En Sıcak Konular

URAL operasyonu!

21 Mayıs 2008 19:38 tsi
URAL operasyonu! Ural Dağları’nın eteklerinde, Ekaterinburg’da dört ülke bir araya geldi. Ama sıradan dört ülke değil. Bir karar aldılar. ‘Karşı cephe’yi oluşturdular. O dört ülkenin karşısında bir dört ülke daha bulunuyor. Ama ikisi de eksik. İki

Dünya ve Türkiye kendi denklemlerini çözmeye çalışırken, bundan yaklaşık 5 gün önce, Rusya’nın Ural Dağları’nın soğuk eteklerinde dört ülke bir araya geldi.

Ekaterinburg şehrinde neredeyse gizlice konuşan bu dört ülke şu kararı aldı; “"Hukuk devleti ve çok kutuplu diplomasi üstüne kurulu daha demokratik bir uluslararası sistem inşa etmek, çağımızın en önemli sorunudur. Biz ‘BRIC’ olarak diğer ülkelerle uluslararası güvenliği ve istikrarı güçlendirmek için işbirliğine açığız."

Tercümesi şu; Dünyayı tek kutupluluktan kurtarmak için güçbirliği kararı! Yani doğasında “tek kutup” sevmezlik bulunuyor. Peki Dışişleri Bakanları’nı Rusya’ya gönderen ülkeler hangileri?

Aslında hemen fark etmiş olmalısınız! BRIC, yani; Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin. Ya da diğer bir ifadeyle, bir-iki on yıl içinde dünyanın efendileri olmaya aday ülkeler.

4 ülke küresel nüfusun yüzde 40'ını, küresel gayrisafi hasılanın ise yüzde 10'unu temsil ediyor. Dünyanın ekonomik büyümesindeki payları yüzde 25.

Sonra bu rakamlar katlanacak, kanatlanacak.  2.7 milyar insanın yaşadığı, toplam 2.8 trilyon dolarlık döviz rezervine sahip BRIC’in işbirliği siyasi, ekonomik ve askeri güçbirliğine de  kapsıyor.

Bu haberi muhtemelen Türkiye’ye ilk duyuran Erdal Şafak’a göre bu gelişme, “AB'ye alternatif arayan Ankara'daki bazı çevrelerin başlarını Rusya-Çin-Hindistan yönüne çevirmelerini teşvik ediyor.”

BRIC’in rakibi FART!

Avrupa’ya ve özellikle Fransa’ya göre, bu dörtlüyü dengeleyebilecek bir başka oluşum bulunuyor. O da FART! Pek parlak  bir isim (!) sayılmaz ama temsil ettiği ülkeler ilginç.  Fransa, Almanya, Rusya ve Türkiye!

Ancak Türkiye buraya sabitlenmiş bir ülke değil. Brezilya’nın gelişen gücü ve ekonomisi, coğrafyası nedeniyle bir kenara bırakılırsa, Avrupa, Ortadoğu ve Asya’nın tümü için asal oyuncu Türkiye oluyor ve BRIC’ın gözü de bu denklemde.

Eski Cumhurbaşkanı François Mitterrand'a yıllarca danışmanlık yapmış olan Attali "Fransa dünyaya geniş açıdan bakmalı ve hangi ülkelerin küresel sorunları göğüsleyebilecek partner olabileceğini kendine sormalıdır. Bunlar şu üç ülkedir: Almanya, Rusya ve Türkiye. Bu grup geleceğimiz için hayati önemde olan geniş altyapı projeleri başlatarak Fransa ve Almanya'ya yeni pazarlar kazandıracak, Rusya ile Türkiye'nin modernleşmesini sağlayacak ve dördünü gelecekte birbirine bağlayacak."

Sarkozy’e yapması gerekenleri listeler halinde veren Attali'nin "AB dışında bir oluşuma gitmeyin" demesi de bu yüzden olmalı.

Öyle veya böyle. Bu üçla coğrafyanın dengesini, hangi dörtlüde yer alacağına karar verecek olan Ankara belirleyecek. Tabii bu karar sürecinin şimdiden “sancılı” geçmeye başladığı anlaşılıyor.

Zira bu yeni dörtlüklerden oluşan dengeler, açık biçimde küresel dengeyi dönüştürüyor!



Bu haber 2,634 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,662 µs