‘Su’ diyor, Belediye reddediyor | " /> ‘Su’ diyor, Belediye reddediyor | "/>

En Sıcak Konular

Bakanlık ‘Su’ diyor, Belediye reddediyor

21 Mayıs 2008 09:55 tsi
Bakanlık ‘Su’ diyor, Belediye reddediyor
Sağlık Bakanlığı, Aksaray, Ankara Şereflikoçhisar ve Siirt’teki ishal vakalarının şebeke suyundaki kirlilikten kaynaklandığını açıkladı.

Ancak Aksaray Belediye Başkanı, Bakanlığın açıklamasının çelişkili olduğunu ve kabul etmediğini söyledi.

Aksaray’da 4 bin, Ankara’nın Şereflikoçhisar ilçesinde de 3 bini aşkın kişinin hastalanmasının nedeni günlerdir tartışılıyordu. Akıllara ilk olarak şebeke suyu geldi. Ancak hem yerel yöneticiler, hem de bölgede inceleme yapan uzman ekipler salgının sudan kaynaklanmadığını açıklamış, Aksaray Belediye Başkanı Yardımcısı da bu iddiayı kanıtlamak için, kameraların önünde musluktan bardağına doldurduğu suyu içmişti. Ancak, dün Sağlık Bakanlığı’ndan yeni bir açıklama yapılarak, hastalığın sudan kaynaklandığı, Aksaray’daki su tesisatındaki arıza tamiri ve su borularının değişiminde kirlenme olduğu bildirildi.
Haberin devamı

Sağlık Bakanlığı’nın açıklaması şöyle: “Hastalardan alınan örneklerde birden fazla etken tespit edilmiştir. Bu etkenler Adenovirüs, Rotavirüs, Norovirüs gibi viral etkenler ve koliform bakterilerdir. Vakaların her iki yerleşim biriminde de su kaynaklı bir bulaşma şeklinde başladığı ve bunu takiben hasta kişilerden sağlam kişilere bulaşma şeklinde devam ettiği anlaşılmıştır. Yeterli su klorlaması yapılmakla birlikte lokal arızaların tamiri ve su borularının değişimi döneminde kirlenme olduğu anlaşılmıştır.”

Bakanlık ısrarlı: Aksaray’da ishalin nedeni su

Sağlık Bakanlığı, Ankara Şereflikoçhisar’daki ishal vakalarıyla ilgili olarak ise, bu bölgede su klorlamasının bazı noktalarda yeterli seviyede olmadığının tespit edildiğini duyurdu. Bakanlık açıklamasında, Siirt’teki ishal salgınının da su kirliliğinden kaynaklandığı belirtilerek, “Hastalık etkenlerinin bulaşma yolu su kaynaklı olmakla birlikte el yıkama, tuvalet temizliği, gıda hijyeni gibi temizlik kurallarına dikkat edilmediği takdirde temas yoluyla da bulaşma olabileceğinden vatandaşlarımız bu hususlara azami dikkat göstermelidir” denildi.

AKSARAY BELEDİYE BAŞKANI ISRARLI: SU TEMİZ
Aksaray Belediye Başkanı Nevzat Palta ise, numunelerde yapılan incelemelerde virüs konusunda fikir birliği oluştuğunu, ancak kaynağı ile ilgili kesin bir sonucun ortaya çıkmadığını söyledi. Palta, Bakanlığın açıklamasının çelişkili olduğunu iddia ederek şöyle dedi:

“Sağlık Bakanlığı’ndan gelen 8 kişilik ekip, yapılan analizlere göre şebeke sularında kimyasal kirlilik ve bakteriyolojik kirliliğin saptanmadığı yönünde bize görüş bildirmişti. Ama Sağlık Bakanlığı açıklamasında Aksaray’da su klorlamasının yeterli seviyeye getirildiği, lokal arızaların tamiri ve su borularının değişimi sırasında kirlenme olduğu söyleniyor. Su klorlamasının yeterli olduğu bir önceki teknik raporda belirtilmesine rağmen, Sağlık Bakanlığı açıklamasında klorun eksik olduğu, yeterli seviyeye getirildiği söyleniyor. Burada bir çelişki var.”

Numunelerin insan dışkısından alınmasının virüsün kaynağıyla ilgili yorumun yanlış yapılmasına neden olduğunu iddia eden Patla, “Elimdeki verilere göre Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasını kabul etmiyorum. Bu virüs hava ile dokunma, yeme, içme ile bulaşabiliyor” dedi.

GÖNÜL RAHATLIĞIYLA İÇİYORUM’ DEMİŞTİ
Belediye Başkanı Palta, ilk talihlilerin temiz çıkmasının ardından yaptığı açıklamada, “Suyla ilgili bir sorun yok. Ben gönül rahatlığıyla şebeke suyu tüketiyorum” demişti.

Ancak “tedbir amaçlı” olarak yine de suyun kaynatılmasını ve meyve sebzelerini bol suyla yıkanmasını isteyen Başkan Palta, şöyle konuşmuştu: “Bunları söylüyoruz ama suyla ilgili sorun varmış gibi algılanmasın. Çünkü bizler, belediye yetkilileri olarak suyumuzu içiyoruz.”

Vali Sebati Buyuran, kentte kusma ve mide bulantısı şikayeti nedeniyle hastaneye başvuranların sayısının 4 bin 74’e ulaştığını açıkladı.

Başvuru sayında yüzde 25 oranında bir azalma olduğunu belirten Vali Buyuran, “Vatandaşlarımız virüs tamamen yok edilinceye kadar tedbirli olmalı ve suyu mutlaka kaynatarak içmeli” dedi

samanyolu haber



Bu haber 421 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,445 µs