En Sıcak Konular

Zeyno Baran: Türkiye, Nükleer İran istemiyor

20 Mayıs 2008 14:25 tsi
Zeyno Baran: Türkiye, Nükleer İran istemiyor ABD ve AB'nin İran konusundaki tutumlarını sertleştirdiğini anlatan Baran, Türkiye'nin de uluslararası toplum gibi, İran'ın nükleer silahlar elde etmesini istemediğini belirttiğini, ancak bunun uygulamaya yansımadığını savundu.

Potomac Enstitüsü adlı düşünce kuruluşu tarafından Kongrede düzenlenen "Türk-Amerikan Stratejik Ortaklığının Geleceği" konulu toplantıda konuşan Hudson Enstitüsünün uzmanı Zeyno Baran da, Türkiye ile ABD'nin, İran, Suriye, Hamas gibi konularda aynı konumu paylaştığını sanmadığını ifade etti.

ABD ve AB'nin İran konusundaki tutumlarını sertleştirdiğini anlatan Baran, Türkiye'nin de uluslararası toplum gibi, İran'ın nükleer silahlar elde etmesini istemediğini belirttiğini, ancak bunun uygulamaya yansımadığını savundu. Baran buna, üst düzeyde bir Türk heyetinin kısa süre önce ticareti artırmak amacıyla Tahran'ı ziyaret etmesini örnek gösterdi.

Rusya önderliğindeki, İran ve Venezuela'yı da kapsayan bazı ülkelerin Batıya karşı bir alternatif ittifak oluşturmaya çalıştığını söyleyen Baran, bu ülkelerin Türkiye ve hatta Almanya'yı da yanlarına çekmeye çalıştığını belirterek, "(Rusya Başbakanı Vladimir) Putin, Avrupa'yı bölmeyi başarıyor" dedi.

Putin'in yaklaşımını "liberal olmayan egemen demokrasi" diye tanımlayan Baran, liberal demokrasiyle liberal olmayan Putin tipi demokrasinin karşı karşıya geldiği durumda, Türkiye'yi liberal demokrasinin yanında görmek istediğini söyledi.

Baran, ABD Başkanı George Bush'un, terör örgütü PKK'yı "ABD'nin de düşmanı" olarak nitelendirdiğini, ancak Türkiye'den El Kaide örgütü hakkında bu yönde bir vurgu yapılmadığını savundu.

Jamestown Vakfının terörizm uzmanı Frank Hyland de terör örgütü PKK'ya karşı mücadelede son zamanlarda alınan sonuçların çok cesaret verici olduğunu ve Türkiye'nin bundan sonra da örgüte ağır darbeler indirmeye devam etmesinin beklendiğini söyledi.

Hyland, "Türkiye ile ABD arasında süren işbirliği ilerledikçe daha iyi sonuçlar almaya devam edilecek, PKK'nın elebaşıları eylemlerinin ne kadar boşuna olduğunu görene kadar" dedi.

Hyland, buna karşılık mücadelede ağır darbeler alan örgütün, büyük şehirlerde terör eylemlerine başvurması olasılığının bulunduğunu anlattı.

Yeni Şafak



Bu haber 558 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,220 µs