En Sıcak Konular

BM: İstanbul dünyanın en tehlikeli ikinci şehri

21 Mayıs 2008 10:03 tsi
BM: İstanbul dünyanın en tehlikeli ikinci şehri BM'nin yaptığı bir araştırmaya göre, olası bir depremde, İstanbul'da 55 bin kişinin hayatını kaybetmesi bekleniyor

GeoHazards International, Birleşmiş Milletler'in de yardımıyla, Asya ve Amerika kıtalarındaki şehirlerle olabilecek 6.0 ya da üzeri bir depremde tahmin edilen ölü sayılarını araştırdı. Araştırmanın sonucuna göre dünyada en çok kayıp verecek iki şehirden biri Türkiye'de yer alıyor. Birinci sırada yer alan Nepal'in başkenti Katmandu'dan sonra ikinci sırada İstanbul var. 20 kent üzerinde yapılan araştırmada, Türkiye'den iki şehir yer aldı. Diğer şehir ise İzmir.

Araştırmaya göre İstanbul'da 6.0'ın üzerinde bir deprem meydana gelmesi durumunda 55 bin kişi hayatını kaybedecek.

İSTANBUL'DAN EN FAZLA KAYIP NEREDE OLACAK

İstanbul'da üç yıl önce çıkarılan deprem haritasına göre en tehlikeli bölgeler belirlenmişti. Üç üniversitenin bir araya gelerek çıkardığı hasar haritasında ilginç tespitler yer alıyor.

DOLGU ALANI ÜZERİNDE OLANLAR

Dolgu alanlarındaki riskli bölgeler arasında yer alan Haydarpaşa Garı, Haydarpaşa Limanı, Harem Otogarı, Maltepe-Kartal Sahil yolu ve Tuzla Tersanesi hasar alacak yer arasında.

HEYELAN RİSKİ OLAN YERLER

Heyelan açısından en riskli yerlerin başında ise, Marmara kuzey sahili, Haliç, Boğaz'ın kuzey kenarları, Florya, Menekşe, Küçükçekmece, Avcılar, Gürpınar, Büyükçekmece, Ayamama Deresi ve Kurbağalıdere çevresi, Moda Burnu'nun batı kıyılarından Kartal Tren İstasyonu'na kadar yaklaşık 25 kilometre uzunluğundaki hat da yer alıyor.

ZEMİN KAT

Zemin sıvılaşması bakımından tehlikeli yerler arasında yapısı sağlam olan Şükrü Saraçoğlu Stadyumu, Kadıköy Belediye Başkanlığı binası, sahil yolu, demiryolu ve bazı yerleşim alanları da bulunuyor. Kâğıthane Deresi ve çevresi de sıvılaşma özelliği gösteren bölgeler arasında.

EN TEHLİKELİ İKİ İLÇE

Araştırmaya gören Fatih ve Eminönü ilçeleri İstanbul'un en tehlikeli semtleri. Özellikle Eminönü'ndeki Katip Kasım Mahallesi'nin ağır hasar oranı İstanbul ortalamasının yedi katı.

Eminönü'ndeki Sarıdemir, Fatih'teki İmrahor ve Hacı Hüseyin Ağa mahallelerinde ise bu oran, İstanbul ortalamasının altı katı.

EN BÜYÜK TEHLİKE: GEMİLER

İstanbul Boğazı'ndan çoğu tehlikeli yük taşıyan günde 130'u aşkın gemi geçiyor.

Araştırmada, amonyak yüklü bir tankerin yapacağı kazada zehirli gazın 25 kilometre yarıçapında bir alanı etkileyeceği ve bu alan içinde herkesi öldüreceği belirtilerek, gemilerin Kuzey Anadolu Fayı üzerinden geçtiğine dikkat çekiliyor.

TSUNAMİ RİSKİ DE VAR

Avrupa ve Anadolu yakasında 4028 yapıyla 25 bin kişinin tsunaminin etki alanına girdiği belirtildi.

Bunların bazıları şöyle: 23 altyapı tesisi, 111 sanayi tesisi, 2600 konut, 524 ticaret - iş, 7 hastane - poliklinik, 28 eğitim tesisi, 31 cami-kilise-türbe, 2 akaryakıt tesisi, 72 otel-motel-pansiyon, 266 tarihi konut, 5 iskele

 Dünya Bülteni



Bu haber 772 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,824 µs