En Sıcak Konular

Myanmar, ABD gemilerinden yardımı reddetti!

21 Mayıs 2008 16:02 tsi
Myanmar'da milyonlarca kasırga mağduru hayatta kalma mücadelesi verirken, cunta ülkeyi işgal edecek korkusu ile ABD donanması yardımını reddediyor.

Myanmar'daki cunta yönetiminin ABD savaş gemilerinden kasırga mağdurlarına yardım verilmesini yasaklaması ardından Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon Myanmar'a çağrıda bulunarak politika ile değil hayatların kurtarılması ile ilgilenmesi gerektiğini bildirdi.

Associated Press haber ajansının haberine göre, Birleşmiş Milletler, Nargis kasırgasından sağ kalan evsiz 2.5 milyon kişinin açlıkla karşı karşıya kaldığını, ölümcül hastalıkların ortaya çıkma riski bulunduğunu belirtti.

Ban, Tayland'ın Bangkok şehrine gittikten sonra gazetecilere, "Myammar halkı için elimizden geleni yapmalıyız. Myanmar'a destek ve yardım meseleleri politikaya alet edilmemelidir. Şu anda dikkatlerimizi hayatların kurtarılmasına vermeliyiz." dedi.

Ban, BM merkezinden ayrılırken, zor durumdaki mağdurlara yardımların ulaştırılması için helikoplerden yararlanılması konusunda cuntadan izin alındığını bildirmişti. Ancak Myanmar yönetimi bunu henüz doğrulamadı.

Myanmar'da devlet kontrolündeki medya, Amerikan helikopter ve donanma gemilerinin yardım faaliyetlerine katılmasının kabul edilmediğini bildirdi. Myanmar Yeni Işık gazetesi, askeri yardımın kabul edilmeyceğini bildirdi. Gazetede, Amerika'nın bölgeye ülkenin petrol kaynaklarını işgal etmek için gelmek istediğini ileri sürdü.

"İnsan yardım" malzemeleri dolu olduğu belirtilen ABD, Fransız ve İngiltere'ye ait donanma gemileri Myanmar açıklarında, yardım faaliyetlerine katılmak için Myanmar cuntasından izin bekliyor. Gazenin haberinde, Fransız ve İngiltere'den söz edilmedi.

Myanmar açıklarında bekleyen dört ABD savaş gemisinde 14 helikopter, iki çıkarma gemisi, iki yüksek teknolojiye sahip hava yastıklı taşıt ve yaklaşık bin Amerikan deniz piyadesi bulunuyor.

Myanmarlı yetkililer uzun yıllardır, ABD'nin ülkeyi işgal etmesinden endişe ediyor. Bazı siyasi gözlemcilere göre, ABD tehdidi yüzünden Myanmar'da başkent 2005 yılında ani bir kararla Yangon'dan Naypyitaw'a taşındı. Naypyitaw'da yer altı sığınakları inşa edildiği ileri sürülüyor.

dunyabulteni



Bu haber 424 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,581 µs