En Sıcak Konular

Engelillerin festival coşkusu

19 Mayıs 2008 20:43 tsi
19 Mayıs 4. Engelli Gençlik Festivali, görkemli bir törenle kutlandı. 3 gündür sosyal ve sportif faliyetlerle devam eden organizasyonun finali, Adana Hipodromu'nda gerçekleşti.

Adana Kent Konseyi Engelliler Meclisi, Altın Koza A.Ş. ve Adana Soroptimist Kulubü'nün ortaklaşa düzenleği etkinlik saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. "Birlikte Yaşamanın Engelli Yoktur" sloganıyla yapılan prgramın açılışında konuşan Adana Valisi İlhan Atış, kendisinin de bir engelli olduğunu ifade etti.

Diğer engelliler gibi, 'Bazen rahat göremediğini, iyi tutamadığını, istediği gibi yürüyemediğini ve az iştiğini' açıklayan Atış, "Ama ben de sizler gibi seviyorum. Dünyadaki en önemli engel sevgisizliktir. Sevgi ile dolu insanın mutlu olmaması için hiç bir sebep yoktur." dedi.

Bütün insanların ortak bir özellik olarak sevgiye ihtiyaç duyduğunu hatırlatan Atış, kalp ve gönüllerde sevgi tohumları yeşerdiği takdirde engel gibi görünün hiç bir 'engellin' ordada kalmayacağını dile getirdi.

Hayattaki tüm mücadelelerin mutlu olmak için verildiğine işaret eden Atış, "Mutlu olmanın tek yolu sevgidir. Bilesiniz ki sevgi çıktığı zaman dünyanın hiç bir anlamı kalmaz." şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, çevresinde gülen yüzlerle kendisini karşılayan engelli bireylerin morelini yükselttiğini vurguladı.

Sıcak ilgi ve dayanışmanın gücüyle bir çok zorluğun üstesinde gelindiğini hatırlatan Durak, "Engelli olmak kimsenin elinde değil. Bazen engelli düzeltmek de mümkün olmuyor. Ama toplumda el ele, omuz omuza verildiği zaman hiç bir engel kalmıyor. Bu güzel ortamı hazırlayan herkese teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Üyesi Dilek Sabancı ise babası Rahmetli Sakıp Sabancı'nın sağlığında engellilere büyük önem ve destek verdiğini kaydetti.

Engelliler adına bu girişimi yapan kuruluşlara teşekkür eden Sabancı, Adana'nın bu organizasyonla Türkiye'de bir ilki başardığını anlattı.

Sabancı Vakfı olarak bu festivali uluslararası hale getirmeye çalıştıklarına işaret eden Dilek Sabancı, 9 yıl önce engelliler için yola çıktığında toplumun bu büyük kitleye yeterli desteği vermediğine dikkat çekti.

Dilek Sabancı, şöyle devam etti: "O tarihte toplum engelliler konusunda daha bir kapalıydı. Sakat insanlar dışarıya çıkartılmıyordu. Bu tür faaliyetyler hiç olmuyordu. Geride kalan 9 yılda büyük ilerleme oldu. Rahmetli babam Sakıp Sabancı'nın dediği gibi, 'El ele verirsek, üstesinde gelemeyeceğimiz iş yoktur.' Buradaki bu güzel ortam, işte birliktelik düşüncesinin en somut göstergesidir."

Türkiye'de resmi verilere göre 8.5-10 milyon arasında engelli vatandaşın yaşadığını hatırlatan Sabancı, aileleri ile birlikte 20-30 milyona ulaşan bu kitlenin festivaldeki gibi daha önemli çalışmalarla daha da ilerleyeceğini ifade etti.

Almanya ve İngiltere'den ailelerinde katıldığı törende bayrak töreni ve kortej yürüyüşü renkli görüntülere sahne oldu. Engelillerin etkinlikteki değişik müzikli gösteriler büyük alkış topladı.

Festival, girişindeki panayır ise beğeniyle gezildi. Resim ve el-işi hünerlerini sergileyen değişik eğitim kurumlarındaki özürlü öğrencilerden görme engelliler fülütleriyle, davetlilere mini bir konser verdi.

Protokolün dışında binlerce binlerce özürlü ve ailesinin katıldığı programda, Zehra Mutuğ, bedensel engelli kızı Suphiye Mutuğ için Dilek Sabancı'dan yardım istedi.

cihan
 



Bu haber 490 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,690 µs