En Sıcak Konular

'ABD Türkiye'yi Kürtlere tercih etti'

21 Mayıs 2008 13:50 tsi
'ABD Türkiye'yi Kürtlere tercih etti' Gazeteci ve Demirel'in eski danışmanı İlnur Çevik'e göre, ABD son dönemde Ortadoğu'da Türkiye'siz adım atamayacağını anlamış bulunuyor. Çevik, ABD'nin Türkiye-Barzani ikileminde tercihini Türkiye'den yana kullandığı iddiasında...

Fatih Uğur-Mesut Çevikalp/Aksiyon

-Türkiye, K. Irak ve ABD arasında ne değişti ki yeni bir açılım süreci başlatıldı?

Amerikalılar iki konunun farkına vardılar. Birincisi Irak’tan çekilmek zorunda kalacaklarıydı. İkincisi de Türkiye’nin PKK konusunda kararlılığıydı. ABD Türkiye’siz global politikalarını yürütemeyeceğini de anladı. İran’da, Afganistan’da, Ortadoğu’da Türkiye’ye ihtiyaç duyduklarını görünce bu işi yeniden planlamaya başladılar. PKK konusunda Türkiye, gereğini yapın dedi Washington’a.

-ABD Türkiye’nin önemini neden daha önce anlayamadı?

Türkiye’nin önemini teşkilatındaki sıkıntılardan dolayı anlayamadı ABD. Pentagon’da Türkiye’ye bakan daire ile Dışişleri Bakanlığı ve Irak’a bakan CENTCOM arasında farklı anlayış vardı. CENTCOM Kürtleri vazgeçilmez olarak görüyor, Türkiye’nin fazla önemli olmadığını söylüyordu. Pentagon’un gücü zayıflayınca Başkan Bush doğru fotoğrafı gördü.

-ABD’nin Türkiye’yi Kürt liderliğine tercih ettiği ne zaman anlaşıldı?

Bence son yapılan Kandil operasyonu ile. ABD, anında kullanılabilecek istihbarat verdi Türkiye’ye. Irak hava sahasını Türkiye’ye açtı. Bu tavır önemli. Mesut Barzani Kerkük’te ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile görüşmeyi reddetti; ama ABD’siz ve Türkiye’siz olamayacaklarını da anladı. Sonra diplomasiye başladı. Konjonktür kendisini buna zorladı.

-Bu tercihte Şii eksenine karşı Sünni adalar oluşturma düşüncesi de etkili mi?

Resmî ve planlı bir düşünce yok sanırım. Ama tabii olarak bu durum gelişiyor. Öyle bir zorunluluk görünmüyor. Olursa doğal bir süreç olur.

-Yeni sürecin kritik eşiği MGK kararları mı?

MGK kararı, hem asker hem de sivil yönetim bu süreci desteliyor demektir. Bu karar üzerine Başbakanlık Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu ile Irak Özel Temsilcisi Murat Özçelik Bağdat’a gitti. Öncesinde Özçelik KDP ile Dohuk’ta görüştü. Bu görüşme için asker yeşil ışık yaktı; ama gönüllü mü olur verdi ona bakmak lazım. Aynı gece yapılan 50 uçaklı sortiler soru işareti benim için.

-Kürt liderler ne bekliyor Türkiye’den?

Kuzey Irak’ta petrol çıkaran birçok milletten şirket var; ama bu petrolü satabilecek yol yok. Suriye ve İran üzerinden mümkün değil. Mecbur Türkiye üzerinden olacak. Kürtler bunu gördü. Türkiye üzerinden petrollerini kolayca satmak istiyorlar. Ekonomik ve siyasi ilişki peşindeler.

-Ya PKK’ya bakış açıları?

Önceden PKK ile siz anlaşın diyorlardı. Şimdi tavır koydular. Çünkü teröristlerin kendilerini de zora soktuğunu hissettiler. Bir de anladılar ki Türkiye bu konuda çok ciddi ve kararlı. Şimdi onlar da tavır koydular.



Bu haber 288 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,913 µs