En Sıcak Konular

Misket bombaları çocukların hayatını karartıyor!

20 Mayıs 2008 14:45 tsi
ABD Afganistan'da acil gıda yardımları ve misket bombalarını sarı kutular şeklinde havadan attı ve çocuklar sakat kaldı.

Misket bombası ile bacakları kopan Afganlı genç Soraj Gulam Habib, çocuklara zarar veren bu tür ölümcül silahlara yasak getirilmesi için mücadele veriyor.

10 yaşında iken misket bombası patladığında ölümden dönen Habib, şu anda 17 yaşında ve tekerlekli sandalyeye mahkum. Habib, misket bombalarının yasaklanması için Dublin'de toplanan 109 ülkeden yetkililere destek veriyor.

Konferans 30 Mayıs'ta sona erecek. Afganistan'ın kuzey batısındaki Herat eyaletinden Habib, tercüman aracılığı ile AFP'ye "Bir gün, kuzenlerim ile birlikte parkta piknik yapmaya gittim. Afganistan Yeni Yılının başlangıcı idi. Eve dönerken yolun kenarında sarı bir kutu gördüm. Elime aldım ve açmak istedim. Yere attığımda patladı." dedi.

ABD uçaklarının havadan attığı acil gıda yardımları da sarı renkte idi. Ancak bu sarı kutu aslında bir BLU-97 idi. ABD'nin Afganistan'da Taliban'a karşı düzenlediği hava bombardımanı sırasında attığı salkım bombadan dağılan küçük bombalardan biri idi.

Habib, "Çok tehlikeli bir bomba, fakat bakınca güzel gözüküyordu. Bir çocuk için çok ilginçti." diye konuştu. Hastaneye götürüldüğünde doktorlar ağır yaralı olduğundan iğne yaparak öldürmek istediler. Doktor babama, 'böyle yaşaması onun için ileride iyi olmaz. Ölmesine izin verin' tavsiyesinde bulundular. Fakat babam kabul etmedi ve ameliyat devam etti. Bir hafta sonra midemde bir parça şarapnel bulundu. Bu şarapnel ayağımdan mideme gelmişti. Tekrar ameliyat oldum. Dört ay sonra taburcu edildim. Her gün doktorlar ziyaret ediyordu. Sonra başka ameliyatlar da yapıldı. Fiziki hasar görülebiliyordu, fakat duygulasal ve sosyal hasar görülmüyordu." şeklinde konuştu.

Hastaneden ayrılınca çocukluğunun tahrip olduğu ortaya çıktı. Gulam Habib, "Misket bombaları yaralıyor fakat aynı zamanda toplumdan tecrit ediyor. Dışarı çıkıp arkadaşlarımla oynamak istedim. Fakat onlar benimle oynamak istemedi. Benim sakat olduğumu söylediler. Hiç bir şey yapamadım. Kendi köşemde mücadele verirken, amcam okula alınmam için çalıştı. Bu bir sosyal problem, kimse benimle oynamak istemedi. Arkadaşlarım, ailem, toplumum ve ülkem için yapmayı hayal ettiğim bir çok rüyam vardı. Bomba bütün rüyalarımı ve arzularımı tahrip etti." dedi.

Habib misket bombası ile hayatı kararan tek çocuk değil. Uluslararası örgütler, misket bombaları mağdurlarından yüzde 60'ının çocuk olduğunu açıkladı.

Gulam Habib, "Özellikle Afganistan'ın Herat bölgesinde misket bombalarından bir çok kişi zarar gördü. Tedavi gördüğüm rehabilitasyon merkezinde, sınıf arkadaşlarımdan biri de iki ayağını kaybetmişti." dedi.

Dublin'de Croke Park stadyumunda düzenlenen misket bombalarının yasaklanması ile ilgili konferansta ne sonucun çıkmasını istediğinin açık olduğunu belirten Habib, "Bütün devletlere çağrıda bulunuyorum. Özellikle burada temsilcileri bulunanlara. Bu bombaları yasaklayın. Bize katılın ve bırakın çocuklar barış içinde ve misket bombalarından uzak yaşasın. Gelecekteki hayatların kurtarılması için bu konferanstan iyi sonuçların çıkacağını umut ediyorum. Çocukların hayatlarını korumak ve onlara mükemmel bir gelecek hazırlamak bu ülkelerin sorumluluğudur." açıklamasında bulundu.

Habib şua anda merkezi Kabil'de bulunan Afgan Mayın Mağdurları Örgütü'nün Herat şubesinde çalışıyor.

dunyabulteni



Bu haber 535 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,223 µs