En Sıcak Konular

İnternet neden pahalı

22 Mayıs 2008 09:58 tsi
Avrupa Politikaları Araştırma Merkezi Raportörü Renda, Türkiye'deki telekomünikasyon ücretlerinin AB'ye göre fazla olmasının nedenini tekele bağladı.

Renda, özellikle sabit hat ve genişbant internet iletişimi konusunda tek bir kuruluşun piyasaya hakim olmasını eleştirdi. Telekomünikasyon sektöründe yaşanan olumsuz gelişmelerin Türkiye'nin dijital çağın gerisinde kalmasına neden olduğunu belirten Renda, piyasadaki oyuncuların eşit şartlar altında yarışmadığını söyledi.

Renda, "Bugün Türkiye'de Türk Telekom tarafından hizmeti sağlanan şehiriçi aramalar, ülkelerarası satın alma gücü ele alındığında, AB üyesi ülkelerden çok daha pahalı. Genişbant konusunda da piyasanın yüzde 98'ini elinde bulunduran tek bir şirket var ve şu zamana kadar yerel ağ paylaşıma açılmadı. OECD ülkeleri arasında Türkiye'nin en yüksek geniş bant erişim maliyetlerine sahip olması hiç de şaşırtıcı değil" dedi.

VERGİDE ÖRNEĞİNİZ YOK

Sektörde mevzuattan kaynaklanan sorunlar da bulunduğunu ifade eden Renda, diğer sorunları ise "aşırı yüksek vergiler, 3G lisanslarının dağıtılmasındaki gecikmeler ve cep telefonu operatörlerindeki perakende tarifelerinin AB27 ortalamalarıyla ile karşılaştırıldığında gerçekten "anormal” kalan taban fiyatları" olarak ifade etti.

Vergilerin AB seviyesine düşürülmesi durumunda sektörün büyüme sürecinin canlanacağını belirten Renda "Dünyada hiçbir ülke özel iletişim vergisi, Hazine payı, damga resmi, telefon lisans ücreti ve telefon kullanım ücreti gibi vergiler ödemiyor ve başka hiçbir ülkede vergiler kullanıcın faturasının yüzde 80'inini oluşturmuyor" dedi.

bugün



Bu haber 564 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,371 µs