En Sıcak Konular

ÖSS'ye gireceklere önemli ikazlar

20 Mayıs 2008 11:25 tsi
4 Yıllık Lise müfredatına göre ÖSS soruları seneye gelecek. ÖSS öncesi neler yapılmalı, gelecek vaad eden meslekler neler. Ayrıntıları...

4 yıllık liseler 2009’da ilk mezunlarını verecek. Farklı müfredatla yetişen 4 yıllık lise mezunları ÖSS’nin de değiştirilmesine neden olacak. Halen uygulanan ÖSS bu sene son defa yapılacak

Ortaöğretim Kurumları Sınavı (OKS) gibi Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) de mevcut şekliyle bu sene son kez yapılacak. YÖK Başkanı Prof.Dr. Yusuf Ziya Özcan’ın siyasal yaklaşımla “ÖSS’yi tümden değiştireceğiz” demesi dışında, ÖSS’nin zorunlu olarak değiştirilmesi gerekiyor. Çünkü 2009’da 4 yıllık liseler mezun veriyor. Eğitim uzmanları, 4 yıllık liselerle, mevcut liselerde farklı müfredat uygulandığını belirterek, “2009 ÖSS de, 4 yıllık lise mezunlarına göre düzenlenmelidir”diyorlar.

Mevcut liselerde okutulan bazı zorunlu derslerin, 4 yıllık lise müfredatında seçmeli olarak okutulduğunu, 3 yıllık liselerde okutulan bazı seçmeli derslerin ise, 4 yıllık lise ders müfredatında hiç yer almadığını belirten uzmanlar, “Müfredat farklılığından dolayı, YÖK ve ÖSYM istemese de ÖSS’yi 2009’da değiştirmek zorunda”şeklinde bilgi verdiler.

2008 ÖSS için artık geriye sayım başladı. 15 Haziran 2008’de 1 milyon 644 bine yakın aday sınava girecek ve iyi bir fakülteye yerleşebilmek için ter dökecek. Bu sene sınava girecek olan adaylar hem kontenjanların yüzde 25 oranında artırılacak olmasından, hem de sınav sisteminde hiçbir değişiklik yapılmamasından dolayı şanslılar. Diğer senelerde olduğu gibi 2008 ÖSS de, iki aşamalı yapılacak. Adaylar birinci bölüm puanlarını 2 yıllık meslek yüksekokulu ve açıköğretim tercihlerinde, ayrıca ikinci bölüm sorularını da yanıtlayanlar ise, aldıkları puanlarla, 4 ve daha fazla yıllık fakülteleri tercih edecekler. Meslek liseleri mezunları ise ikinci bölüm sorularını cevaplamadan da okudukları alanla ilgili MYO’ları tercih edebilecekler.

2008 ÖSS’de adayların 6 ayrı türde puanları hesaplanacak. Bunlar, ÖSS SÖZEL-1, ÖSS SÖZEL-2, ÖSS SAYISAL-1,ÖSS SAYISAL-2, ÖSS EŞİT AĞIRLIK-1, ÖSS EŞİT AĞIRLIK-2 ve girmişlerse ÖSS DİL türlerinden oluşacak.

ÖSS öncesi ne yapılmalı?

Başarı düzeyi ne olursa olsun, öğrencinin sınav hazırlık süreci akademik açıdan ve sağlığı yönünden en iyi şekilde takip edilmelidir. Sistemli ve kontrollü çalışmanın büyük fayda sağladığı bu sınavda, psikolojik faktörler de yadsınamaz derecede önemlidir. Sınav günü yaklaştıkça birçok öğrencide psikolojik kaynaklı bir takım problemler görülür. Sınava 1 aydan az bir süre kala uzmanların adaylara önerileri ise şöyle:

 

Her dersten kısa tekrarlar yapın.


Yıllara göre soru dağılımlarına bakarak en çok soru çıkan konulara yoğunlaşın.
Deneme sınavlarına katılarak sınav stratejisi belirleyin.
Sınavdan bir hafta önce, erken yatıp erken kalkma düzeni kurun.
Sınav yerine sınav gününden önce görün.
Besin değeri yüksek ve bol vitaminli gıdalar tüketin.
Spor yapın.
Olumsuz düşüncelere kapılıp zihninizi yormayın

Sınavlar yaklaştıkça, uzmanların adaylara yönelik uyarı ve önerileri de artıyor. Sosyolog ve hipnoz uzmanı Bülent Şenyürek, ÖSS ve diğer sınavlara girecek adaylara ilginç önerilerde bulundu. Şenyürek’in önerileri şöyle: “Çoğu zaman kendimizi motive etmek için olumsuz cümleler ya da kelimler kullanırız. Soğukkanlılığımızı korumamız gereken olaylarda “Telaşlanma” diye fısıldarız. Sınava girecek bir öğrenci “Dikkatsizlik yapma” “Heyecanlanma” diye mırıldanır içten içe. Tüm bunlar istenilen sonuçları elde etmek için gerçekten iyi niyetle söylenen cümlelerdir ama ters sonuçlar elde etmemize neden olurlar. Kendinize sınav anında “Heyecanlan - ma” derseniz zihniniz önce heyecanı yaşatır size. Çünkü heyecanlanmamak için heyecanın ne olduğunu kurgulaması gerekmektedir. “Acele et - me” derseniz bir anda elinizin ayağınıza dolaştığını fark edersiniz. Çünkü zihninizin işleyişine göre bir şeyi yapmamanın yolu onu yapmaktan geçer.

Bilinçaltınızın algılayış şeklini göz önünde bulundurarak yapmanız gereken tek şey, sınav öncesi ve sınav anında kendinize verdiğiniz telkinlerde olumsuzların yerine olumlu ifadeleri koymaktır. “Korkma” yerine “Cesur ol” , “Heyecanlanma” yerine “Sakin ol” , “Acele etme” yerine “Zaman tanı”, “Panik yapma” yerine, “Soğukkanlı ol” demeyi bir deneyin. Bu şekilde amaçladığınız sonuçları doğuracak doğru telkini vermiş olursunuz.

 

Son on yılın meslekleri

Bir zamanlar itibarlı olan meslekler günümüzde de önemini korumakta. Bununla birlikte geçmişin gözde meslekleri ile geleceğin gözbebeği olan meslekler bir arada yaşayacak ve onların da ortak paydası uzmanlaşma olacak. Yeni mesleklerin ortaya çıkmasında gelişmiş olan ülkeler önemli rol oynamaktadır. Elbette ABD bu konuda başı çekiyor. Önümüzdeki yıllarda makine, bilgisayar, malzeme, endüstri, çevre ve kimya gibi mühendislik alanların ön plana çıkması bekleniyor. Ayrıca işletme, fiyatlandırma uzmanlığı, promosyon analistleri, kalite mühendisleri, marka araştırmacıları aranan mesleklerden olmaya aday gözüküyor.


GELECEK VAAT EDEN BRANŞLAR

Tıp- Tasarım ve üretim uzmanlığı Sağlık, Emniyet, Çevre Koruma Uzmanlığı- Gayrimenkul Danışmanlığı -Spikerlik- Yöneticiler- Bilgisayar Mühendisliği-Genetik Mühendisliği-Moleküler Biyoloji- Fiyatlandırma Uzmanlığı- Çevre Biyoteknolojisi- Sermaye Piyasası Uzmanlığı-Bitkisel Üretim-Fiziksel Tedavi ve Rehabilitasyon- Siyaset bilimi ve Uluslararası İlişkiler-Gazetecilik, basın ve yayın-Bilgisayar Dizayn Mühendisliği- Ergonomi Mühendisliği -Animatörlük -İnsan Kaynakları yöneticileri - Dış Pazarlama Uzmanlığı-İmaj Mühendisliği-Yaşam Koordinatörlüğü- Sağlık Koordinatörlüğü-Uluslararası Avukatlık-Eğlence Uzmanlığı- Teknoloji Mühendisliği- Internet ve CD Gazeteciliği- Yeni Bilgisayar Mühendisliği-Yeni bir Elektronik, Elektrik, Makine, Endüstri Mühendisliği-İstek Koordinatörlüğü -Malzeme Mühendisliği- Gen Mühendisliği- Gıda Mühendisliği

Aksam



Bu haber 534 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,593 µs