En Sıcak Konular

Fischer, Toptan'a kapatmayı sordu!

20 Mayıs 2008 15:25 tsi
Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, TBMM Başkanı Köksal Toptan, AK Parti hakkında açılan kapatma davasını sordu. Türkiye'nin benzer krizleri geçmişte de yaşadığını belirten Toptan, “Türkiye'nin bundan da başarıyla çıkacağına inanıyorum” d

TBMM Başkanı Köksal Toptan, AK Parti hakkında açılan kapatma davasıyla ilgili olarak, ''Türkiye buna benzer siyasi krizleri geçmişte de yaşadı. Hepsinden başarıyla çıktı. Bundan da başarıyla çıkacağına inanıyorum'' dedi.

Toptan, Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer ile bir araya geldi. Fischer, Toptan'a, ''Cumhurbaşkanlığında yapılan basın toplantısında bana sorulan bir soru vardı, ben bu soruyu size de yöneltmek isterim; O da son zamanlarda devam eden bu meşhur davayla ilgili düşüncelerinizi almak isterim'' dedi.

Toptan, soruyu yanıtlarken, Anayasa Mahkemesinde iki ayrı davanın bulunduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:

''Parlamentoda gurubu bulunan iki partinin kapatma davası var, Anayasa Mahkemesinde. Bu yargılama süreciyle ilgili bizim yasa ve anayasamıza göre yorum yapmak doğru olmuyor. Ama şunu söyleyebilirim; Türkiye buna benzer siyasi krizleri geçmişte de yaşadı. Hepsinden başarıyla çıktı. Bundan da başarıyla çıkacağına inanıyorum. Anayasa Mahkemesinin her iki davayla (AK Parti ve DTP) ilgili en doğru kararı vereceğine inanıyorum.''

Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer, TBMM Başkanı Köksal Toptan'a, ''AK Parti hakkında açılan kapatma davası, Anayasa Mahkemesinin nasıl karar aldığı ve Cumhurbaşkanının durumunu'' sordu.

Toptan, Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer ile bir araya geldi. Fischer'e, ''Sizi TBMM'de ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyorum'' diyen Toptan, Fischer'in çok uzun süren Parlamento Başkanlığı ve vekilliği dönemi olduğunu hatırlatarak, parlamentoların işleyişi ve parlamentoların ülkelerin karşılıklı ilişkilerine katkısı bakımından bilgi sahibi ve deneyimli olduğunu ve bu nedenle Türkiye ile Avusturya Parlamentosu arasındaki ilişkilerin kendi döneminde ivme kazanacağına inancını dile getirdi.

Fischer de yaptığı konuşmada, ziyaret programında TBMM'nin de olduğunu gördüğünde son derece mutlu olduğunu belirterek, ''Ben de eski bir parlamento başkanıyım. Her seferinde Parlamentoya gitmek, ziyaret etmek, oradaki milletvekilleriyle fikir alışverişinde bulunmak benim için son derece önemlidir'' dedi.

Toptan'ın kısa bir süre sonra Avusturya'yı ziyaret edeceğini hatırlatan Fischer, ''Bu kesinleştiği zaman Cumhurbaşkanlığını da ziyaret ediniz. Sizi beklerim'' diye konuştu.

Kendi heyetinde üst düzey temsilcilerin olduğunu kaydeden Fischer, ''Bu kadar üst düzey heyet oluşturulmasında tabii ki bu ziyarete verdiğimiz önem ortaya çıkmaktadır. Şu soruyu sormadan da geçemeyeceğim; Biraz önce Cumhurbaşkanlığında yapılan basın toplantısı sırasında bana sorulan bir soru vardı. Bu soruyu size de yöneltmek isterim; O da son zamanlarda devam eden bu meşhur davayla ilgili olarak düşüncelerinizi almak isterim'' dedi.

Soruya, gülerek, ''Tabii zor bir şey...'' diyen Toptan, şunları söyledi:

''Devam eden iki dava var, Anayasa Mahkemesinde...Parlamentoda grubu bulunan iki partinin kapatma davası var. Tabii bu yargılama süreciyle ilgili bizim yasa ve anayasamıza göre yorum yapmak doğru olmuyor. Ama şunu söyleyebilirim;Türkiye buna benzer bir takım siyasi krizleri geçmişte de yaşadı. Hepsinden başarıyla çıktı. Bundan da başarıyla çıkacağına inanıyorum. Anayasa Mahkemesinin her iki davayla ilgili en doğru kararı vereceğine inanıyorum.''

-''NASIL BİR OY DAĞILIMI GEREKİYOR?''-

Fischer'in, ''Teknik açıdan bir soru sormak isterim; Anayasa Mahkemesinin bu tip davalarda karar verirken salt çoğunluk mu yeterlidir yoksa nasıl bir oy dağılımı gerekmektedir?'' sorusuna karşılık Toptan, parti kapatmalarla ilgili en az 7 oyun gerektiğini kaydetti.

Toptan, ''11 üyeli anayasa mahkemesinin 7'sinin partİ kapatmayla ilgili olumlu oy vermesi gerekiyor. 6 oy çıksa, 6'ya 5 çıksa, parti kapatma davası reddedilmiş sayılıyor. 7'ye 4 olması gerekiyor en az, parti kapatma için'' diye  konuştu. 

-''CUMHURBAŞKANI'NIN DURUMU...''-

Toptan, Fischer'in ''Bir teknik soru daha sormak isterim; O da çok sayıda ülkede cumhurbaşkanına karşı herhangi bir kararın alınması mümkün değildir. Alınsa dahi sadece ve sadece cumhurbaşkanlığı görevi tamamlandıktan sonra yerine getirilebilmektedir, icra edilebilmektedir. Türkiye'de de buna benzer bir uygulama var mı?'' sorusuna karşılık şöyle dedi:

''Var. Cumhurbaşkanı, bizim sistemimizde sadece Meclisin büyük çoğunluğunun alacağı vatana ihanet suçlamasıyla ancak suçlanabilir. Bunun dışında suçlanamaz, başka bir suçla suçlanamaz. Kapatma davasında sayın cumhurbaşkanının konu edilmesi, Cumhurbaşkanlığı döneminden evvel bakanlığı döneminde bazı beyanlarının kapatmaya neden olabileceği düşüncesiyle bu iddianameye girmesi söz konusu...Ama bir ceza yargılaması değil. Hukukçular arasında da bir görüş birliği yok. Yani var sayalım ki Mahkeme, kapatmaya karar verdi, yine var sayalım ki Sayın Cumhurbaşkanı da iddia edilen eylemleri nedeniyle partinin kapatılmasına sebep oldu. O halde bile, bir 5 yıl siyaset yapma yasağı var. Bu yasağın ne zaman başlayacağı, hukukçular arasında tartışma konusu. Ama dediğim gibi pek çok varsayımın gerçekleşmesi halinde ancak böyle bir durum söz konusu...''

-''REFORMLAR YAVAŞLATILDI İZLENİMİ VAR''-

Fischer, ''Son 1-2 yıl önce, hatırladığım kadarıyla çok sayıda reformların yapılması, özellikle Anayasa ile ilgili bazı değişikliklerin, reformların yapılması söz konusuydu. Son zamanlarda daha az bilgi edindiğimiz, daha az haber aldığımız için mi sanki bunlar biraz daha yavaşlatılmış gibi bir izlenim var. Yoksa önünüzde çalışacağınız, önemli 3-4 reformdan bahsedebilir misiniz'' diye sordu.

Toptan, geçen dönem başkanlığını yaptığı Adalet Komisyonunda kabul edilen ancak yasalaştırılamayan 1540 maddelik Türk Ticaret Kanunu tasarısının gündemde olduğunu  belirtti. Toptan, ''Bu önümüzdeki günlerde Genel Kurulda görüşülecek. Vakıflar Kanunun yeni çıkardık, yürürlüğe girdi. Şu anda Komisyonda görüşülen Borçlar Kanunu var. Bunların hepsi bölüm bölüm AB müktesebatı ile ilgilidir. Bu arada, TCK'nın 301. maddesini değiştirdik. Geçen sene araya seçimlerin girmesi, işimizi biraz yavaşlatsa da AB perspektifinde sapma söz konusu değil'' diye konuştu.

Görüşme daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

AA
 



Bu haber 463 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,535 µs