ANAyasası mı var? | " /> ANAyasası mı var? | "/>

En Sıcak Konular

Anayasa’nın ANAyasası mı var?

20 Mayıs 2008 16:53 tsi
Anayasa’nın ANAyasası mı var? Anayasa değişikliklerini Anayasa'ya göre incelemek mümkün mü? Hukuken ve demokratik açıdan değil... Ama inceleniyorsa, o zaman iki ihtimal var: Birincisi zayıf, ikincisi kuvvetli...İkinci ihtimal, ANAYASA'nın ANA'sı var diyor..

Geçtiğimiz hafta Anayasa Mahkemesi Rapörtörü Osman Can, başörtüsü yasağını kaldırmaya yönelik Anayasa değişikliğinin iptali isteminin reddedilmesi gerektiğine dair raporunu sundu.

Bugün mahkeme üyelerine dağıtılan rapor, temel olarak yasağın kaldırılmasına yönelik değişikliğin esastan görüşülemeyeceğini, iptal gerekçelerinin hukuki olmadığını, muhtemelen Mahkeme’nin tercih edeceği “yorumlu ret” kararının da mümkün olmayacağını söylüyor.

Kararın ne yönde olacağı üzerinde spekülasyonlar yapmak mümkün ve bütün yorumlar da eş düzeyde… Fakat çok daha önemli olan temel bir mesele var:

Mahkeme’nin esas yönünde karar veremez olması bir yana; bir Anayasa değişikliğinin Anayasa’ya uygun olup olmadığına dair Anayasa Mahkemesi’ne başvurulması, -başvuran CHP olduğundan bu nokta o kadar önemli olmayabilir belki- ancak Mahkeme’nin bunu kabul etmesi ve görüşmesi, tuhaf bir durum…

Şöyle ki:

Diğer yasalar ve değişiklikleri, Kanun Hükmünde Kararnameler vs. Anayasa’ya uygun olup olmadığı, Anayasa referans alınarak incelenebilir. Adı üstünde ANAyasa…

Fakat Anayasa değişikliğinin referansı olmadığına göre, fakat buna rağmen Anayasa değişikliğinin uygun olup olmadığı ANAYASA Mahkemesi’nce incelenip görüşülüyorsa ve muhtemelen kabul yada “yorumlu ret” kararı verileceğine göre, demek ki iki ihtimal var:

Birincisi ve daha zayıf olanı:

Anayasa Mahkemesi kendi varlıksal konumuyla ve hukukla çelişiyor; Anayasa değişikliğini referansı olmamasına rağmen değerlendirmeye alabiliyor. Yani bu durumda hukuki karar adı altında kişisel bir (siyasi) yorum söz konusu olacak…

İkincisi ve daha kuvvetle muhtemel olanı ise, Anayasa’nın da referansını teşkil eden ANAYASA’NIN ANAYASA’SI var...

Yani bu Anayasa değişikliğinin ANA ANAYASA’ya uygun olup olmadığı incelenmiş oluyor. Görünen tablo da bu zaten…

O ANA ANAYASA’nın sadece değiştirilmesi teklif dahi edilemez ilk üç madde olduğu yönündeki iddialar da cılız… Çünkü ilk olarak 27 Mayıs 60 darbesinden sonra yazılan 61 Anayasa’sına giren o ilk üç madde başörtüsü ile ilgili veya diğer Anayasa değişiklikleri ile ilgili bir şey söylemiyor.

Kırmızı bir Anayasa bu… Bakanların, milletvekillerin bile bihaber olduğu…

Peki vatandaşın ondan duyulan korku ve şüphe üzerine kendisinden gizlenen bir ANA ANAYASA ile yönetilmesi demokratik mi? Türkiye tarihi tek parti dönemi dışında kalan zamanlarını 10 yılda bir darbe yaşamakla geçirdi…

Bu nedenle yeni sivil bir Anayasa, ANAYASASIZ bir Anayasa olmak durumunda...

www.iyibilgi.com özel İlhan Döğüş



Bu haber 1,628 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,809 µs