dört mesaj! | " /> dört mesaj! | "/>

En Sıcak Konular

AB'den Türkiye’ye dört mesaj!

21 Mayıs 2008 14:25 tsi
AB'den Türkiye’ye dört mesaj! Bugün Avrupa Parlamentosu Türkiye raporunu oyluyor… Raporda Türkiye’ye yönelik dört önemli mesaj var… Ergenekon’dan kapatma davasına, DTP’den başörtüsüne… İşte Türkiye’nin iç siyasetini yakından ilgilendiren ve Br

Avrupa parlamentosu Türkiye raporunu oyluyor. Hollandalı Ria Oomen-Ruijten tarafından hazırlanan 2008 Türkiye raporu, Parlamento Genel Kurulu’nda bugün sabah saatlerinde tartışıldıktan sonra öğle saatlerinde oylamaya sunuldu. Şu sıralar oylanan ve bağlayıcı niteliği olmayan, tavsiye özelliği taşıyan raporda Türkiye’nin iç siyasi gelişmeleri ile ilgili önemli mesajlar yer alıyor.

‘Venedik’ uyarısı…

Bir süredir Türk siyasetinin ana gündem maddesi olan AK Parti ile ilgili kapatma davasına raporda yer verildi. Raporda AK Partinin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasının sonuçlarından endişe duyulacağı” ifade ediliyor ve Anayasa Mahkemesinin kararını, hukuk devleti ilkeleri, Avrupa standartları ve Venedik Komisyonunun, siyasal partilerin kapatılmasıyla ilgili ölçütlerine uygun alması gerektiği vurgulanıyor. Öte yandan Türkiye’nin normalleşme çabalarının desteklenmesi gerektiği ima edilen raporda “ülkenin çağdaşlaşması için hükümete ve tüm siyasal partilere, önemli adımlarda yapıcı bir uzlaşmaya gitmeleri” çağrısında bulunuluyor. Ayrıca raporda “reformları sürdürürken, demokratik ve laik bir Türkiye’de çoğulculuk ve farklılıklara saygı göstermesi” isteniyor.

DTP’ye uyarı: PKK ile arana mesafe koy!

Raporda ayrıca iki uluslar arası gazeteye ilan vererek Kürt sorununun çözümünde batı dünyasından arabuluculuk isteyen DTP milletvekillerinin ve belediye başkanlarının terör örgütüyle aralarına açık sınır koymaları isteniyor. Öte yandan Leyla Zana ile birlikte DTP üyesi 53 belediye başkanı hakkında, görüşlerini açıkladıkları gerekçesiyle dava açılması ise eleştiriliyor.

Ergenekon vurgusu

Raporda yer alan ilginç ifadelerden bir tanesi de Ergenekon soruşturması ile ilgili… Ria Oomen-Ruijten imzalı, parlamentoya sunulan raporda Ergenekon soruşturmasının kararlılıkla sürdürülmesi, örgütün “devlet organlarındaki tüm bağlantılarının ortaya çıkarılarak örgütle ilişkisi olanların yargıya teslim edilmesi” isteniyor.

Bir uyarı da hükümete…

Raporda bir mesaj da AK Parti hükümetine yönelik… Üniversitelerde türban yasağının kaldırılması ile ilgili yapılan anayasa değişikliğine atıfta bulunan raporda başörtüsü ile ilgili şu ifadeler yer alıyor: “üniversitelerdeki başörtüsü yasağının, geniş anlamda sivil toplumun görüşlerini temel alacak, geniş çaplı bir reform paketi içinde kaldırılmamasının, halkın bir bölümünde endişe ve düş kırıklığı yaratması not edildi”

AB’nin “özet” yaklaşımı

Raporun onaylanması halinde mesajlardan çıkacak sonuç şu olacak: AB AK Parti’nin kapatılmasına karşı… DTP’nin PKK ile arasına mesafe koymasını istiyor. Bu son dönemde gelişen konjonktürün ve DTP’nin uluslar arası arenada yalnızlaşmasının bir uzantısı… AB Ergenekon soruşturmasında “sonuna kadar” gidilmesini istiyor. Bu noktada Bürüksel’in Ak Parti hükümetine desteği tam… Son olarak AB Türkiye’deki siyasi gerilimin yumuşaması için hükümetin de sorumluluğu olduğu hatırlatıyor ve hükümetin başörtüsü değişikliğini demokratik bir çoğulculukla yapmamasının not edildiğini vurguluyor.



Bu haber 257 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,112 µs