En Sıcak Konular

Olay savcıya tazminat!..

20 Mayıs 2008 08:03 tsi
Olay savcıya tazminat!.. Şemdinli olayından sonra hazırladığı iddianameyle dikkatleri çeken ve çok geçmeden görevinden uzaklaştırılan eski Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya, tazminatlarla boğuşuyor.

Önce görevden alındı, şimdi tazminatlarla boğuşuyor  
 
Sarıkaya, son olarak 10 bin YTL tazminat ödemeye mahkum edildi.  
 
Şemdinli iddianamesinde adı geçen eski Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) Başsavcısı Nihat Çakar, eski savcı Sarıkaya ve Diyarbakırlı işadamı Mehmet Ali Altındağ'a açtığı davada 10 bin YTL tazminat kazandı. Çakar'ın başsavcı vekili olduğu Kadıköy Adliyesi'nde dava açması ve kazanması tartışmalara sebep oldu. Davalılar Sarıkaya ve Altındağ'ın itirazları ise mahkemece reddedildi. Nihat Çakar, Altındağ'a 50 bin, Sarıkaya'ya 10 bin YTL manevi tazminat davası açmıştı. Geçen hafta sona eren davada mahkeme, Sarıkaya ve Altındağ'ı 5'er bin YTL tazminata mahkum etti. Tazminatı az bulan Nihat Çakar, kararı temyiz edecek. Şemdinli iddianamesinde komutanların adını geçirmesiyle gündeme gelen ve ardından Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından meslekten ihraç edilen Ferhat Sarıkaya, şimdi de tazminat davalarının mağduru oluyor. İddianame nedeniyle daha önce Şırnak Jandarma Alay Komutanı Albay Habib Doğar ve Tümgeneral Nuri Ali Karababa'ya 5'er bin YTL manevi tazminat ödemeye mahkum olan Sarıkaya, son olarak Kadıköy Cumhuriyet Başsavcı Vekili Nihat Çakar'a 5 bin YTL tazminat ödeyecek. Çakar, işadamı Mehmet Ali Altındağ'ın Şemdinli iddianamesinde yer alan ifadelerinde Diyarbakır DGM başsavcısı olarak görev yaptığı dönemde astsubay Ali Kaya'yı koruduğu, sahte belge düzenlediği ve PKK yandaşlarıyla işbirliği yaptığı şeklinde suçlamalarla karşılaşmıştı. İddianamede kamuoyunda 'çeteci, rüşvetçi, emniyet müdürünü öldürten, sahte evrak düzenleyen bir kişi olarak tanıtmaya çalışılmakla' suçlandığını ileri süren Çakar, Sarıkaya'ya 10 bin YTL, Altındağ'a da 50 bin YTL manevi tazminat davası açmıştı. Çakar'ın, başsavcı vekili olarak görevli olduğu Kadıköy Adliyesi'nde dava açması davalıların itirazlarına neden olurken, Sarıkaya ve Altındağ, davaya bakan Kadıköy 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin yetkisiz ve görevsiz olduğunu ileri sürmüştü.

Dava İstanbul'da değil, Van'da açılmalıydı

Ferhat Sarıkaya, mahkemeye sunduğu dilekçede olayın haksız fiil kapsamında değerlendirilip yasaya göre fiilin meydana geldiği yer ya da davalının ikametgah adresindeki mahkemelerde dava açılması gerektiğini bildirmişti. Bu nedenle davanın, dava konusu olayın gerçekleştiği yer olan Van'da açılması gerekirken İstanbul'da açıldığına dikkat çeken Sarıkaya, davada yetkisizlik kararı verilerek dosyanın Van'a gönderilmesini istemişti. Ancak eski savcı Sarıkaya'nın bu talebi dikkate alınmadı. Geçtiğimiz hafta davanın son duruşması yapıldı. Sarıkaya ve vekilinin bulunmadığı duruşmaya Atındağ'ın avukatı Zeynep Şükran Canoruç ile davacı Çakar'ın avukatı Sedat Küçükyılmaz katıldı. Altındağ'ın avukatı, davanın reddini istedi. Kadıköy 3. Asliye Hukuk Mahkemesi Hakimi Murat Coşan, Sarıkaya ve Altındağ'ı 5'er bin YTL tazminat ödemeye mahkum etti. Çakar ve Altındağ'ın avukatlarının kararı temyiz edecekleri öğrenildi. Başsavcı Vekili Çakar ise kanuni hakkı olduğu için Kadıköy Adliyesi'nde dava açtığını belirtti.
 
zaman



Bu haber 1,308 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,926 µs