En Sıcak Konular

3 çocuk ısrarının sırrı

20 Mayıs 2008 15:31 tsi
3 çocuk ısrarının sırrı
Başbakan Erdoğan, çocuk konusunda gittikçe kaynılanıyor. Çünkü 2037'de sonra Türkiye'yi kötü bir tablo bekliyor.

Nüfus artış hızının S.O.S vermesi Hükümetin doğurganlık oranını artırmak için çözüm önerileri arayışına sevk etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çocuk doğurun ısrarı, önündeki bu raporlardan kaynaklanıyor. Raporların ortaya koyduğu sonuçlardan endişelenen Başbakan Erdoğan, en son AK Parti Grup Toplantısı'nda bu kaygısını şu sözlerle dile getirmişti: "Bunu söylerken 2040-2050, bu yılların Türkiye'sini düşünerek söylüyorum. Genç dinamik bir Türkiye'yi korumanın, daha ilerilere götürmenin düşüncesiyle söylüyorum. Şu andaki hızıyla giderse, 2037’de yaşlanan bir nüfus dönemine giriyoruz ve ondan sonra bunun bedeli çok ağır olacaktır ülkemize"

AVRUPA YAŞLI KITA

Avrupa kıtası için artık ‘yaşlı nüfusun hakim olduğu kıta' yorumlarının yapılmasına neden oluyor.

İşte AB ülkelerinde nüfus artış hızı şöyle sıralanıyor:

Almanya: Yüzde 0.27

Avusturya: Yüzde 0.24

Belçika: Yüzde 0.16

Çek Cumhuriyeti: Yüzde 0.07

Danimarka: Yüzde 0..3

Estonya: Yüzde - 0.55

Finlandiya: Yüzde 0.16

Fransa: Yüzde 0.37

Hollanda: Yüzde 0.55

İngiltere: Yüzde 0.23

İrlanda: Yüzde 1.12

İspanya: Binde 1

İsveç: Binde 0.2

İtalya: Binde 0.7

Macaristan: Yüzde - 0.32

Polonya: Yüzde -0.03

Portekiz: Yüzde 0.18

Yunanistan: Yüzde 0.21

Bulgaristan: Yüzde -0.86

Romanya: Yüzde -0.12

‘COCUK YAPMAYIN’ DEMEK ACIMASIZLIK

Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, özellikle sol kesimden gelen, "Bakabileceğin kadar çocuk yapın" söylemine sert çıktı: 'Bakabileceğin kadar çocuk sahibi ol' sözü çok acımasız bir kapitalist söylemdir. Bu sözü solun söylemesini yadırgıyorum. Bu çok acımasız bir şey diyorum.Yani, yoksulsan çocuk sahibi olma demek. Politik değil, teknik konu Türkiye’de birçok meselenin politik çerçevede ele alınmasının, ülkenin geleceğini ilgilendiren meselelerin bilimsel olarak tartışılmasının önüne geçtiğinden yakınan Devlet Bakanı Çubukçu, "Nüfus çok önemli bir mesele. Politik değil, teknik bir konu olarak ele alınması gerekiyor" dedi. Nüfusun politik değil teknik düzeyde tartışılması gerektiğini kaydeden Çubukçu şunları söyledi: “Devletin görevi ebeveynlere, 'Bakamıyorsan, çocuk sahibi olma' demek değil. Tam tersine çocukların geleceğini garanti altına almaya çalışmak devletin görevi. Kimse kimsenin kaç çocuk sahibi olacağına karar veremez. Aileler, serbestçe özgürce karar verecek. Dünyanın hiçbir yerinde Çin hariç, alilerin kaç çocuk sahibi olacaklarına ilişkin kararlar devletin zorlamasıyla olmaz. Özellikle sol kesimlerin dile getirdiği 'Bakabileceğin kadar çocuk sahibi ol' ifadesini acımasız buluyorum. Tam tersine sosyal devlete inanan, sosyal demokrasiye inanan, sosyal adalete inanan kişiler, doğan her çocuğun devlet tarafından belli bir güvenceyle donatılması, onların eğitim ve sağlık giderlerinin devlet tarafından garantilenmesini talep ederler. Kimseye 'hayır çocuk sahibi olma' demezler." Teşvik gelebilir Bakan Çubukçu, ailelere çocuklar için yapılan desteklerin artabileceği sinyalini vererek, "Biz, özellikle çalışan annelere yönelik bazı düzenlemeler getirdik. Bunlar doğrudan çocuk doğuran annelere yönelik. AB'de genç nüfusu teşvik amacıyla bizden çok ileri düzenlemeler var. Almanya şu anda dördüncü çocuğa yüksek teşvik vermeyi tartışıyorlar. Orada tartışmalarda daha fazla çocuğa neden destek vermiyoruz tartışması yaşanıyor. Bizimkinin tam tersine" dedi.

ÇALIŞMA ANNELiĞE ENGEL DEĞiL

Bakan Çubukçu, kadının çalışması ile doğum arasında ilinti kurulmasını da eleştirerek, "Kadını eve kapatmak istiyorlar yönündeki eleştiriler haksız. Hem bunu örnek veriyoruz, hem de aynı hafta İspanya'da hamile bir kadın savunma bakanı oluyor. Demek ki gebelik çalışmaya engel değil. Blair'in eşinin başbakanlığı döneminde 40 yaşında doğurması, çok önemli bir mesaj taşıyordu. Bu anneliğin bazı meseleleri engelleyeceğinin gerçek olmadığını gösterdi. Bayan Blair, İngiltere'nin en önemli avukatlarından biriydi" diye konuştu.



Bu haber 758 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,833 µs