En Sıcak Konular

Türk askeri Suriye'de atasının türbesini koruyor

20 Mayıs 2008 13:58 tsi
Türk askeri Suriye'de atasının türbesini koruyor
Suriye'de bulunan Osmanlı'nın kurucusu Osman Bey'in Babasının türbesi Türk askerleri tarafından gece gündüz korunuyor.

Türkiye ile Suriye arasında bir dönem gerginlik yaşanmasına yol açan "Süleyman Şah" türbesinde Türk askeri nöbet tutmaya devam ediyor.

Fransızlarla 20 Ekim 1921'de gerçekleştirilen Ankara anlaşmasıyla Suriye sınırları içerisinde kalan türbenin bulunduğu alan Türk toprakları olarak kabul edilmiş ve 1 manga Türk askeri türbede nöbet tutmaya devam etmişti.

Fırat Nehri üzerindeki Caber Kalesi'nin Tabka Barajı'nın suları altında kalma tehlikesi nedeniyle türbe ve Türk karakolu bugünkü yerine; Halep'in Karakozak Köyü yakınlarına taşınmıştı. Karakozak'taki türbe ve Türk karakolu da Suriye tarafından inşa edilen Tişrin Barajı nedeniyle bugün yeniden tehlike altında.

Yaklaşık 8 bin 800 metrekare arazi üzerine kurulu olan türbe günümüzde de ziyaretçi akınına uğruyor. Türbenin girişinde saat 17.00'ye kadar 'hazır ol'da bekleyen Türk askerleri gece olduğunda ise türbe yakınına inşa edilen karakolda nöbetlerine devam ediyor.

Ziyaretçiler dilerlerse türbenin çıkışında bulunan ziyaretçi defterine birkaç cümle halinde duygu ve düşüncelerini yazabiliyor. Türbenin hemen önündeki boş araziye kırmızı ve beyaz boyalı taşlarla yapılmış Türk bayrağı ve "Ne mutlu Türküm diyene" yazısı dikkat çekiyor. Ayrıca türbeye giden yol üzerine Atatürk büstü ve 2 adet Türk bayrağı yer alıyor. Görevdeki 11 asker, her ayın 7'sinde yeni mangayla yer değiştirilerek aralıksız olarak türbede nöbet tutulması sağlanıyor.

Fırat Nehri kenarına kurulu olan Karakozak Karakolu'nda nöbet tutan askerlerin gece gündüz hazır vaziyette görevlerini yerine getiriyor. Süleyman Şah Türbesi, haftanın her günü ziyaretçilerine kapılarını açık bulunduruyor.

Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Bey'in dedesi olan Süleyman Şah, 1227 ya da 1228 yılında Fırat nehri kıyısında hayatını kaybederek Caber kalesinin önüne defnedilmişti.

zaman



Bu haber 1,636 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,939 µs