En Sıcak Konular

Şener'den ince hesaplar!..

20 Mayıs 2008 12:15 tsi
Şener'den ince hesaplar!..
Başbakanlık tasarruf genelgesi'nden İMKB'yi muaf tutan Başbakanlık onayı, dönemin Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener tarafından bir yıl boyunca sümen altı edilmiş... Aydın Ayaydın, Şener'in ince hesaplarını yazdı...

Aydın Ayaydın / Vatan 

Eski İMKB Başkanı Osman Birsen ile dönemin SPK Başkanı Doğan Cansızlar’ı karşı karşıya getiren ‘Başbakanlık tasarruf genelgesi’nden İMKB’yi muaf tutan Başbakanlık onayının, dönemin Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener tarafından bir yıl boyunca sümen altı edildiği ortaya çıktı.

Okurlarım hatırlayacaklardır, Başbakanlık tasarruf genelgesinin geçmişte İMKB’yi de kapsıyor olması İMKB’ye çay ocağını bile kapattırmıştı. Dönemin Başkanı Osman Birsen İMKB’yi çalışamaz duruma getiren tasarruf genelgesi nedeniyle SPK’yi suçluyor, SPK da bu genelgeden İMKB’nin muaf tutulabilmesinin ancak Başbakanlık onayı ile gerçekleşebileceğini belirtiyordu..

Uzunca bir süre kamuoyunda sert tartışmalara sahne olan Başbakanlık tasarruf genelgesini İMKB için devre dışı bırakan onayın Başbakan Erdoğan tarafından 6. 7. 2006 tarihinde verilmiş olmasına rağmen, 1 yıl Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, 10 ay boyunca da SPK Başkanı Turan Erol tarafından sümen altı edildiği ve işleme konulmadığı ortaya çıktı.

İMKB’nin tasarruf genelgesi kamuoyunda tartışılınca Başbakan Erdoğan, Teftiş Kurulu’na bu konunun incelenmesi talimatı veriyor. Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı inceleme sonunda İMKB’nin tasarruf genelgesi kapsamına alınmaması gerektiği kanaatine varınca, Başbakan Erdoğan 06. 07. 2006 tarihli bir onay ile İMKB’yi genelge kapsamı dışında bırakıyor. Başbakan’ın onayı bir gün sonra gereği yapılmak üzere 07. 07. 2006 tarihinde Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’e gönderiliyor. Bakan Abdüllatif Şener ise, onayı 1 yıl boyunca sümen altı ederek SPK ve İMKB’ye göndermiyor.

Başbakan’ın onayından habersiz olan İMKB’nin feryatları devam ederken Şener bıyık altından gülüyormuş meğer.. 22 Temmuz seçimleri yaklaşıp, aday olmayacağı kesinleşince, seçimden birkaç gün önce Şener, onayı SPK Başkanvekili Turan Erol’a gönderiliyor. Ancak uygulamaya sokulmaması kulağına fısıldanmış olacak ki, Erol tarafından da yasalara aykırı biçimde 10 ay boyunca onay, SPK ve İMKB’ye gönderilmiyor.

Başbakanlık Teftiş Kurulu müfettişleri söz konusu ‘onay’ın işleme konulmadığını SPK’da yapılan bir inceleme sonucu tesadüfen öğreniyor. SPK Başkanı Turan Erol, önce böyle bir onaydan haberdar olmadığını söyledi.. Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı bir yazı ile SPK’dan onayın akıbeti hakkında bilgi isteyince, Başkan Erol geçen hafta Teftiş Kurulu Başkanlığı’na söz konusu onayı evrak arasında yeni bulduklarını ve hemen işleme sokularak İMKB’ye gönderildiğini yazıyor. Teftiş Kurulu Başkanlığı, Başbakan onayını 10 ay işleme sokmayarak görevini kötüye kullanan SPK Başkanı Turan Erol hakkında bakalım hangi işlemi başlatacak.

Şener’den ince hesaplar

İMKB’yi tasarruf genelgesi kapsamından muaf tutan Başbakanlık onayını Şener sümen altı etmekle, Osman Birsen ile dönemin SPK Başkanı Doğan Cansızlar’ı birbirine düşürdü. Şener’in kafasında başka bir cinlik daha vardı. Onayı uygulamaya sokturmayarak Başkan Birsen’i kendisine mahkûm durumda bıraktı. Bu yolla Birsen’e istediğini yaptırma fırsatını buldu. Karakutusu ve danışmanı Ömer Özbay’ı Takasbank kadrosuna aldırıp İMKB eski Başkanı Osman Birsen’in danışmanlığına getirerek İMKB’yi kontrol altına almaya başladı. Şener, diğer danışmanı Hasan İncekara’yı da TMSF’ye atamış, geçen hafta onun usulsüzlüklerini okurlarıma aktarmıştım. Şener’in bir diğer danışmanı İlhami Öztürk’ün uygulamaları ise bir başka yazı konusu olacak.

Şener, eski Altın Borsası Başkanı Mithat Şeref hakkında bir kuruma 5 bin YTL bağışladığı için savcılığa suç duyurusunda bulunurken, danışmanı marifeti ile seçim bölgesinin takımı Sivasspor’a İMKB’den 200 bin YTL bağış yapılması adaletli midir? Madem İMKB spor kulüplerine yardım edebiliyor, neden Rize değil, neden Manisa değil, Neden Diyarbakır veya Antalya değil de sadece Bakan Şener’in seçim bölgesi? Şener’e gore İMKB başka yere bağışta bulununca suç, kendi seçim bölgesine bulununca normal. Görüyor musunuz Şener’in dürüstlüğünü ve adaletini? Siz bakmayın TV ekranlarında yaptığı takiyeye. Takke düştü kel göründü.



Bu haber 537 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,708 µs