En Sıcak Konular

Misket bombası konferansı!

19 Mayıs 2008 16:04 tsi
100'den fazla ülke misket bombalarına karşı çıkarken; ABD, İsrail, Rusya, İngiltere ve Çin 'bombaların faydalı' olduğunu savunuyor.

Dünyanın dört bir yanından gelen diplomatlar, misket bombalarını yasaklayacak bir anlaşmaya varmak amacıyla İrlanda'nın başkenti Dublin'de bir araya geldi.

Yasağa 100'den fazla ülke destek veriyor. Bugün başlayan konferans 12 gün devam edecek.

Misket Mühimmatları Koalisyonu (CMC) Başkanı Grethe Ostern, "Yıllardan beri hükümetler misket bombalarının tehlikeleri hakkında konuşuyor. Daha fazla gecikme normal insanların daha fazla yaralanması ve ölmesine yol açıyor. Misket bombaları sivillere yönelik en ciddi tehlikelerden biridir." dedi.

Misket bombaları savaş uçaklarından atılıyor veya top mermileri ile ateşleniyor. Havada patlıyor ve rastgele dağılan bombacıklar haline geliyor. Geniş alanları etkiliyor.

1999'da Kosova, 2003'te Irak'ta misket bombaları diğer silahlardan en fazla sivil kayba yol açtılar. İsrail ordusunun 2006 Lübnan savaşında misket bombaları atması sebebiyle, ateşkesten sonra 200'den fazla sivil hayatını kaybetti.

Yasak tasarısında imza atan ülkelerin hiç bir şekilde misket mühimmatlarını kullanmaması, geliştirmemesi, üretmemesi, elde etmemesi, depolamaması ve nakletmemesi öngörülüyor. Tasarıda ayrıca misket bombalarından zarar görenlerin tedavi ettirilmesi ve misket bombası atılan alanların temizlenmesi de yer alıyor.

İnsani yardım kuruluşları, misket bombalarının sivillere kabul edilemez düzeyde zarar verdiğini belirterek, yasak konusunda acil bir anlaşmaya varılmasını istiyor.

Ancak aralarında Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, İsrail, Rusya ve Çin'in de bulunduğu başlıca üretici ülkeler, misket bombaların savaş alanlarında faydalı olduğunu söyleyerek yasağa karşı çıkıyor. Konferansa başlıca misket bombası üretici ülkelerden Çin, Hindistan, İsrail, Rusya ve ABD temsilci göndermedi.

Bu ülkeler, yasak anlaşmasının yumuşatılması için lobi yapıyor.

Örneğin İngiltere sürece destek veriyor ancak tam bir yasağa karşı.

Londra, bunun yerine kendi kendini tahrip eden yeni nesil "akıllı" misket bombalarının yasak kapsamının dışında bırakılmasını istiyor.

Muhabirimiz Imogen Foulkes, beklendiği gibi yasak konusunda anlaşmaya varıldığı takdirde, bunun 10 yıl önce kara mayınlarını yasaklayan Ottawa sözleşmesinden bu yana en önemli anlaşma olacağını belirtiyor

Misket bombaları, Kamboçya, Kosova, Afganistan ve Lübnan da dahil birçok savaş bölgesinde kullanıldı.

'ÖLDÜRMEYE SON VERMEYEN SİLAH'

Misket bombaları ilk patlama anında, binlerce küçük bombanın geniş bir alana yayılmasına yol açıyor.

Ancak bu küçük bombaların bazıları patlamıyor.

Bu durum da, çatışmalar sonrası evlerine dönen sivillerin ölümüne ve sakatlanmasına yol açan uzun vadeli bir sorun olarak ortaya çıkıyor.

Konferans öncesi Papa 16'ıncı Benediktus da bu konuda "güçlü ve güvenilir" bir anlaşmaya varılması umudunu dile getirdi.

Uluslararası Kızılhaç Örgütü'nden Jakob Kellenberger "Misket bombaları öldürmeye asla son vermeyen bir silah türü" dedi.

dunyabulteni



Bu haber 521 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,298 µs