En Sıcak Konular

İhmal 6000 kişiyi hasta etti

19 Mayıs 2008 19:17 tsi
Aksaray'daki ishal vakalarının sayısı 6 bine yaklaşırken, hastalık etkenini bulmaya yönelik laboratuvar çalışmaları bugün sonuçlandı: Hastalık sudan kaynaklandı, bunu takiben kişiden kişiye bulaştı.

Sağlık Bakanlığı, Aksaray ile Ankara'nın Şereflikoçhisar ilçesinde görülen ishal vakalarının sudan kaynaklandığı belirtilerek, her iki yerleşim yerinde de su klorlamasının yeterli seviyeye getirildiği bildirdi.
 
İshal vakaları Aksaray'da 13 Mayıs'ta, Şereflikoçhisar'da da 16 Mayıs'ta başlamış; yapılan ilk incelemelerde kimyasal ve toksikolojik kirliliğe rastlanmamıştı.
 
Bakanlık açıklamasında, "Hastalık etkenini bulmaya yönelik ayrıntılı laboratuvar çalışmaları bugün sonuçlanmıştır. Hastalardan alınan örneklerde birden fazla etken tespit edilmiştir. Bu etkenler Adenovirüs, Rotavirüs, Norovirüs gibi viral etkenler ve koliform bakterilerdir. Vakaların her iki yerleşim biriminde de su kaynaklı bir bulaşma şeklinde başladığı ve bunu takiben hasta kişilerden sağlam kişilere bulaşma şeklinde devam ettiği anlaşılmıştır" denildi.
 
İhmal yol açtı
 
Açıklamaya göre; Aksaray'da yeterli su klorlaması yapılmakla birlikte lokal arızaların tamiri ve su borularının değişimi döneminde kirlenme oldu.
 
Şereflikoçhisar'da ise, su klorlaması bazı noktalarda yeterli seviyede olmadı, şebeke suyundaki kirlilik sonucu vakalar ortaya çıktı.
 
Bakanlık, her iki yerleşim yerinde de su klorlamasının yeterli seviyeye getirildiğini, bu bölgelerde yeni vaka başvuru hızında önemli azalmalar görüldüğünü kaydetti.
 
Siirt'teki vakalar da su kaynaklı
 
Bakanlık, ishal vakası görülen Siirt'e gönderilen uzman ekibin de dün çalışmalarına başladığı belirtilerek, "Su ve kanalizasyon altyapı faaliyetlerinin sürdürüldüğü bu ilimizde de vakaların su kirliliği kaynaklı olduğu anlaşılmış olup, ileri tetkik çalışmaları sürdürülmektedir" denildi.
 
NELERE DİKKAT ETMELİ?
 
Hastalık etkenlerinin bulaşma yolu su kaynaklı olmakla birlikte el yıkama, tuvalet temizliği, gıda hijyeni gibi temizlik kurallarına dikkat edilmediği takdirde temas yoluyla da bulaşma olabiliyor.
 
Bakanlık, "Belediyelerce sağlıklı içme ve kullanma suyu temini hususunda Bakanlığımız rehberlik ve denetim görevini itina ile yapmaya ve bu olaylara hassasiyetle yaklaşmaya devam edecektir" açıklamasında bulundu.
 
Aksaray'da durum

Aksaray'da ilk günlerde sadece kent merkezinde karın ağrısı, bulantı ve ishal şikayetleri üzerine hastanelere yapılan müracaatlar, Gülağaç, Ortaköy ve Sarıyahşi ilçelerindeki hastanelere de gelmeye başladı.
 
Sadece Aksaray Devlet Hastanesi'ne dün yaklaşık 500 hasta aynı şikayetten dolayı müracaat etti.
 
Yine sadece Aksaray Devlet Hastanesi'nde karın ağrısı, bulantı ve ishal şikayetleri üzerine tedavi gören hasta sayısının 4 bin 860 olduğu açıklandı.
 
Bu sayı diğer 4 hastane, 11 sağlık ocağı ve özel poliklinklerde tedavi gören hastalarla birlikte yaklaşık 6 bine yaklaştı.

cnnturk.com



Bu haber 534 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,827 µs