En Sıcak Konular

RTÜK'ten terör haberi uyarısı

21 Mayıs 2008 18:49 tsi
RTÜK Başkanı Zahit Akman, Doğu ve Güney Doğuda sürdürülen terörle mücadele nedeniyle, yayın kuruluşlarından yaptıkları haberlerle ilgili hassasiyet göstermelerini istedi.

Mardin'de 21-23 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek ve 22 il ile 122 yerel televizyon ve radyo yayıncı kuruluşları ile gerçekleşecek "Türk Dilinin Doğru Güzel ve Kurallarına Uygun Kullanılması" konulu seminer başladı.

Mardin Yay Grand Otel'de gerçekleşen seminerin açılış konuşmasında RÜTÜK Başkanı Zahit Akman, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde sürdürülen terörle mücadele çalışmalarında, radyo televizyon ve yayın kuruluşlarının yalan ve abartılı haberlerden kaçınmasını ve bu konuda gerekli hassasiyeti göstermelerini istedi.

Bölge insanın motive edecek haberler üretilmesi gerektiğinin altını çizen Akman, "Gerçek olmayan, sanal haberleri vermeyin. Bölgede istisnai bir takım yanlışlıklar olabilir. İnsanların hoşuna gitmeyecek haberleri sık sık gündeme getirerek, bölgede bu tür olaylar oluyormuş gibi bir intiba vermek en fazla bölge halkına zarar vermektedir." dedi.

Bölgeye zarar verecek haberlerden mutlaka uzak durulması gerektiğini vurgulayan Akman, " Elbette yerel televizyonların bu konuda yapacağı haberler sınırlıdır. Sizin aracılığınızla ulusal manada yayın yapan hem televizyon hem de radyoların ilgililerine buradan sesleniyorum. Bu bölgede yaşanan olanca güzelliği görmemezlikten gelip, sınırlı terör haberleri ile terör bölgesi gibi göstermek bölge ye zarar veriyor. Belki terörün hedefine de bilmeden olsa hizmet etmektedir. Bu nedenle bu bölgedeki güzellikleri, ev sahipliği, misafirperverliği, sıcaklığı, anlatmakla yarar vardır. Diğer bölgelere buranın cazibe merkezi görüntüsü vermek zorunluluğu vardır. Onun için sizlerin biraz daha dikkatli davranmasını istirham ediyorum." diye konuştu.

Daha sonra kürsüye gelen Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar, dinlerin dillerin kültürlerin çeşitli medeniyetlerin bir arada kardeşçe yaşadığı Mardin'de RÜTÜK Başkanı Zahit Akman ve üyelerini, yayıncı kuruluşlarla birlikte ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Kılaçlar, bölgede sürdürülen terörle mücadele çalışmalarında yalan çarpıtılmış ve abartılmış haberlerin verilmesinden muzdarip olduklarını vurguladı.

Bir haberin teyit edilmeden geçilmesi hem bölge insanına hem ülkeye zarar verdiğine işaret eden Vali Kılıçlar, " Sayın Zahit Akman'ın özellikle muzdarip olduğu terörle ilgili haberlerden bizde ciddi manada rahatsızlık duyuyoruz. Biz bölge olarak, terörle anılmak istemiyoruz. Hepiniz burayı gördünüz. İnsanlar burada gündelik hayatlarına normal bir şekilde devam ediyor. Hayat Ankara'da İstanbul'da Manisa'da nasıl devam ediyorsa Mardin'de de öyle devam ediyor." dedi.

Terörün bölgedeki insanların yaşayışlarını etkilemediğini ileri süren Vali Kılıçlar, "Terörden de bahsederken hiç yoktur demiyorum. Ama kırsalda çok istisnai olayları büyüterek, birazda basının burada sorumlu davranmadığını düşünüyorum. Çok yakın bir tarihte örnek verecek olursak. 3 gün önce bir erimiz elim bir kaza sonucu şehit oldu. Olay Nusaybin kırsalında meydana geldi. Ulusal basında ise Derik kırsalı diye geçti. Teröristlerle çıkan çatışmada erin şehit düştüğü şeklinde yansıtıldı. Ben bu acı olayı büyütmek istemediğim için bir basın açıklaması yapmamıştım. Bir olay ancak bu kadar çarpıtılabilir. Haber kontrol edilmeden teyit edilmeden bu tür haberlerin yapılmaması gerekir inancındayım. En azından doğrusunu yazsınlar. Gerçekten yalan habere tahammülümüz yoktur." şeklinde konuştu.

cihan



Bu haber 573 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,205 µs