifli fildişi tespih, Hayrünnisa Gül ve Margit Fischer’e de kazaz kolye ile tekade ayna armağan etti. İki cumhurbaşkanına yolda gül yaprakları döküldü.

Objektif kriter istiyoruz

CUMHURBAŞKANI Gül ve Avusturya Cumhurbaşkanı Fischer Türkiye-Avusturya İş Forumu Toplantısı’na katıldı. Açılış konuşmasını yapan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu AB ilişkilerinde çifte standartların uygulandığını belirterek, Avrupalıların ön yargılarından kurtulması gerektiğini söyledi.

Avusturya Ekonomi Odası Başkanı Cristoph Leitl, yaptığı konuşmada, toplantıya ilginin fazla olmasından dolayı mutlu ve şaşkın olduklarını ifade etti.

Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fisher, Türkiye ve Kayseri’deki ilgiden memnun olduklarını anlatarak, “Bu ziyaretlerle Türkiye-Avusturya ilişkiler daha da gelişecektir. Öncelikle bu iş forumunun bu ilginç kentte bu kadar ilginç gelişmeler yaşayan kentte yapılması nedeniyle çok teşekkür ediyorum. Sokaktaki insanların yüzündeki tebessüm içimizi ısıttı” dedi.

İMZALARI ONURLANDIRIN

Avrupa Birliği sürecinde Avusturya’dan bir kez daha destek isteyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise, reform sürecinin kararlılıkla devam edeceğini anlattı. Gül, objektif kriter beklentisini dile getirdi ve “Atılan imzaları günü geldiğinde onurlandırın” çağrısında bulunarak, “Bugün uluslararası ilişkilerde önemli değişimlerin yaşandığı geçiş sürecindeyiz. Bu süreçte Türkiye ağırlığı Türkiye bulunduğu bölge içerisinde güvenli bir adaya dönüşmüştür” dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşi Hayrünnisa Gül, geçtiğimiz hafta içinde yaşamını kaybeden amcaoğlunun evine başsağlığına gittikten sonra uçakla Ankara’ya dönerken, konuk cumhurbaşkanı ve heyet de karayolu ile Kapadokya bölgesini gezmeye gitti. Konuk cumhurbaşkanı bugün sabah uçakla Kayseri’den ayrılacak.

 



Bu haber 475 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,554 µs