Batı'ya ağır suçlama | " /> Batı'ya ağır suçlama | "/>

En Sıcak Konular

Ünlü hahamdan Batı'ya ağır suçlama

21 Mayıs 2008 11:29 tsi
Ünlü hahamdan Batı'ya ağır suçlama Ünlü Ortodoks hahamı Menahem Froman "İsrail ile Filistin sorununun köklerinde batılılar ve Yahudilerin İslam’a saygısızlığı yatıyor" dedi.

Rus haftalık dergisi Expert’e konuşan Menahem Froman,“Kutsal topraklarda barış yok çünkü Batı Doğu’ya ve Müslüman dünyasına saygısız” tespitini yapıyor. “Amerikalıların ve Yahudilerin cehaletleri, kibirleri ve tepeden bakmaları Müslümanlar için olduğu kadar benim için de kabul edilemez” diye açıklayan hahama göre, Orta Doğu’da barışın sağlanması ve Müslümanlarla Batı arasında köprü kurulabilmesi için tek yol cehalet engelinin kaldırılması ve Müslüman dünyaya saygı gösterilmesi.

Froman, “Barış istiyorsak, Müslümanları anlamak zorundayız” diyor.

63 yaşındaki Froman, “Amerikan dışişlerine, bir sene işlerini bırakıp Kuran ve Hadis çalışmaları gerektiği” önerisinde bulunuyor. Böylece Batılılar, Müslüman dünyayı ve İslam’ı anlamak için birçok şey bulabileceklerini belirten Froman, “İslam ruhsal bir imparatorluktur ve ondan öğrenilecek çok şey var” öğüdünü veriyor.

Müslümanlarla Batı arasındaki ilişkiler son yıllarda epey kötüleşti. Geçen Ocak ayında, Gallup’un Dünya Ekonomik Forumu için yaptığı Müslüman-Batı Diyalog İndeks’ine göre, Müslüman çoğunluğun yaşadığı ülkelerdeki insanların ekseriyeti Batı’nın onlara saygı duymadığını düşünüyor.

DÜNYA BAŞKENTİ

İsrail Başbakanı Yaser Arafat’ın son günlerde çeşitli kereler görüşen Haham Froman, İsrail ve Filistin arasında soruna “daha az politik ve daha çok ruhsal” bir çözüm gerektiğine inanıyor. Kutsal topraklarda, yeni barış formüllerine ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Yahudi dini barış elçisi olarak anılan politika bağımsız Froman, Kudüs’ün 3 büyük din için dini başkent olmasını istiyor.

Froman şöyle açıklıyor. “Şeyh Ahmet Yasin’le (İsrail’in 2004’te şehit ettiği) görüşmemizde Kutsal Toprakların yöneticisinin ancak Kadir olan Allah’ın olabileceğinde mutabık kaldık. Bence Kudüs’ün statüsünü bu şekilde düşünebiliriz. Neden dünya başkenti olmasın?”

Uzun zamandır kendini barışa adamış Froman, İsrail’den hahamlar ve Filistin’den imamlarla birlikte kutsal şehirde dini bir uzlaşı için çalışıyor. Kudüs, İslam’ın en kutsal üçüncü mekanı Mescidi Haram’a ve Arap-İsrail savaşının kalbi sayılan Aksa Cami’ne ev sahipliği yapıyor. İsrail, kutsal şehri 1967’de 6 gün savaşlarıyla ele geçirdi, dünya toplumlarının ya da Birleşmiş Milletlerin tanımadığı bir hamleyle kendine ilhak etti. İlhaktan bu yana, İsrail Kudüs’ü Yahudileştirmek için tek taraflı uygulamalar ve kısıtlamalar yapıyor. Filistinler ise, Kudüs’ü gelecek bağımsız ülkelerinin başkenti olarak istiyor.

 Timetürk



Bu haber 1,364 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,208 µs