En Sıcak Konular

ABD Kongresi'nde Guantanamo işkencesi

21 Mayıs 2008 21:21 tsi
ABD'nin, terör zanlılarını bulundurduğu Guantanamo Üssü'nde uzun süre tutulan Almanya doğumlu Türk vatandaşı Murat Kurnaz, gözaltında olduğu 5 yıl içinde ağır işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını söyledi.

Murat Kurnaz, ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nin bir alt komitesinde düzenlenen oturuma, Almanya'dan video konferansla katıldı.

Kurnaz, 2001'de Pakistan'da tutuklandıktan sonra getirildiği Afganistan'da, 2002'de Amerikalı sorgucular tarafından kendisine işkence yapıldığını bildirdi.

Kurnaz, sorgular sırasında defalarca dövüldüğünü, kendisine elektrik şoku verildiğini ve bir defasında başının suya sokulduğunu ve aynı zamanda midesinin yumruklanarak su içinde nefes almaya zorlandığını kaydetti. Bir defasında da kollarından asılı olarak 5 gün tutulduğunu dile getiren Kurnaz, ''Yanlış hiçbir şey yapmamıştım, bana canavarmışım gibi davrandılar'' dedi.

Daha sonra getirildiği Guantanamo'da da defalarca dövüldüğünü, zorla ilaç verildiğini ve dinsel ve cinsel açıdan kötü muameleye maruz kaldığını anlatan Kurnaz, hiçbir zaman teröristlerle bağlantısı olmadığını, El Kaide terör örgütüne sempati duymadığını belirterek, ''Teröristler, 11 Eylül'de New York'a saldırdıklarında bu eylemden dehşete düşmüştüm. Hayatımdan 5 seneyi kaybetmemden dolayı Usame bin Ladin'i suçluyorum'' dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sean McCormack ise, Kurnaz'ın sözlerinin hatırlatılması üzerine, ''ABD işkence yapmaz'' diye konuştu.

Geçen yıl açıklanan belgelerde, Kurnaz'ın, terörist faaliyetlerle ilgisinin bulunmadığının anlaşılmasına karşın, 2002'den 2006'ya dek Guantanamo'da tutulduğu ortaya çıkmıştı. Kurnaz, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in kişisel ricası üzerine 2006'da Guantanamo'dan tahliye edilerek Almanya'ya gönderilmişti.
 
zaman



Bu haber 549 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,048 µs