En Sıcak Konular

Yalçındağ: ABD ve Batı güç kaybedebilir

19 Mayıs 2008 16:49 tsi
TÜSİAD Başkanı, küresel dengelerde gücün gelişmekte olan ülkelerin lehine döneceğini söyledi.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, dünyada yeni dengelerin Batı aleyhine değişmekte olduğuna, Brezilya, Hindistan, Çin ve muhtemelen Türkiye'nin Birleşmiş Milletler başta olmak üzere iki dünya savaşı sırasında ve sonrasında oluşturulmuş olan kurumsal yapılarda daha güçlü şekilde yer almayı arzuladıklarına dikkat çekti. Yalçındağ, "Kısaca, küresel kapitalizmin gelişen yerel güçleri, doğal olarak masada kendi paylarına düşen yerlerini almayı ve karar ile koordinasyon mekanizmalarında ağırlıklarının hissedilmesini talep ediyorlar" dedi.

ABD İÇİN BU BİR MEYDAN OKUMA

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ "Siyasi güç, geleneksel olarak Batı bloku içerisinde yer alan ülkelerin aleyhine yeniden paylaşılmak mecburiyetindedir" derken Küresel paylaşımı yeniden yansıtacak ve yeni kurumsal yapıyı yönetecek yapılanmaların, Batı ülkeleri tarafından oluşturulacağını hatırlatarak şu uyarıyı yaptı :
"Son dönemlerde, bilgece olmayan bir anlayışla, uluslararası kurumsal yapıları ihmal eden ve bazen hiçe sayan Batı ülkeleri ve özellikle Amerika Birleşik Devletleri için, bu yeniden paylaşım sürecinin bir meydan okuma niteliğinde olacağını söylemek durumundayız."

YENİ EKONOMİK GÜÇLE ORANTILI YENİ BİR PAYLAŞIM

TÜSİAD'ın konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamaya göre, İsviçre'de Saint Gallen Üniversitesi tarafından düzenlenen "Küresel Kapitalizm-Yerel Değerler" konulu 38. Saint Gallen Sempozyumu'nun kapanış oturumunda İngilizce bir konuşma yapan TÜSİAD Başkanı, uluslararası düzeyde ortaya çıkan yeni ve güçlü ulusal ekonomik oyuncuların, giderek daha fazla küresel ekonominin kurumsal çerçevesi içerisinde yer almak ve söz hakkına sahip olmak istediklerine işaret ederek, "Gelişmekte olan ülkeler, dönüşmekte olan küresel siyasi sistemin işleyişinin daha fazla demokratik olmasını, gelişmekte olan ekonomilerin taleplerinin daha fazla dikkate alınmasını ve seslerinin daha fazla duyulmasını bekliyorlar. Bu, küresel düzenin kurumsal yapısındaki temsili paylaşımın yeni oyuncuların ekonomik güçleri ile orantılı olarak yeniden düzenlenmesinden geçmektedir" değerlendirmesini yaptı.

TÜRKİYE KÜRESEL KAPİTALİZME İYİ UYUM SAĞLADI

Türkiye'nin küresel kapitalizme uyum göstermiş bir ülke olduğunu ve deneyimlerinden çok komşu ülkelerin faydalanmaya çalıştıklarını belirten Yalçındağ, "Bildiğiniz gibi, özellikle Ortadoğu'da bir dizi sorun uluslararası ekonomik ve siyasi entegrasyona dirençten kaynaklanmaktadır. Bu ülkelerin halklarıyla, Batı güçleri arasındaki çatışmaların da kaynağında bu süreç bulunmaktadır. Türkiye'nin küresel ekonomiye entegrasyonunun demokratikleşme süreci ile paralel yürümesi, kendi bölgesindeki ülkeler üzerinde olumlu etkiler yaratmaktadır" dedi.

Konferansın kapanış oturumunda, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı'nın yanısıra, Carnegie Endowment for International Peace Başkan Yardımcısı Mark C. Medish, Alman Henkel Şirketi Başkan Yardımcısı Dr. Lothar Steinebach, Hint ITC Limited Şirketi'nin Yönetim Kurulu Başkanı Y. C. Deveshwar, Fransız BNP Paribas Yönetim Kurulu Başkanı Michel Pébereau ve Fransa Ekonomi Bakanı Christine Lagarde'in konuşmacı olarak yer aldığı bildirildi.

dunyabulteni



Bu haber 474 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,123 µs