En Sıcak Konular

Zana Kürtçe konuştu, Türkçe söyleşti!

20 Mayıs 2008 10:37 tsi
İngiltere Parlamentosu'na davet edilen Leyla Zana, "Türkiye, Kürtler ve Avrupa Birliği" konulu bir konuşma yaptı.

İngiliz Parlamentosu'nun İnsan Hakları Komite üyesi olan milletvekili John Austin'in davetiyle, Parlamentodaki Genel Komite odasında gerçekleşen toplantıya, bazı milletvekilleri ile Lordlar da konuşmacı olarak katıldı.

Leyla Zana, toplantıyı dinleyenlerin çoğunluğunun oyunu alarak, Kürtçe olarak yaptı.

Konuşmasının ardından kendisine yazılı olarak yöneltilen soruları yanıtlayan Zana, bu kez Türkçe konuşmayı tercih etti. İngiliz Parlamentosunda konuşuyor olmasını değerlendiren Zana, Devlet politikalarına inanmadığını belirtti. Çıkarlar söz konusu olduğunda, devlet politikalarının "Değişken ve çıkarcı" olduğunu söyleyen. Zana, "Bugün dostluk kuranlar, yarın çıkarları gereği değişik bir pozisyon alabilirler, bunu devletler açısından söylüyorum" dedi.

Zana, Türkiye'de baskıların kaynağının 12 Eylül sürecine dayandığını iddia etti. "Bütün baskının temel nedeni, 12 Eylül sürecinin generalleri tarafından hazırlanan Anayasa olduğuna inanıyorum." diyen Leyla Zana, Anayasanın değişmesi gerektiğini de savundu. Zana, Anayasanın değişmemesi durumunda, DTP'nin de yapacağı çok fazla bir şeyin olmadığını ifade etti.

PKK, İngiltere'de terör örgütleri listesinde ve faaliyetleri, bu nedenle yasaklı durumda.Zana kendisine yöneltilen bir soru üzerine, PKK terör örgütünün adını kullanmayarak, "Kürtler terörist değildir" diyerek yanıt verdi. Kürtlerin, hiçbir dönemde, "gaddar, baskıcı, inkarcı ve imhacı" olmadıklarını söyleyen Zana, terör olaylarına işaret ederek, "bir halkın varolma mücadelesi olarak görmek lazım. Eğer başka hiçbir çare bırakılmamışsa, bir halkı imhaya doğru sıkıştırmışsan, o, kendisinin varolduğunu bir biçimde haykırmak zorunda." dedi.

Leyla Zana, terör örgütü başı Öcalan'a "Sayın" diye hitap ederek, "1999 yılında sayın Öcalan'ın başlattığı bir süreç vardı ve yeterince dikkate alınmadı." dedi. Öcalan'ın, İran, Suriye ve Türkiye'ye diyalog teklifinde bulunduğunu ve büyük bir fırsat verdiğini iddia eden Zana, buna hiçbir tarafın yanaşmadığını söyledi.

AUSTİN ZANA İLE GÖRÜŞMEYEN İNGİLİZ HÜKÜMETİNİ ELEŞTİRDİ

Toplantıya ev sahipliği yapan John Austin, konuşmasına İngiliz Hükümetini eleştirerek başladı ve Avrupa milletvekilinin, Leyla Zana ile görüşmeyi reddettiğini söyledi.
Austin, terör örgütü başı Öcalan ile ilgili olarak ise, bazı kimselerin bakışına göre, terörist ya da suçlu olarak görüldüğünü, ancak, ne yapmış olursa olsun, medeniyetsiz bir şekilde, bir adada tutulmaması gerektiğini belirtti.

John Austin ayrıca, Leyla Zana'nın, Türkiye'de milletvekili iken, Mecliste konuşmasını Kürtçe yapamadığını ifade eden İngiliz Milletvekili, İngiliz Parlamentosu'nda, "Kürtçe" olarak konuşma yapabilmesinin önemine değindi. John Austin'in dışında, Barones De Souza, Lord Hilton, Lord Rea ve Milletvekili Jeremy Corbyn de kısa konuşmalar yaparak, Türkiye'yi ve Türkiye'nin Irak'ta PKK'ya yönelik saldırılarını eleştirdiler.

haber7



Bu haber 539 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,947 µs