En Sıcak Konular

Şahin: Salatalığın bile standartı var, hukukun da olacak!

20 Mayıs 2008 12:39 tsi
Antalya'da, düzenlenen 'Yargı Teşkilat Toplantısı'na katılan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, AB müktesebatını Türkiye'ye taşıma ihtiyacı olduğunu söyledi.

Türkiye'nin AB'ye girmesinin 40 yıllık devlet politikası olduğunu kaydeden Şahin, müzakerelerin başarı ile yürüdüğünü belirterek, "Her şeyin standardı var. Salatalığın standardı var. Affedersin kabağın, domatesin bile standardı var. Standarda uymazsan satamıyorsun, elinde kalıyor. Artık evrensel standartlara hukuku da uydurmak zorundasın. Suçlunun iadesini isterken bile uluslararası standartlar var. O bakımdan Türkiye doğru olarak, çağdaş hukuk normlarını Türkiye'ye taşıma kararı vermiştir, bunan sonra da bu adımları atmaya devam edecektir. Bu partiler üstü, devlet meselesidir." dedi.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Hakimler ve Savcılar Üst Kurulu üyeleri, Adalet Bakanlığı üst düzey yöneticileri, Cumhuriyet Başsavcıları ile Adalet Komisyonu Başkanları'nın katıldığı 'Yargı Teşkilat Toplantısı' Antalya'da başladı. Adalet Bakanlığı Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Eğitim ve Dinlenme Tesisleri'nde başlayan toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Mehmet Ali Şahin, herkesin tek amacının yargı yoluyla ülkeye ve insanlarına hizmet etmek olduğunu söyledi.

Konuşmasında Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) sürecine de değinen Şahin, Türkiye'nin AB katılım müzakereleri içinde olan bir ülke olduğuna işaret etti. Görüşmeleri sürdürülen 35 fasıldan 23.'nün yargı ve kişisel haklar faslı olduğunu, bunun da bakanlıklarını ilgilendirdiğini anlatan Şahin, "AB Genel Sekreterliği, bakanlığımız ve 23. fasıldan sorumlu AB yetkilileri ile zaman zaman bir araya geliyoruz. Bizim yargı reformu stratejisi planı hazırlamamız gerekiyor. Bu yılın sonuna kadar AB'ye sunmamız gerekiyor. Geçen ocakta, AB yetkilileri 23. fasıl ve strateji belgesi ile ilgili ön çalışma yaptı. Bundan sonra yargı erkinin işler hale gelmesi için neler yapmamız gerektiği sorusu sadece bakanlığı değil, uygulayacak olan yargıçları, savcıları da ilgilendirir. O nedenle herkesin fikrinden yararlanacağız ve buna birlikte son şeklini vermek suretiyle ilgili yerlere bunları sunacağız. Bizler şunları şunları yapacağız diyoruz. Yasal düzenleme yapacağız. Bunun için bir komisyon kurulacak. Adalet Bakanlığı'nın konuyla ilgili üst düzey yöneticileri, üniversitelerin hocaları, Yargıtay, gerekirse Danıştay üyeleri, baro temsilcileri bu komisyonda oluyor. Bakanlığın meclise sevk ettiği tüm kanun tasarıları bu anlayışla hazırladı. Kimse bize sorulmadı diyemez. 25-30 kişilik komisyonlar tarafından hazırlanıyor." diye konuştu.

Türkiye'nin AB'ye girme konusunu 40 yıllık devlet politikası olarak ele aldığına değinen Bakan Şahin, müzakerelerin başarı ile yürütüldüğüne değinerek, AB karşıtlarına seslendi: "Artık dünyada her şeyin bir standardı var. Antalya'da olduğumuz için söylüyorum salatalığın bile standardı var. Kabağın, domatesin bile standardı var. Bu standarda uygun yetiştirmezseniz ihracat yapamazsınız. Elinizde kalır, çürür, dökersiniz. Artık evrensel standartlara hukuku da uydurmak zorundasın. Suçlunun iadesini isterken bile uluslararası standartlar var. O bakımdan Türkiye doğru olarak, çağdaş hukuk normlarını Türkiye'ye taşıma kararı vermiştir, bundan sonra da bu adımları atmaya devam edecektir. Bu partiler üstü, devlet meselesidir. Zaten bu noktaya gelmesinde her iktidarın katkısı olmuş ve sonrasında olacaktır. Tutucu bir yaklaşım içinde olmanın çağımızda geçerliliği yok."

Antalya'daki toplantıda Türk yargısına yönelik genel bir değerlendirme yapılacağını ve Yargı Reform Stratejik Belgesi'ne son şeklinin verileceğini dile getiren Adalet Bakanı, bunun yanı sıra yargı mensuplarının sıkıntılarının da ele alınacağını kaydetti. Amaçlarının, yargı yoluyla ülkeye ve insana hizmet etmek, adalet hizmetlerinin kaliteli sunumunu sağlamak olduğunu ifade eden Mehmet Ali Şahin, bu görevin bakanlığına ait olduğunu vurguladı.

Bakanlık olarak özellikle son yıllarda fiziki mekan eksikliklerinin tamamlanmasında önemli mesafe aldıklarına işaret eden Şahin, bugüne kadar 88 adalet sarayının hizmete girdiğini, 33 tanesinin inşaatının devam etmekte olduğunu, 40'ının ise proje aşamasında bulunduğunu anlattı. Adalet teşkilatının alt yapısının oluşturulmasında önemli adımlar atıldığını da aktaran Şahin, hakim ve savcılara şu müjdeyi verdi: "Hakimlerin ve savcıların görevlerini rahatlıkla yapmaları için kişisel sorunları olmamalı. Gittikleri yerde mesken sorunu yaşamamalılar. Onun için bakanlık olarak son yıllarda hakim ve savcıların lojman sorunlarını çözmek için önemli yol alındı. 3 yıl sonra lojmanı olmayan hakim ve savcı kalmayacak. Adaletin tecellisi konusunda üzerlerine düşenleri yerine getirebilsinler."

Bakan Şahin konuşmasında, toplantının yüzde 100 katılımla gerçekleştirilmesinden dolayı katılımcılara teşekkür ederek, "Kendi meselelerinin sahip çıkma kararlılığı her türlü takdirin üzerindedir. Burada hiçbir şey konuşulmasa bile, şu birlikte görüntünüz büyük anlam taşıyor." sözleri ile toplantının protesto edildiğini iddia edenlere cevap verdi.

zaman



Bu haber 464 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,332 µs